تهران - گروه های اسلام گرای مصری روز چهارشنبه در دور دوم انتخابات مجلس این كشور برای كسب كرسی های بیشتر تلاش می كنند، در حالیكه نامزدهای لیبرال و مستقل نیز به دنبال افزایش فرصت پیروزی خود هستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، اولین انتخابات آزاد مصر طی شش دهه گذشته در سه مرحله برگزار می شود و نتایج آن تا ماه ژانویه (دی/ بهمن) اعلام خواهد شد.
البته حتی در آن زمان نیز ژنرال های ارتش مصر كه بعد از بركناری 'حسنی مبارك'، دیكتاتور مخلوع ، قدرت را در دست گرفتند، حكومت را به غیر نظامیان واگذار نخواهند كرد و تا اواسط سال 2012 شورای نظامی ملی این كشور روی كار خواهد بود.
اخوان المسلمین عملگرا و سلفی ها به عنوان رقیب تند روی آنها همچنین یك شاخه میانه رو از اسلام گراها دو سوم از آرای رای دهندگان را در دور اول به دست آوردند. اما اخوان المسلمین علاقه خود را برای ایجاد ائتلافی گسترده نشان داده است و خواستار جبهه اسلامی تك حزبی در انجمنی نیست كه مهم ترین وظیفه اش تعیین كمیته ای برای تهیه پیش نویس قانون اساسی است.
رای گیری روز چهارشنبه مانند مرحله نخست انتخابات در آرامش برگزار شد. اما یك مقام امنیتی گفت، یكی از حوزه های رای گیری حوالی شهر قاهره به دلیل درگیری مسلحانه بین هواداران دو نامزد، تعطیل شده است. در این درگیری به فردی آسیب نرسید. تنها هفت نفر برای بازگرداندن آرامش توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
با آنكه دولت مصر همچنان از سوی شورای نظامی تعیین می شود، نمایندگان مجلس منتخب مردم می توانند قانونگذاری كنند. آنها در ضمن وظیفه انتخاب كمیته ای یكصد نفره را برای تدوین قانون اساسی برعهده دارند كه چارچوب سیاسی مصر را بعد از چند دهه حكومت دیكتاتوری تشكیل خواهد داد.
صاحب نظران باور دارند كه تعیین اعضای این كمیته كه از مدت ها قبل به عرصه ای برای بحث بین نظامیان حاكم و طبقه جدید سیاستمداران تبدیل شده است، محور رویارویی اسلام گراها و لیبرال ها نیز خواهد بود.
به نوشته رویترز، تخلفات انتخاباتی فراوانی در مرحله نخست انتخابات مجلس مصر به وقوع پیوست؛ از جمله تبلیغات انتخاباتی احزاب مختلف در حوزه های رای گیری تا نزدیكی ساعات برگزاری انتخابات.
كمیته ناظر بر انتخابات، تخلفات را در دور اول ثبت اما اعلام كرد؛ این تخلف ها چندان جدی نبوده است كه باعث نقض كلی نتایج شود و در دور آینده به آنها رسیدگی خواهد شد.
سربازان مصری روز چهارشنبه، بیرون از حوزه های رای گیری در شهر سوئز پوسترهای تبلیغاتی نامزدهای مستقل و احزاب را پاره كردند. وزیر كشور مصر نیز گفت تاخیر بازرسان ناظر باعث آغاز به كار 39 حوزه رای گیری دیرتر از موعد مقرر در سراسر كشور شده است.
بر اساس گزارش ها، نامزدهای حزب آزادی و عدالت وابسته به اخوان المسلمین و نامزدهای سلفی بیشترین آرا را كسب كرده اند. لیبرال ها تاكنون رتبه بعدی را به خود اختصاص داده اند.
'حسن ابوطالب'، تحلیلگر سیاسی مركز مطالعات راهبردی و سیاسی 'الاهرام'، در این مورد گفت: به نظر من روند كنونی در دور دوم نیز ادامه خواهد یافت و تنها شاهد تغییرات جزیی در نتیجه انتخابات بوده ایم.
وی افزود ممكن است عده ای از رای دهندگان در دور دوم به نامزدهای وابسته به احزاب لیبرال رای دهند، اما این امر چندان محسوس نخواهد بود.
ائتلاف جبهه مصر متشكل از نمایندگان احزاب لیبرال كه تنها چند ماه قبل و در بحبوحه سقوط مبارك تاسیس شده است، همچنین حزب لیبرال الوفد با سابقه چند دهه، در دور اول به طور كلی، 20 درصد از آرا را به خود اختصاص دادند.
'محمد بدیع'، رهبر اخوان المسلمین مصر، به رای دهندگان اطمینان داده است كه گروه وی خواستار هماهنگی گسترده با دیگر احزاب است و نمی خواهد نقش ارتش را كمرنگ سازد.
وی در مصاحبه ای با یك تلویزیون اختصاصی گفت: ما به تنهایی بر مصر حكومت نخواهیم كرد. مجلس شامل رنگ های مختلف و در مجموع رنگین كمانی چند رنگ خواهد بود؛ اما باید برای دست یافتن به یك هدف و گام برداشتن در مسیری مشترك تلاش كنیم.
عده ای از تحلیلگران می گویند ممكن است اخوان المسلمین مصر خواستار ائتلاف با احزاب غیر اسلامی در مجلس باشد، تا اینكه بخواهد با حزب سلفی ها موسوم به 'النور' متحد شود.
ابوطالب افزود: بین سلفی ها و اخوان المسلمین مصر تفاوت مهمی وجود دارد و آنها از منظر ایدئولوژیكی به شدت با یكدیگر رقابت دارند.
سلفی ها به رغم اخوان المسلمین با تجربه حزبی جدید التاسیس در عرصه سیاسی مصر محسوب می شوند. تحلیلگران می گویند آنها با توسل به شبكه های ماهواره ای قدیمی و مساجد توانسته اند در روند فعلی تاثیر بگذارند.
بر اساس نظام انتخاباتی جدید مصر، دو سوم از 498 كرسی انتخاباتی به نمایندگان وابسته به احزاب و بقیه به نامزدهای مستقل تعلق می گیرد.
انتخابات در سه مرحله برگزار می شود و در دور دوم هر مرحله از انتخابات، نامزدهای مستقل برای كسب كرسی های انتخاباتی با یكدیگر رقابت می كنند.
افزون بر این، تعداد مشخصی از شهرها و استان های این كشور در هر مرحله از انتخابات شاهد رای گیری خواهند بود. نتایج رسمی دور اول از مرحله دوم انتخابات احتمالا تا روز شنبه یا یكشنبه هفته آتی (26 و 27 آذر) منتشر خواهد شد.