ایرنا-پايگاه خبري 'ميدل ايست آنلاين' روز دوشنبه نوشت: موريتاني با مشروط كردن ادامه فعاليت شركت نفتي 'توتال' دراستخراج نفت اين كشور بدون مشاركت قطر، اين شركت را از اختلافات نواكشوت و دوحه بي نصيب نگذاشت
اين منبع افزوود: منابع فرانسوي تاكيد كردند كه موريتاني ادامه استخراج نفت در اين كشور از سوي شركت توتال را به خروج قطر از مشاركت در اين خصوص، مشروط كرده است.
اختلاف موريتاني و قطر در پي درخواست شيخ 'حمد بن خليفه آل ثاني' امير قطر از 'محمد ولد عبدالعزيز' رئيس جمهور موريتاني مبني بر مشاركت دادن همه گروهها در حكومت و محكوم كردن 'بشار اسد' به خاطر رويدادهاي جاري در سوريه و تهديد به استفاده از شبكه الجزيره قطر براي تحريك انقلاب در موريتاني، رخ داد.
اين بحران از زمان سفر امير قطر به نواكشوت و توصيه به رئيس جمهور موريتاني براي ايجاد دمكراسي كه قطر خود فاقد آن است و نيز تحقق اصلاحات جدي سياسي در اين كشور آغاز شد.
اين در حالي است كه به نوشته روزنامه 'السراج' موريتاني، رئيس جمهور اين كشور از دخالت امير قطر در مسايل داخلي كشورش به خشم آمده و با انتقاد از قطر، بر همبستگي با بشار اسد رئيس جمهور سوريه تاكيد كرده و گفت: 'ملت ها نمي دانند چه مي خواهند و آنچه انقلاب ناميده مي شود توطئه اي بيش نيست'.
اين روزنامه همچنين نوشت: توصيه هاي يك نهاد امنيتي يك كشور عربي به رئيس جمهور موريتاني، زمينه را براي مخالفت وي با توصيه هاي امير قطر فراهم كرد.
ميدل ايست آنلاين در ادامه نوشت: بحران بين دو طرف هنگامي شدت يافت كه وزير نفت موريتاني در تماس با شركت توتال تهديد كرد كه در صورت ادامه مشاركت و فعاليت 'قطر پترول' در استخراج نفت در موريتاني، مجوز استخراج را از توتال پس خواهد گرفت.
بنابر توافقنامه قطر و توتال اين شركت متعهد شده است كه شركت قطري در پروژه هاي آن در خارج مشاركت داشته باشد و در مقابل توتال نيز از حق استخراج نفت و گاز در قطر برخوردار شود.
قطر پترول 25درصد مجوز بهره برداري نفت و گاز در منطقه تاودني موريتاني را در اختيار دارد.
ناظران براين باورند كه 'ولد عبدالعزيز' از حضور 'معاويه ولد سيدي احمد ولد الطابع' رئيس جمهور سابق موزيتاني در قطر كه از زمان كودتاي سال 2005 به قطر تبعيد شده است، راضي نيست. الطايع مشاور امير قطر و كارشناس امنيتي پايگاه آمريكايي در السيليه است.
سفر امير قطر به نواكشوت با اعتراض هاي مردم موريتاني همراه شد و تونس و مصر نيز صحنه اعتراض هاي مشابهي به نقش دوحه در برخي كشورهاي عربي و دخالت آشكار آن در امور داخلي آنان بود.
در مقابل امير قطر دخالت در مسائل داخلي كشورهاي عربي را تكذيب و آن را شايعه دانست.
پيش از اين اعتراض ها نيز برخي پايگاههاي اينترنتي عربي درخواست هايي براي سرنگوني امير قطر مطرح كرده بودند.
قطر اكنون با انتقادهاي غير مستقيم برخي كشورهاي عربي خليج فارس روبه رو است و 'ضاحي خلفان' فرمانده پليس دبي اخيرا گفته بود كه قطر بيرون از چارچوب معمول خود قرار گرفته و حمايت شماري از مسوولان عرب از برخي جريان هاي افراطي امنيت خليج فارس را تهديد مي كند.
خلفان گفته بود : 'نپرسيد كه منظورم چه كشوري است زيرا همه آن را مي شناسيد'.