خبرگزاري دانشجويان ايران - مدير مركز مطالعات آفريقا گفت: نبايد از اخوان المسلمين انتظار داشت كه در بحث عملياتي كردن شريعت در مصر بر اساس يك مدل و روش مشخص مشاركت كنند.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر عليرضا محرابي ـ مدير مركز مطالعات آفريقا دانشگاه تربيت مدرس ـ صبح دوشنبه در سلسلهنشستهاي تخصصي آفريقاشناسي با عنوان "بيداري اسلامي، بيداري آفريقا" به بررسي تحولات 50 ساله اخير مصر پرداخت.
او گفت: تحولات اخير در خاورميانه و منطقه بر اساس خواست ملتها، هويت و آرمان آنها شكل گرفته است. در مصر، ليبي و ساير كشورهاي مثل بحرين امروز افكار عمومي و مردم به عنوان بازيگر حقيقي توانستهاند حق خود را مطرح و در برخي كشورها آن را محقق كنند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با اشاره به اين كه مصر در معادلات منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در 50 سال گذشته منشا تاثيرهاي زيادي بوده است گفت: مصر بعد از جمال عبدالناصر از محافظهكاري خارج شد. ناصر سه شعار را دنبال ميكرد؛ ملي كردن آن چه در مصر است مثل كانال سوئز. ايجاد جمهوري متحده عربي مصر و ضديت جدي و مستقيم با منافع آمريكا، انگليس و رژيم صهيونيستي در منطقه. اين سه شعار با بالا بردن عكس ناصر در تظاهراتهاي ميدان التحرير حاكي از آن است كه از سوي مردم مصر همچنان دنبال ميشود و مردم مصر بيش از آن كه به شخصيت كاريزماتيك ناصر اهميت دهند به دنبال شدن اين سه شعار توجه دارند.
وي ادامه داد: بعد از به قدرت رسيدن انور سادات كه معتقدم نوعي كودتاي سفيد بود، شعارهاي ناصر كنار گذاشته شد. ترور سادات از سوي خالد اسلامبولي حاكي از آن است كه مردم نسبت به سادات روي خوش نداشتند. بعد از سادات حسني مبارك حركت سادات را ادامه داد، بنابراين از 1952 تاكنون كه دوره سوم از تاريخ مصر شكل گرفته است، مصر نگاه تحولخواهانه و غيرمنزوياش را تسري داده است و ارتباط ژئوپلتيك با جهان اسلام، خاورميانه و حوزه عربي ـ آفريقايياش را حفظ كرده است.
محرابي با طرح اين سوال كه مصر امروز به كدام يك از اين سه حوزه فوق گرايش دارد؟ تصريح كرد: آن چه از درون مصر برميآيد با توجه به نقش اخوان المسلمين كه به دنبال ايفاي نقش محوري و كليدي در جهان اسلام است، اخوان المسلمين در ساخت ضرورت انديشهاي خود براي ورود به معادلات منطقهيي و بينالمللي به وحدت روش نرسيده است. اخوانيها بيشتر از آن كه تاثيرگذار باشند، از محيط پيرامون خود تاثيرپذيرند.
مدير مركز مطالعات آفريقا دانشگاه تربيت مدرس اضافه كرد: اخوانيها بيشتر مصالحه با حاكميت را دنبال ميكنند و اگر در حاكميت هم وارد شوند و عمده قدرت را به دست گيرند باز هم به سمت مصالحه با عناصر تاثيرگذار در مصر و عناصر تاثيرگذار بينالمللي و منطقهيي بر مصر سوق پيدا ميكند.
او گفت: نبايد از عناصر اخوان المسلمين انتظار داشت كه براي عملياتي كردن شريعت در مصر براساس يك مدل و روش مشخصي وارد عمل شوند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با اشاره به انتخابات پارلماني مصر گفت: 60 تا 65 درصد از اخوانيها و گروههاي سلفي توانستند در دور اول و دوم انتخابات را به سمت خود بكشند. در حال حاضر 180 كرسي پارلمان متعلق به گروههاي اسلامگرا است.
وي در ادامه بر برنامهريزي و تلاش براي تاثير نخبگان ايران در چارچوب وزارت خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و ديگر مراكز بر نخبگان رسمي و غيررسمي مصر تاكيد كرد.
محرابي با بيان اين كه تركيه اسلامي خنثي را ترسيم ميكند كه ما به ازاي كشورهاي انقلابي نظير سوريه و ايران است خاطرنشان كرد: البته روي ديگر اين حركت تركيه اين است كه با سياستگذاريهايش سعي دارد مانع كشورهاي ايران و سوريه شود. با توجه به اين كه مصر توانايي تاثيرپذيري از كشورهاي منطقه و بازيگران بزرگ بينالمللي را دارد بايد نسبت به تاثيرپذيري مستقيم كامل از برخي از كشورها از جمله تركيه و يا عربستان جلوگيري شود.
محرابي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اين كه برخي معتقدند با توجه به اين كه انقلابيون در تونس امور را در دست گرفتهاند اين كشور در آينده الگوي دموكراسي در منطقه خواهد شد؟ گفت: به جهت وسعت سرزميني و گروههايي كه در ساختار سياسي و اجتماعي تونس وجود دارد و با توجه به اين كه نظاميها در تونس نقش كمتري در قدرت دارند احتمالا تونس زودتر از مصر ميتواند الگوي دموكراسي در منطقه قرار گيرد.
وي درباره اعتراضات اخير مردم مصر و انتقاد نسبت به اين كه اخوان المسلمين و نظاميها امروز امور را در دست گرفتهاند در حالي كه آنها از ابتداي راه با انقلابيون و جوانان نبودند، تحولات آينده مصر را چگونه ميبينيد؟ گفت: معتقدم ما با يك شيب ملايم از حركت مردم مصر در اين دوره 10 ساله روبهرو هستيم كه در اين دوره بدون شك شاهد جنگ و درگيري شديد ميان نظاميان و غير نظاميان خواهيم بود.