واحد مركزي خبر- اردن در پي سرنگوني حسني مبارك ديكتاتور سابق مصر در تلاش است بين تشكيلات خودگردان فلسطيني و رژيم صهيونيستي ميانجيگري كند تا مذاكرات سازش بين آنها ازسرگرفته شود.
خبرگزاري فرانسه در تحليلي از امان به قلم رندا حبيب نوشت : شماري از تحليلگران سياسي در امان معتقدند اقدام اردن به ميزباني يك نشست نادر بين اسرائيليها و فلسطينيان در خاك اين كشور به بهبود جايگاه آن در عرصه بين المللي و ايفاي نقش به جاي قاهره كه در زمان حسني مبارك رئيس جمهور مخلوع مصر اين نقش را ايفا مي كرد كمك خواهد كرد .
اين نشست علني، نخستين نشست از شانزده ماه پيش بين مذاكره كنندگان فلسطيني و اسرائيلي است.
نشست امان مهر تأييدي بر اين مطلب خواهد بود كه اردن مي تواند نقش مصر را ايفا كند و عادي سازي احتمالي روابط امان با جنبش مقاومت اسلامي فلسطين (حماس ) باعث نخواهد شد كه موضع امان در قبال به رسميت شناختن تشكيلات خودگردان فلسطيني در كرانه باختري و پايبندي اردن به روند صلح با اسرائيل تغيير كند و اين كشور در چارچوب روند اصلاحات در ارتباط با روابطش با اسرائيل (به مخالفان) امتيازي نخواهد داد .
محمد المصري پژوهشگر مركز مطالعات راهبردي گفت :« اردن مي خواهد ثابت كند مي تواند نقشي را كه مصر در دوران حسني مبارك ايفا مي كرد ايفا كند و حتي با تركيه نيز به رقابت برخيزد».
پيش از اين نيز مصر ميزبان تعدادي از نشستهاي فلسطيني و اسرائيلي در منطقه تفريحي شرم الشيخ بود اين در حالي است كه آنكارا نيز آمادگي خود را براي ميزباني چنين نشستهايي در خاك خود اعلام كرده است . داود كتاب تحليلگر سياسي مقيم امان گفت :« اردن تلاش مي كند خلاء مصر پس از سقوط حسني مبارك را پر و سود آن را نصيب خود كند ».
حسن البراري تحليلگر سياسي گفت اين نشست كه دو هفته پيش از سفر آينده ملك عبدالله دوم پادشاه اردن به امريكا برگزار مي شود به پادشاه اين كشور امكان خواهد داد « نقش محوري خود را در برقراري صلح به ويژه با توجه به حذف نقش مصر ثابت كند ».
تحليلگران همچنين اتفاق نظر دارند كه اين پيام در قبال رهبران حماس واضح و روشن است به خصوص آنكه گزارشها از سفر آينده خالد مشعل رئيس دفتر سياسي حماس به امان حكايت دارد.
مشعل در سال 1999ميلادي از اردن بيرون رانده شد .
عون خصاونه نخست وزير اردن دوم نوامبر گذشته گفته بود :« اخراج رهبران حماس از اردن به لحاظ قانون اساسي و سياسي يك اشتباه بود ». وي تاكيد كرد كشورش براي برقراري « روابط متوازن » با همه نيروهاي موجود در عرصه فلسطين تلاش مي كند .
از آن تاريخ به بعد سخنگوي رسمي دولت اردن بارها از سفر آينده خالد مشعل به اردن با نظارت قطر خبر داده است.
از طرف ديگر اسرائيل در قبال اين تحول ابراز نگراني نكرده است و به نظر مي رسد ديدار عبد الله دوم با شيمون پرز رئيس رژيم اسرائيل در نوامبر گذشته امكان آن را به وجود آورده است كه اين نگرانيها برطرف شود.
يك هفته پيش از ديدار پادشاه اردن با پرز ، وي به رام الله سفر كرد كه سفر عبد الله دوم به رام الله به معناي تاكيد بر مشروعيت تشكيلات خودگردان فلسطيني به عنوان نماينده قانوني ملت فلسطين تلقي شد.
البراري گفت :« اردن امروز به حماس پيام روشني مي دهد كه حتي اگر مشعل در امان با مقامات اردني ديدار كند بر ديدگاه امان در خصوص روند صلح تأثيري نخواهد داشت».
محمد المصري معتقد است « امان به روشني به حماس و ديگر سازمانهاي فلسطيني مجددا تاكيد مي كند بر تعهدات خود در قبال روند صلح پايبند است ».
ديدار مقامات اسرائيلي و تشكيلات خودگردان فلسطيني در ساختمان وزارت خارجه در امان در مقابل همگان برگزار خواهد شد كه پيامي به اسلامخواهان اردني است . اسلامخواهان جمعه گذشته در امان تظاهرات برگزار كردند كه دولت اردن آن را « ايجاد تحريك » توصيف كرد. در پيشاپيش تظاهركنندگان شماري از جوانان سربندهاي سبزي بسته بودند كه بر روي آن نوشته شده بود « صبر لبريز شده است ». اين اقدام به معناي اشاره به ايجاد شبه نظاميان تفسير شده است .
كتاب گفت :«پيام دولت اردن از برگزاري اين نشستها آن است كه در روند صلح در اردن در خصوص صلح با اسرائيل امتيازات جدي داده نخواهد شد ». گروه اخوان المسلمين اردن با برگزاري اين نشست مخالفت و اعلام كرد « آن را در چارچوب موضع عربي و حتي موضع ملي اردني نمي داند ».
اين گروه در بيانيه اي اعلام كرد : « ما خبرهاي مربوط به نشست بين دشمن صهيونيستي و تشكيلات خودگردان فلسطيني را در پي تهديدات موهوم مبني بر اينكه اگر مذاكرات ازسرگرفته نشود همه گزينه ها مطرح خواهد شد تقبيح مي كنيم».
اخوان المسلمين در بيانيه خود افزود : « طرفهاي سياسي اردني به ما نگفتند كه بهاي ميزباني اين نشست در شرايط كنوني چيست ».
اين گروه افزود دولت اردن بايد « درباره موضع خود در خصوص اين ميزباني به صورت مشروح توضيح دهد و بگويد آيا دولت اين پرونده را مديريت مي كند يا آنكه همانند دولتهاي گذشته در اين مسئله كنار گذاشته شده است ».