مصر

جهان > آفريقا - گروه بين‌الملل: در سالگرد انقلاب مردم مصر درباره دستاوردها و تاثيرات اين انقلاب در داخل مصر، منطقه و جهان با دكتر احمدبخشي كارشناس مسائل آفريقا گفت‌وگو كرده‌ايم.



* مصر يك سال بعد از انقلاب و سرنگوني مبارك، تا اكنون چه دستاوردهايي داشته‌است؟

مهم‌ترين دستاورد سقوط رژيم مبارك و مستقر شدن نظامي است كه با فرايند دمكراتيك و اكنون با تشكيل پارلمان مستقر شده‌است. سيستم غيردمكراتيك قبلي كه مورد حمايت غرب بود اكنون ديگر وجود ندارد. اين تغيير نظام با فرايندي ممكن شد كه اين هم دستاورد دوم انقلاب مردم مصر است؛ يعني انتخابات. در هفته‌هاي گذشته شاهد آن بوديم كه مردم مصر در انتخابات شركت كردند و نتيجه اين شد كه جنبش اخوان‌المسلمين و بازوي سياسي آن يعني جنبش آزادي و عدالت توانستند 47درصد آرا را به دست آورند. اين گروه به همراه سلفي‌هاي حزب نور، نزديك 70درصد كرسي‌هاي پارلمان را به‌خود اختصاص دادند. اين مهم‌ترين دستاورد در سطح داخلي است.

در سطح منطقه‌اي هم بايد گفت كه مصر كشوري تاثيرگذار بر كل تحولات منطقه است. اتفاقاتي كه در مصر روي داد بر كل منطقه تاثير گذاشت. ما شاهد تاثير تحولات مصر بر تونس و ليبي بوديم؛ تحولاتي كه من اسم آن را پايان عمر ديكتاتورهاي دوران جنگ سرد مي‌گذارم. تاثير و دستاورد منطقه‌اي ديگر تاثيري است كه تحولات مصر بر رژيم صهيونيستي خواهد داشت. ما در ماه‌هاي گذشته شاهد تغيير روابط و مناسبات مصر با رژيم صهيونيستي بوديم و اين مناسبات باز هم تغيير خواهد كرد. البته شايد اين تغيير به معناي قطع روابط نباشد، اما بدون شك اين مناسبات براساس ايده‌هاي اسلامي و همگرايي اسلامگرايان مديريت خواهد شد. در بخش بين‌المللي هم تاثير تحولات مصر، بازنگري در روابط اين كشور مهم عربي با غرب و به‌ويژه آمريكا خواهد بود. هر كدام از تحليل‌هاي موجود درباره تحولات يك سال گذشته خاورميانه و نقش و سياست آمريكا در اين تحولات را كه بپذيريم، بايد گفت كه آمريكا دست كم در مورد مصر غافلگير شد. در تونس هم آمريكا غافلگير شد اما در مصر اوضاع متفاوت بود چون مبارك به هر حال از مهم‌ترين هم‌پيمانان آمريكا در منطقه بود.

* خواسته‌هاي اين انقلاب آيا محقق شده‌است؟

البته با گذشت يك سال از آغاز انقلاب مردم مصر خواسته‌هاي مردم هنوز به‌طور كامل محقق نشده‌است. به همين خاطر ما شاهد هستيم كه همچنان مردم به تجمعات خود ادامه مي‌دهند و خواستار تحويل قدرت به‌طور كامل از نظاميان به غيرنظاميان هستند. همين ديروز در سالگرد انقلاب هم ما شاهد جشن و پايكوبي و مراسم شادي به‌تنهايي نبوديم. مردم با تجمع در ميدان تحرير همچنان شعارهاي انقلابي سر مي‌دهند. در ماه‌هاي آينده هم مصر روزهاي خبرسازي پيش رو دارد. پارلمان تازه شروع به كار كرده و قانون اساسي جديد را بايد بنويسد و انتخابات رياست‌جمهوري هم در پيش است. ما در روزهاي گذشته خبر تماس‌هاي تلفني مقامات آمريكايي با ژنرال طنطاوي رئيس شوراي نظامي حاكم در مصر را ديديم. گفته مي‌شود در اين تماس‌ها به طنطاوي هشدارداده ‌شده اگر هر چه سريع‌تر فكري به حال تحولات داخلي و خواسته‌هاي مردم نشود، احتمال بروز ناآرامي‌هاي داخلي و كشيده شدن آن به منطقه وجود دارد.

