مصر

خبرگزاري دانشجويان ايران - يك كارشناس مسائل آفريقا تاكيد كرد كه نبايد انتظارات غيرواقع بينانه از دستگاه ديپلماسي كشورمان براي ايجاد ارتباط با مصر داشته باشيم، چرا كه بهبود روابط ايران و مصر نيازمند رفع مشكلات سخت‌افزاري و نگاه همه جانبه به مصر است.



به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سعيد آقاعليخاني ـ كارشناس امور آفريقا ـ در نشستي با عنوان بررسي تحولات 50 سال اخير مصر كه صبح امروز دوشنبه از سوي مركز مطالعات آفريقا برگزار شد گفت: تحليل‌گران نبايد از تحولات مصر ذهنيتي شبيه آن چه در انقلاب اسلامي ايران اتفاق افتاده داشته باشند چرا كه به لحاظ زماني، شخصيت‌ها و نوع تحولات آن چه در مصر اتفاق افتاده است با انقلاب اسلامي قابل مقايسه نيست. خيلي‌ها منتظر بودند تا فردي پس از پيروزي انقلاب مصر بيايد و اعضاي حكومت قبلي را اعدام كند، اما اين تصور كاملا اشتباه است.

او با اشاره به استقبال مردم منطقه از سخنان ضد استكباري رييس‌جمهور ايران خاطرنشان كرد: شكاف طبقاتي و بحران اقتصادي كه در مصر وجود دارد مهم‌ترين مساله مردم است. قاهره سال‌هاي 1330 ايران را تداعي مي‌كند و يا آنچه كه امروز در شهري مثل كابل سراغ داريم. ميدان‌هاي شهر قاهره كانون انباشت زباله است و در رفت‌ و آمد در خيابان‌ها با سيلي از گدايان روبه‌رو مي‌شويم و وضعيتي غيرقابل تامل را شاهديم.

آقاعليخاني ادامه داد: طبيعي است چنين جامعه‌اي وقتي با محقق نشدن مطالبات سياسي‌اش روبه‌رو مي‌شود فوران مي‌كند، ‌البته بايد اين مساله را در نظر داشت كه هر جا فقر وارد مي‌شود نگاه‌هاي افراطي به مسائل از جمله دين گسترش مي‌يابد و به همين دليل است كه در ميدان التحرير و در بين معترضان عكس اسامه بن‌لادن ديده مي‌شود و خيلي‌ها از او به عنوان قهرمان ياد مي‌كنند.

اين كارشناس امور آفريقا با بيان اين كه در حال حاضر نمي‌توان گفت، غلبه با چه گروه سياسي اجتماعي در مصر است، ادامه داد: معتقدم آينده مصر در دست نيروهايي خواهد بود كه به دنبال تامين رفاه اقتصادي مردم باشند چرا كه اين موضوع مهم‌ترين مساله است و در حال حاضر تركيه، آمريكا، عربستان سه بازيگر فعال در اين زمينه‌ هستند. امروز عربستان در دورافتاده‌ترين روستاهاي مصر فعال است و بسياري از روزنامه‌نگاران مصري با توجه به مراودات سفير عربستان در اين كشور مطلبي عليه رياض نمي‌نويسند، تا جايي كه وقتي يكي از سرمايه داران سعودي به قيمت‌ بسيار ناچيز اراضي توشكي مصر را مي‌خرد هيچ انتقادي در رسانه‌ها ديده و يا شنيده نمي‌شود.

آقاعليخاني با اشاره به نقش ايران در مصر گفت: بسياري معتقدند مصري‌ها سني‌ مذهب هستند اما رفتار و كردارشان شيعه مذهب است، آن‌ها شباهت فرهنگي زيادي با ايرانيان دارند و به گفته محمد البرادعي نصف مصر ريشه ايراني دارند و مصري‌ها اين موضوع را به خوبي مي‌دانند و از اين رو است كه برخي در مصر و به ويژه در عربستان به شدت سعي مي‌كنند اين وجه براي ايران در مصر تقويت نشود.

