ایرنا-اكنون نزديك به چهار ماه از سقوط 'معمر قذافي ' مي گذرد و شوراي ملي انتقالي به رياست ' مصطفي عبدالجليل ' اداره امور ليبي چهارمين كشور پهناور قاره افريقا و شانزدهمين كشور پهناور جهان را از لحاظ وسعت در اختيار دارد .
به گزارش خبرنگاران اعزامي ايرنا به طرابلس ، به دنبال پيروزي مردم ليبي بر ديكتاتور سابق اين كشور، دولتهاي غربي يكي پس از ديگري رايزنيهاي پنهان و آشكار خود را براي ايجاد نوعي مناسبات سودجويانه و تامين منافع يكسويه با طرابلس آغاز كردند .
سفر رييس جمهور فرانسه ، نخست وزير انگليس ، هياتهاي عالي رتبه اتحاديه اروپا و همچنين سياسيون ايالات متحده آمريكا به ليبي تماما در راستاي سهم خواهي از اين كشور ثروتمند قاره افريقا كه مي تواند با راه اندازي زيرساختها و تاسيسات نفتي توليدات نفتي خود را دست كم تا دوسال آينده به يك ميليون و 600 هزار بشكه افزايش دهد ، صورت گرفته است .
در اين ميان دولتمردان رم كه تاريخ استعماري گذشته موسوليني را ورق زده و جانفشانيهاي مردان و زنان ليبي در بدست آوردن استقلال اين كشور در سال 1951 ميلادي را مورد مطالعه قرار داده اند اين بار نه به ضرب تانك و توپ كه با سياست و ديپلماسي درصدد سهم خواهي خود از كيك بزرگ و شيرين ليبي هستند .
دفتر نخست وزيري ايتاليا آخر هفته گذشته با صدور بيانيه اي اعلام كرد كه 'ماريو مونتي ' نخست وزير اين كشور براي انجام يك ديدار رسمي از ليبي و گفت وگو با مقامات شوراي ملي انتقالي و دولت موقت با هدف احياي پيمان دوستي ميان دو كشور اول بهمن ماه عازم طرابلس خواهد شد .
پيمان دوستي دو كشور در جريان قيام مردمي عليه معمر قذافي وتشكيل رسمي دولت موقت به حال تعليق درآمده است و رم تلاش مي كند مناسبات خود را در تمامي زمينه ها و به ويژه در بخش انرژي با همسايه جنوبي درياي مديترانه خود گسترش دهد .
سياستگزاران ايتاليا با اين هدف كه بتوانند افكار عمومي ليبي و محافل سياسي اين كشور را به سوي رم جلب كنند حتي تا كنون 600 ميليون يورو از دارايي هاي مسدود شده ليبي را در ايتاليا آزاد كردند و اين وعده را به مقامات طرابلس داده اند كه ضمن رايزني با ديگر كشورهاي غربي دارايي هاي ليبي را در آينده اي نزديك آزاد كنند .
ايتاليا يكي از عمده صادركنندگان كالا به ليبي كشوري با 4/46 ميليارد بشكه ذخاير نفتي و 32/1 تريليون متر مكعب ذخاير گازي است .
بر اساس آمارهاي موجود، ايتاليا با رقمي بالغ بر حدود 37 درصد بيشترين واردات نفت خام ، محصولات فرآوري پتروشيمي ، گاز طبيعي و مواد شيميايي را از ليبي در اختيار دارد و با 19 درصد صادرات به ليبي در بخش ماشين آلات ، كالاهاي مصرفي ، مواد غذايي و تجهيزات حمل و نقل عمده ترين صادركننده كالا به ليبي است .
شركتهاي نفتي مهم ايتاليا و در راس آنها 'اني' تلاش زيادي را بكار گرفته اند تا ضمن به جريان انداختن قراردادهاي دوران قذافي زمينه را براي گسترش همكاريهاي نفتي و ديگر بخشهاي اقتصادي فراهم كند .
به هر حال ، سفرقريب الوقوع 'ماريو مونتي ' نخست وزير ايتاليا به ليبي در ادامه تلاشهاي كشورهاي غربي و رقابت جدي آنها با هدف حضور بيشتر و تامين منافع خود مي باشد و از اين پس بايد منتظر سفر ديگر مقامات ارشد كشورهاي غربي به طرابلس بود .