خبرگزاري فارس: يك شبكه تلويزيوني در برنامهاي تحليلي درباره پيروزي اسلامگرايان در انتخابات مصر و تونس تاكيد كرد كه مشكلات اقتصادي مهمترين سد در برابر پيروزي نهايي اسلامگراها در خاورميانه جديد است.
شبكه تلويزيوني روسيا اليوم در برنامه پانوراما به بررسي ابعاد پيروزي اسلامگرايان در كشورهاي عربي از جمله مصر، تونس و مغرب پرداخت و اين مسئله را نشانهاي از موفقيت اسلام سياسي در خاورميانه جديد عنوان كرد.
مشكلات اقتصادي مهمترين سد در برابر اسلامگراها
مجري اين شبكه پيرزوي اخوان المسلمين و النهضه را تجسم پيروزي بزرگي براي اسلامگرايي سايسي دانست با اين وجود تصريح كرد كه مشكلات اقتصادي موجود در اين كشورهاي عربي ميتواند شرايط را به ضرر اسلامگراها تغيير دهد.
وي با اشاره به اينكه قضاوت كردن درباره پيروزي كامل اسلامگراها و اسلام سياسي در شرايط كنوني عجولانه است، تاكيد كرد كه اين پيروزيها ممكن است در اثر مشكلات اقتصادي و اجتماعي عميق در كشورهاي عربي به شكست تبديل شوند.
تلويزيون روسيا اليوم در ادامه با اشاره به اينكه كشورهاي عربي كه بيداري در آنها انقلاب روي داده است، تصريح كرد كه مصر و تونس وارد مرحله جديدي شده اند كه آن شكل گيري نظام سياسي جديد و انتخاب هيئت حاكمه است.
اين شبكه تاكيد كرد كه هم اكنون دو گروه عمده در عرصه سياسي كشورهاي عربي حضور دارند كه در يكسو اسلامگرايان هستند و در سوي ديگر ليبرالها و لائيكها هستند.
مجري تلويزيون روسيا اليوم تصريح كرد كه غرب وارد گفتوگو با جريانهاي اسلامگراها در كشورهاي عربي شده و تصريح كرد كه ممكن است كه رقابت سياسي در محيط سياسي از بين اسلامگراها با ليبرالها به رقابت اسلامگراهاي متعادل با اسلامگراهاي راديكال تبديل شود.
شاخه جوانان اخوان المسلمين نقش مهمي در مركز ميدان التحرير داشته است
در ادامه اين برنامه "الكساندر اگناتينكو" رئيس مركز تحقيقاتي دين و سياست روسيه در گفتوگو با اين شبكه درحالي كه مدعي بود "بهار عربي" در خاورميانه پايان اسلامگرايي بود، تصريح كرد كه در انقلاب اخير مصر اخوانيها و سلفي ها نقش كمي داشتند و تفكرات دموكراسي خواهانه نقش بيشتري داشتند.
اين كارشناس درحالي كه گروههاي تندرو سلفي را نمادهاي اسلامگرايي ميناميد در ادامه افزود: دليل موفقيت اسلامگراها سابقه مبارزه و كمكهاي مالي كشورهاي منطقه قبل از انتخابات بوده كه نميتوان آنرا ناديده گرفت.
از سوي مقابل "محمد جودة" از اعضاي برجسته حزب عدالت و توسعه مصر دراين باره به گفتوگو با برنامه پانوراما تلويزيون روسيا اليوم پرداخت؛ و با رد اظهارات كارشناس روس تاكيد كرد كه اين مسئله ناشي از عدم شناخت وي از وضعيت سياسي مصر است و نظرا اگناتينكو از واقعيت دور است.
جودة گفت كه اخوان از پيش از وقوع انقلاب در مبارزات نقش داشته و بارها نيروهاي اين حزب توسط نيروهاي سازمان امنيت مركزي رژيم سابق دستگير شدند.
سلفي ها تهديد براي امنيت و وحدت ملي مصر هستند
وي افزود: نيروهاي اخوان زندان و شكنجه هاي بسياري را تحمل كردند و از سويي شاخه جوانان اخوان نقش مهمي در انقلاب مصر و در مركز ميدان التحرير و ديگر ميدان هاي كشور ايفا ميكردند.
اين عضو اخوان المسلمين در ادامه ابراز داشت كه از نظر دكتر اگناتينكو درباره اينكه آمريكا اسلامگرايان مصر را مورد حمايت قرار داده تعجب ميكنم، چراكه آمريكايي ها هميشه از ليبرال ها حمايت كردهاند.
پس از اين الكساندر اگناتينكو دوباره فرصت را در اختيار گرفت و گفت: من نگفتم كه اخوان مورد حمايت آمريكا و كشورهاي عربي خليج فارس است بلكه منظورم حمايت از ديگر جريانهاي اسلامگرا از جمله حزب الاصالة و حزب النور يا صوفي ها است كه با عنوان حزب الحريه وارد عمل شدند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه در ادامه با اشاره به اينكه اسلامگراها در مصر بايد به اصول آزادي و تساهل بايد احترام بگذارند كه از آن جمله حمايت از حقوق مسيحيها است و مصر امروز نياز به وحدت و آزادي براي همه افراد دارد.
هرجناحي كه وارد عرصه سياسي در مصر شود مجبور به رعايت ميانه روي است
اگناتينكو در ادامه تاكيد كرد كه گروه هايي كه در مصر توسط عربستان و ديگر كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس هستند در واقع به دنبال از بين بردن وحدت در مصر هستند، آنها عليه مسيحيهاي قبطي و صوفيها هستند و از بين بردن وحدت مصر به معني شكست انقلاب مصر است.
جوده در پاسخ با تائيد اظهارات كارشناس روس درباره اينكه نگرانيهايي درباره جناح سلفي در انتخابات مصر وجود دارد، تاكيد كرد كه اين جناح در آينده روشي متعادل تر در پيش خواهد گرفت چراكه ملت مصر مردمي ميانه رو است و هرجناحي كه بخواهد وارد عرصه سياسي در مصر شود مجبور است اعتدال و ميانه روي را رعايت كند.
اين عضو حزب اخوان در ادامه تاكيد كرد كه جريان سلفي در مصر مجبور خواهد شد رويه اعتدال را در پيش بگيرد چراكه به دنبال حيات سياسي و حيات اجتماعي هستند و ميخواهند مسئوليت پارلماني داشته باشند كه اين با ادعاهايي كه در كتاب هايشان مطرح ميكنند بسيار متفاوت است.
وي تجربه جريان سلفيه در كويت را يك نمونه خوب براي سلفيها در مصر دانست و گفت مسير سلفيهاي مصر مانند همتايان كويتي درك محدوديتهاي سياسي است و مسائل ملي و ميهني خواهد بود.