ایران دیپلماسی-"خاطرات سياسي" مجموعه برنامههايي است كه شبكه العربيه از نيمههاي اكتبر سال جاري ميلادي روزهاي جمعه پخش ميكند.
در اين برنامه، طاهر بركه، روزنامهنگار و خبرنگار لبناني العربيه با چهرههاي سياسي مطرح دنيا مصاحبههايي را انجام ميدهد كه عموما بازگوكننده خاطرات آنها در دوران قبول مسئوليتشان است. خاطراتي كه با همراهي و تعاملشان با رهبران سياسي مختلف جهان همراه است. طاهر بركه نخستين برنامه خود را با عبدالرحمن شلقم، وزير امور خارجه سابق ليبي و آخرين نماينده ليبي در سازمان ملل كه تا قبل از آغاز انقلاب اخير اين كشور در اين سمت بود و با آغاز انقلاب از نظام قذافي جدا شد، انجام داد كه اتفاقا با قتل معمر قذافي همراه شد. ديپلماسي ايراني در نظر دارد هر هفته به طور مرتب اين سلسله مصاحبهها را منتشر كند. تا كنون هفت بخش از اين مصاحبهها پيش رويتان قرار گرفته است كه همگي آنها در آرشيو ديپلماسي ايراني قابل دسترسي هستند و اكنون هشتمين بخش آن پيش رويتان قرار ميگيرد:
آقاي عبدالرحمن در قسمت گذشته درباره ايتاليا كمي صحبت كرديم. قصه دست دادن سيلويو برلوسكوني، نخستوزير ايتاليا با معمر قذافي بسيار مشهور است، ديداري كه در يك مراسم علني انجام شد و در شبكههاي تلويزيوني پخش شد ]ديداري كه در آن برلوسكوني دست قذافي را بوسيد .[آيا چيزي يا نظري از قذافي درباره اين ديدار شنيدي؟
نه نه من در اثناي آن ديدار كه نخستين ديدار براي آن معاهده بود آلردي (already) در نيويورك بودم. اما فضاي حكيمانه خاصي در ديدار معمر قذافي با سيلويو برلوسكوني شكل گرفته بود. سيلويو برلوسكوني، سرمايهدار است و در معرض دعواهاي قضايي جدا شديدي قرار گرفته بود و چپيها و كمونيستها و بقاياي كمونيستها را دشمن ميدانست. جريانهايي كه روابط مستحكمي با معمر قذافي داشتند. برلوسكوني توانست قذافي را از اين همپيماني با چپهاي ايتاليايي جدا كند. ليبي نقش مهمي در ايتاليا دارد براي آن كه ايتاليا در چاههاي نفت و گاز زير درياي ليبي سرمايهگذاريهاي كلان كرده است. ايتاليا در حدود 30 ميليارد يورو در ليبي سرمايهگذاري كرده است. ليبي نيز در حدود 15 ميليارد يورو در ايتاليا سرمايهگذاري كرده است، در بخشهاي نفت، پتروشيمي، بانكداري، بخشهاي سرمايهگذاري، هتلداري، اوراق قرضه.
روابط جدا بسيار نزديك است ولي برلوسكوني چگونه توانست آن كار را انجام دهد؟ از خلال چه؟
او از شخصيت معمر به عنوان يك مرد مسلط حاكم قوي پايدار مبهوت شده بود. همچنين ميان آنها مشتركاتي بود. معمر قذافي زنها را دوست داشت. برلوسكوني هم همين طور، معروف است. و اين كششهايي براي هر كدام از دو طرف نسبت به هم ايجاد كرده بود. علاوه بر آن برلوسكوني به طبيعت همجواري معتقد است، ليبي نزديك به ايتاليا است، فكر ميكرد كه در آينده منزلي در ليبي داشته باشد. او علاقه ويژهاي به جامعه ليبي داشت و حتي معمر كه به ايتاليا رفت رفتار فوقالعادهاي از خود نشان داد، آنها كسي را در فرودگاه استقبال نميكنند ولي برلوسكوني ]خلاف پروتوكل[ از او استقبال كرد. و هنگام توديع نيز كه كمي حرارت از خودش نشان ميداد قذافي گفت نميروم تا برلوسكوني بيايد و او هم آمد. همچنين در مهمانيها و گردهمايي كه داشتند، باعث شد تا علاقه بيشتري از سوي برلوسكوني به معمر قذافي به وجود آيد. معمر قذافي هم فكر ميكرد برلوسكوني يكي از دروازههاي او به اروپا است. همچنين روابطي كه ميان پوتين، نخست وزير روسيه با برلوسكوني وجود داشت كه روابط بسيار مستحكمي بود، در عين حال روابطش با معمر هم خيلي قوي بود، باعث شد تا يك رابطه سهگانه ميان آنها ايجاد شود كه تلاش كردند بعدا از آن استفاده كنند براي گسترش صنعت گاز و تشكيل.. پس بدين ترتيب علاقه شخصي به همراه روابط تكويني ذاتي دو طرف و بعد از آن مصلحت دو طرف باعث شد تا روابطي همان طور كه گفتم كيميايي شكل بگيرد، و حقيقت اين است كه برلوسكوني واقعا مبهوت قذافي بود حتي تلاش كرد حضور ايتاليا در حمله ناتو به نظام قذافي را با چالش مواجه كند و خود را از ملت ليبي جدا كند. حتي برلوسكوني به همين دليل در ديدارمان با او در ميلان به محمود جبريل، رئيس حكومت موقت ما گفت كه علاقهاي وجود دارد كه مرا به قذافي مرتبط ميكند و اين رئيس جمهوري ]ايتاليا[ ناپوليتانو، فرمانده كل قواي مسلح بود كه به او دستور داد و بعد از آن براي رايگيري به پارلمان ايتاليا رفتيم و با اجماع راي به طرف ملت ليبي دادند.
او هم، برلوسكوني، تصميم گرفت كه از آن حمايت كند؟
و برلوسكوني واقعا گيرد كرد، يعني واقعا احساس كرد كه دوستش را از دست داده است. از من پرسيد – وقتي كه مصطفي عبدالجليل براي نخستين بار به عنوان رئيس شوراي انتقالي به ايتاليا سفر كرد و من هم با او بودم و با برلوسكوني ديدار كرديم – من برلوسكوني را ميشناختم و روابط بسيار نزديكي با هم داشتيم – به زبان ايتاليايي به من گفت، من ميخواهم از تو بشنوم، چرا ضد قذافي هستي؟ وزير خارجه، وزير دفاع و معاونش، معاون نخستوزير نيز حاضر بودند. گفتم بسيار كوتاه جناب رئيس، حتي اگر پسرم مسلسل برداشت و خواست ملتم را بكشد آيا از او دفاع كنم؟ گفت: اكوبيتو ]به زبان ايتاليايي[، فهميدم. او از لحاظ شخصي دو دل بود و از اين حرفها، گفتم او انسان است تو نبايد بر سر قضاياي اقتصادي يا قضاياي سياسي براي او فرق بگذاري. او انساني است كه در او استالين، نرون، هيتلر، موسوليني، تيمور لنگ و صدام حسين همه جمع شده است، اين شده قذافي، و همه اين شر در روي ملت ما و خانوادههاي ما منفجر شده است.