* اسلامگراياني كه اكنون در مصر به قدرت رسيده‌اند و پارلمان را در اختيار دارند، چه چارچوب فكري‌اي دارند و به چه گروه‌هايي در منطقه نزديك هستند؟

در پاسخ به اين سؤال يك نكته را بايد اول روشن كنيم. در تحليل جنبش‌هاي اسلامگراي منطقه به‌ويژه در كشور مصر كه كشوري تاثيرگذار در منطقه و جهان عرب است، نمي‌توان اين جنبش‌ها را وابسته به جايي دانست. جنبش اخوان‌المسلمين جنبشي قديمي است كه سابقه‌اش به 90 سال پيش برمي‌گردد. اين جنبش در طول زمان آبديده شده و تحولات و تجربيات زيادي داشته‌ و ديده‌است. بنابراين اساسا نمي‌توان گفت كه اين گروه وابسته به كشور خاصي است. برخي‌ها موضوع نزديكي اين گروه را به كشور تركيه و حزب اسلامگراي حاكم در اين كشور مطرح مي‌كنند. من اين نظر را ندارم. اصلا پيش‌بيني نمي‌كنم كه مثلا مصر شيوه حكومتي شبيه تركيه درپيش بگيرد. اصلا نمي‌توان گفت كه كشوري شبيه كشور ديگر مي‌شود. موقعيت اين كشورها و جنبش‌ها و گروه‌هاي حاكم در آن با يكديگر فرق مي‌كند.

نكته ديگر اين است كه مصر خود منشا و كانون بخشي از انديشه‌هاي اسلامي و نوگرايي ديني است. اخوان‌المسلمين مصر گروهي معتدل است كه عقلانيت سياسي خاصي دارد. يكي از نشانه‌هاي اين عقلانيت همين تبديل و دگرگوني‌ اخوان‌المسلمين از يك جنبش به يك حزب سياسي است. آنها با يك حزب سياسي وارد انتخابات شدند. اين يكي از نتايج تحولات يك سال اخير خاورميانه مي‌تواند باشد. گروه‌ها و جنبش‌هايي شبيه اخوان‌المسلمين متشكل‌تر مي‌شوند و با انطباق خود با شرايط وارد سيستم سياسي و حكومت‌داري و دولت‌سازي مي‌شوند. بسياري از كارشناسان معتقدند با تحولات اخير خاورميانه، جنبش‌ها و گروه‌هاي اسلامي از حالت پراكنده و چندمليتي به‌صورت سرزميني درمي‌آيند. در اين شكل جديد است كه مي‌توانند فعاليت دولت‌سازي و حكومت‌داري را به شيوه‌اي بهتر انجام دهند. البته در مصر بايد جنبش سلفي نور كه حزب دوم انتخابات شده‌است را از نزديك زير نظر بگيريم و ببينيم آيا آنها هم خودشان را با شرايط منطبق مي‌كنند و مي‌توانند تعارض‌هايشان را حل كنند يا خير؟

* آينده وضعيت نظاميان در قدرت سياسي مصر را چگونه پيش‌بيني مي‌كنيد؟ با توجه به اينكه در تركيه و پاكستان هم قدرت نظاميان تا حد زيادي محدود شده‌است، آيا در مصر هم ‌چنين خواهد شد؟

در مصر هم چنين خواهد شد. فرايند تحولات به اين سمت پيش مي‌رود كه در مصر هم ديگر نظاميان به‌صورت مستقيم در قدرت مداخله‌اي نخواهند داشت. در پاكستان هم شاهد اين هستيم كه نظاميان رفته‌رفته از حضور مستقيم در قدرت محدود مي‌شوند. البته اين حضور در قدرت ممكن است شكل غيرمستقيم داشته‌باشد؛ به اين صورت كه ديگر شاهد كودتا نخواهيم بود. البته شرايط مصر اندكي متفاوت است، زيرا مصر جنگ با اسرائيل را در تاريخ خود داشته و در طول تحولاتش نقش نظاميان در آن پررنگ بوده‌ است، اما به هر حال شاهد حضور مستقيم نظاميان در قدرت سياسي به شكل گذشته نخواهيم بود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران