خبرگزاري فارس- وزير كار مصر به رغم اشاره به مشكلات اقتصادي مردم و وابستگي اين كشور به درآمد كانل سوئز تاكيد كرد قاهره هرگز سرسپرده غرب و آمريكا نخواهد بود و تحت تاثير فشارهاي منطقهاي و بينالمللي قرار نخواهد گرفت.
"فتحي فكري"، وزير كار دولت موقت مصر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در قاهره به بررسي اوضاع اقتصادي و معيشتي مردم مصر در شرايط كنوني پس از انقلاب اين كشور پرداخت.
وي با رد وجود معضل بيكاري در اين كشور، مشكل را در كمبود نيروهاي متخصص در برخي مشاغل يا صرف نظر كردن جوانان از پذيرفتن مشاغل سخت همچون كار در كارخانهها خواند.
وزير كار مصر همچنين تاكيد كرده كه ريشههاي انقلاب مصر به دهه هشتاد بازميگردد كه از آن زمان اعتراضها در قالب تاليف كتابها و دستنوشتهها بيان ميشده است.
فتحي فكري با رد دخالتهاي خارجي در امور داخلي مصر يادآور شد قاهره هرگز سرسپرده غرب و آمريكا نخواهد بود و تحت تاثير فشارهاي منطقهاي و بينالمللي قرار نخواهد گرفت.
آنچه در پي ميآيد متن كامل اين مصاحبه است:
فارس:چه گامهايي براي حل مشكل بيكاري در مصر برداشتهايد؟
فتحي فكري: ما مشكل بيكاري در مصر نداريم اما نيازمنديهايي در بخشهاي مختلف شغلي وجود دارد كه يا افراد متخصص در آن اندك هستند يا جوانان كار كردن در آن مشاغل را نميپذيرند، همه به دنبال شغل دولتي هستند و اين مشكل تنها محدود به دوره وزارتي بنده نيست از سال ۱۹۸۶ تاكنون مطرح است.
وزارت كار هيچ ارتباطي با عزل و نصبها ندارد و تنها به دنبال ايجاد فرصت شغلي است و من با برخي كارخانهها و كارگاهها در شهرهاي جديد تماس گرفتهام تا جواناني را كه به دنبال فرصت شغلي هستند جذب بازار كار كنند.
فارس:تاثير پديده بيكاري بر انقلاب مصر چيست؟
فتحي فكري: همان گونه كه گفتم بيكاري وجود ندارد اما شماري از جوانان حاضر به كار كردن در كارخانهها و شركتهاي خصوصي نيستند چون درآمد پاييني عايدشان ميشود اما انقلاب دستاوردهاي خود را براي حل مشكل بيكاري خواهد آورد، جوانان بايد به دولت فرصت دهند تا فقط به كار خود مشغول باشد.
فارس: مشكلات اقتصادي تا چه اندازه در زندگي شهروندان مصري تاثير گذاشته است؟
فتحي فكري: مشكلات اقتصادي اساس ريختن مردم به خيابانها بود و اگر شهروند مصري توان مالي داشت انقلاب به وقوع نميپيوست، بنابراين عامل اقتصادي يا بهتر بگوييم درآمد براي هر شهروندي معيار است كه بخواهد بر اساس آن كاري را انجام دهد.
فارس:گفته ميشود ۱۰ درصد مردم مصر در اماكن نامناسب همچون قبرستانها زندگي ميكنند وضعيت اين طبقه اجتماع چگونه است ؟
فتحي فكري: اين اماكن "مناطق" خوانده شده است؛ تاكنون نتوانستيم حصاري در اطراف آن وضع كنيم اما در آينده براي فراهم كردن خانههايي مناسب كار خواهيم كرد و مردم بايد به دولت فرصت دهند، چون هيچ گونه اعمال فشاري كارساز نيست.
فارس:از نظر شما ريشههاي انقلاب مصر چيست؟
فتحي فكري: ريشههاي انقلاب از دهه هشتاد و به ويژه اواخر آن آغاز شد من در آن زمان كتابي را به اسم زنداني تاليف كردم در آن زمان "ذكي بدر" وزير كشور وقت بود و تاليف اين كتاب منجر به بازداشت من گرديد كتابهاي زيادي درباره حوادثي كه از همان زمان آغاز گرديد تاليف كردم و ريشههاي انقلاب، نسلهاي پيشين هستند اما افزايش موج اعتراضات منجر به قيام نسل كنوني گرديد.
فارس:آيا مصر كمكهاي مالي از آمريكا دريافت كرده است اگر جواب مثبت است در چه بخشهايي هزينه شده است؟
فتحي فكري: جواب اين سوال را بايد وزارت دارايي و رئيس كل بانك مركزي بدهد اما درباره وزارت كار بايد بگويم بودجه اين وزراتخانه بسيار اندك است و حقوق و مزايا بسيار كم شده است.
فارس: آمريكا در برابر ارائه كمكهاي مالي به مصر انتظار دارد كه قاهره سياست هاي آمريكا و غرب را در مصر پياده كند نظر شما در اين باره چيست؟
فتحي فكري: هرگز اين گونه نخواهد بود و ما هرگز وابسته به هيچ كشوري نخواهيم بود مصر كشوري است كه از حاكميت مستقل و قانون برخوردار است و ما هرگز اجازه نميدهيم بار ديگر تحت تاثير فشارها خواه از سوي منطقه يا جامعه بين المللي قرار گيريم.
فارس:مشكلات اقتصادي در مصر چيست؟
فتحي فكري: مشكل اقتصادي در مصر در دو مورد درآمد پايين و گراني قيمتها است اما اكنون بحران بيثباتي است اگر ثبات برقرار شود مصر در راس كشورهاي اقتصادي جهان خواهد بود.
فارس:درآمد كارمندان دولتي معلمان و استادان دانشگاهها چگونه است؟
فتحي فكري:درآمد كارمندان دولتي بسيار كم و حقوق معلمان متوسط است اما اساتيد دانشگاه از درآمد نسبتا خوبي برخوردار هستند و در بخشهايي دولتي همانند برق، نفت ، راه و ساختمان و شركت آب چون همزمان شركتهاي خصوصي و دولتي به شمار ميروند درآمدها مناسب است چون شركتهاي توليدي محسوب ميشوند.
فارس:گفته شده است بقاياي رژيم مخلوع مبارك همچنان در دستگاه اقتصادي مصر هستند آيا اين درست است؟
فتحي فكري:برخي بازرگانان نزديك به مبارك در دستگاه اقتصادي مصر هستند اما بر آنها ظني وارد نيست اكنون مشكل بيثباتي كشور است.
فارس:منبع اصلي درآمد مصر چيست؟
فتحي فكري: منبع اصلي كانال سوئز است.
فارس:اقتصاد مصر به چه سمت و سويي ميرود آيا به سمت خودكفايي ميرود يا همان گونه كه است ادامه پيدا ميكند؟
فتحي فكري: اگر ثبات مصر محقق شود ظرف ۳ الي ۵ سال خودكفايي حاصل ميشود و اگر ثبات امنيتي در كشور برقرار نشود اقتصاد مصر كاملا فروميپاشد و چيزي عملي محقق نميشود.