خبرگزاري دانشجويان ايران - يك كارشناس آفريقا با اشاره به تمايل اخوان المسلمين به دنبال كردن الگوي تركيه در مصر گفت: امروز حاكمان تركيه شاخه اخوان المسلمين در اين كشور هستند و مصريها بر اين نظرند كه با توجه به تجربه آنها در اداره جامعه ميتوان از الگوي تركيه استفاده كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حجتالاسلام سيدمحمد ذوالفقاري ـ كارشناس آفريقاي دانشگاه جهاني مصطفي (ص) ـ صبح دوشنبه در سخناني در نشستي با عنوان بررسي تحولات 50 سال اخير مصر كه از سوي مركز مطالعات آفريقا برگزار شد، با بيان اين كه بايد به نقش اسلامي سياسي در مصر كه امروز اخوان المسلمين آن را نمايندگي ميكند توجه خاص داشته باشيم، اظهار كرد: ما تجربه نظامسازي براساس اسلام سياسي در كشورهاي عربي ـ اسلامي نداريم؛ تنها ايران است كه البته حكومتش تفاوتهاي عمدهاي با مولفههاي كه در كشورهاي اسلامي ديگر دنبال ميشود و ديگري تركيه است كه همه ميدانيم اسلامگراها در تركيه شاخه اخوان المسلمين هستند. تاثير حسن البنا بر تركها غيرقابل انكار است. اخوان در مصر، تونس و يمن مدل تركيه را مطرح ميكند و به اين دليل است كه اخوانيها در تركيه براي اخوانيها در مصر الگو هستند.
وي ادامه داد: اخوان المسلمين از مغرب تا افغانستان ارتباطات موثر و منسجم دارند و حتي در تونس راشدالغنوشي بسيار تحت تاثير اخوان و البته امام خميني (ره) است.
اين كارشناس آفريقا با طرح اين سوال كه اخوان المسلمين جزيرهاي عمل ميكند يا تشكيلاتي؟ گفت: آنها به طور يك تشكيلات غيررسمي عمل ميكند.
ذوالفقاري با اشاره به حضور شش ميليون سوفي در مصر كه به طور رسمي به ثبت رسيدهاند اظهار كرد: اين تعداد ظرفيت مناسبي را براي گفتوگو ميان مذاهب به ويژه تشيع ايجاد ميكنند و نميتوان حضور اين تعداد از سوفي در مصر را ناديده گرفت.
وي با اشاره به نقش دانشگاه الازهر مصر گفت: تا قبل از پيروزي مردم در انقلاب مصر و سرنگوني مبارك، رييسان اين دانشگاه در هيچ يك از جمعههاي اعتراض مردم حضور نداشتند اما در روز پيروزي آنها در ميان مردم آمدند و گفتند كه چون شما پيروز شديد شما را همراهي ميكنيم، در حالي كه تا پيش از آن به خيابان آمدن مردم را حرام اعلام كرده بودند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با اشاره به تاثير دانشگاه الازهر از سلفيها تصريح كرد: حسني مبارك سعي كرد در سالهاي گذشته سلفيگري را در اين دانشگاه توسعه دهد تا به نوعي آتش زيرخاكستر در مصر را كُند كند و اين سلفيگري تحت تاثير عربستان بوده است.
او با بيان اين كه سلفيها در مصر در دو شاخه سياسي ـ اجتماعي و اعتقادي تقسيمبندي ميشود، خاطرنشان كرد: سلفيهاي سياسي ـ اجتماعي خطرناك نيستند و ميتوان با آنها از نزديك ارتباط برقرار كرد. اينها كساني هستند كه از سيد جمال، قطب و عبدو پيروي ميكنند اما سلفيهاي اعتقادي همان تكفيريها هستند، همانهايي كه در عربستان پرورش داده ميشوند.