وي با اشاره به آن چه درباره تاثير سكولاريسم در مصر گفته مي‌شود، خاطرنشان كرد: سكولاريسم در مصر به معناي غربي وجود ندارد؛ آن‌ها دنبال كرامت انساني، حقوق و آزاد‌ي‌هاي فردي‌شان هستند و از اين نظر است كه تركيه براي‌آن‌ها الگويي قابل توجه است چرا كه معجوني از اسلام را ارائه مي‌دهد. امروز در مصر كارگاه‌هايي براي آموزش و تبادل اطلاعات درباره آزادي‌هاي فردي، كرامت انسان و غيره از سوي تركيه برگزار مي‌شود. هم‌چنين در زمينه توسعه اقتصادي در كشورهاي اسلامي مالزي و عربستان دست به كار شده‌اند.

اين كارشناس مسائل آفريقا گفت:‌ جوانان مصري و ديگر كشورهاي منطقه و خاورميانه كه به دنبال تحول در نظام‌هاي سياسي‌شان هستند سعي دارند آن چه در دنياي مجازي (فيس‌بوك) وجود دارد و از آن استفاده كنند را به دنياي واقعي منتقل كنند.

اين كارشناس مسائل آفريقا در ادامه به مشكلات ايران براي نقش‌آفريني در فضاي مصر اشاره كرد و گفت: اميدوارم هرچه زودتر مشكلات سخت‌افزاري ايران از جمله ايجاد و گشايش سفارت ايران در مصر حل شود. هم‌چنين سرمايه‌گذاري‌هاي كلان در مصر بايد مورد توجه قرار گيرد.

او سرمايه‌گذاري در حوزه توريسم را مورد توجه قرار داد وگفت:‌ البته بايد نگاهي جامع به بحث توريسم در مصر داشته باشيم.

اين كارشناس مسائل آفريقا گفت: در حوزه سياست خارجي نيازمند تغيير گفتمان هستيم. استكبارستيزي و تاكيد بر اين ادبيات يكي از مولفه‌هاي مورد توجه مردم مصر است و بايد جنبه‌هاي ديگر مورد علاقه مردم مصر از جمله رفاه اقتصادي، تاكيد بر آزادي بيان و دفاع از كرامت انساني مورد توجه قرار گيرد. مردم مصر امروز منتظر شنيدن اين صداها هستند.

آقاعليخاني كه در روزهاي قبل پيروزي انقلاب مصر در اين قاهره و در ميان معترضان بوده است و از نزديك شاهد طرح خواست‌هاي مردم بوده با طرح اين پرسش كه اساسا روي كار آمدن اسلام‌گراها در مصر به نفع ايران است يا خير؟‌ اظهار كرد: هرچه ليبرال و سكولار ديدم بيش‌تر طرفدار ايران بودند و اسلام‌گراها به محض مواجهه شدن با ايراني‌ها بحث‌هاي عقيدتي را مطرح مي‌كردند و يك سوال در بين آن‌ها مشترك بود كه "شيعه هستيد يا مسلمان".

وي با بيان اين كه اخواني‌ها سه دسته را تشكيل مي‌دهند خاطرنشان كرد: مكتب ارشاد كه سنتي‌ها اخواني‌ هستند، حزب عدالت و حريت كه جنبه‌هايي از اسلام كه با آزادي‌هاي اجتماعي تعارض دارد را قبول ندارند و معتقد به امت اسلامي نيستند و طبقه جديدي از اخواني‌ها كه حتي از حزب عدالت و حريت هم فراتر رفته و بسيار دگرانديشند و معتقدند كه اخوان المسلمين و نظامي‌ها در حال مصادره انقلاب هستند.

اين كارشناس مسائل آفريقا گفت: بسياري معتقدند اخوان المسلمين حزب عدالت و حريت را براي فرار از برخي از محدوديت‌ها از جمله مذاكره نكردن با آمريكا ايجاد كرده است و "عدالت و حريت" شبيه حزب "عدالت و توسعه" تركيه است و نظاميان در مصر اين حركت اخوان المسلمين را نوعي خطر براي خود احساس كردند چرا كه در تركيه هم بعد از تشكيل حزب "عدالت و توسعه" نظامي‌ها كنار زده شدند و نظاميان در مصر معتقدند اخوان در بلند مدت حذف نظاميان را دنبال مي‌كند.

آقاعليخاني گفت: معتقدم در آينده شاهد درگيري بزرگ در مصر ميان اخواني‌ها و نظاميان خواهيم بود. البته دعوايي كه امروز بين اخواني‌ها و سلفي‌ها و يا نظاميان مصري است متاثر از نقش‌آفريني عربستان و آمريكا در مصر است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران