خبرگزاري فارس- نماينده پارلمان مصر با اشاره به اهميت رابطه بين تهران و قاهره گفت: " كميسيون روابط خارجي مجلس مصر هيئتي را به ايران اعزام خواهد كرد تا با طرف ايراني درباره راههاي همكاري و برقراري مجدد روابط دو كشور به حالت سابق خود گفتگو كند."
شيخ "احمد السيد عبدالعال"، عضو مجلس ملت از حزب "مصر القومى" و نايب رئيس اين حزب و عضو كميسيون حقوق بشر مجلس مصر در گفتگو با خبرنگار فارس در قاهره به سوالات وي درباره اوضاع جاري در اين كشور پاسخ داده است.
عبدالعال با اشاره به دخالتهاي خارجي در مصر تصريح كرد: "هريك از كشورها تلاش ميكنند، منافع خاص خود را در مصر تامين كنند و اين موضوع حتي شامل كشورهاي عربي مانند عربستان و قطر و كويت نيز ميشود."
وي در ادامه با اشاره به اهميت رابطه بين تهران و قاهره گفت: " كميسيون روابط خارجي مجلس مصر هيئتي را به ايران اعزام خواهد كرد تا با طرف ايراني درباره راههاي همكاري و برقراري مجدد روابط دو كشور به حالت سابق خود گفتگو كند."
عضو مجلس ملي از حزب "مصر القومى" در تشريح موضع اخوان المسلمون در شرايط جديد سياسي در مصر اظهارداشت: " اخوانيها در تعامل سياسي انعطافپذير عمل ميكنند و خواهان جلب رضايت طرفهاي ديگر هم هستند."
آنچه در زير ميآيد، مشروح اين گفتگو است:
فارس: اصلاحات در سيستمهاي سياسي و قانوني مصر پس از سقوط حسني مبارك را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
السيد عبدالعال: عملا ًاصلاحات بسياري به ويژه در بعد سياسي پس از سرنگوني رژيم مبارك در مصر به اجرا در آمد، مثلا ما در زمان مبارك تنها يك حزب سياسي را داشتيم كه در عرصه سياسي مصر فعاليت ميكرد، درحالي كه هم اكنون تعداد زيادي از احزاب سياسي در مصر مشغول به فعاليت هستند.
در مجلس ملت بيش از 12 حزب سياسي صرف نظر از حزب آزادي و عدالت كه اكثريت پارلمان را در اختيار دارد، حضور دارند، افزون بر اينكه هم اكنون در مصر شاهد وجود احترام متقابل ما بين شهروندان و مسئولان هستيم و در حال حاضر همه مردم به قانون احترام ميگذارند و خود را براي تدوين قانون اساسي جديد آماده ميكنند.
فارس: به نظر شما راهكار خروج مصر از زير سلطه كشورهاي غربي و بازگرداندن جايگاه واقعي اين كشور چيست؟
السيد عبدالعال: خروج از زير سلطه غرب بايد موارد چندي را مورد توجه قرار داد كه از جمله آنها بايد به بهرهبرداري از منابع دولت، فعال كردن حوزه گردشگري و توريسم، احترام به قانون، در نظر گرفتن حداقل دستمزد، تشديد عشق به ميهن، تحقق عدالت اجتماعي و بازگرداندن اشاره كرد.
فارس: نقش نيروها و كشورهاي تاثيرگذار در مصر و همچنين در منطقه و جهان را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
السيد عبدالعال: پيش از هرچيز اينكه هيچ كس نميتواند منكر اين امر باشد كه مصر نه تنها از جمله مهمترين كشورهاي خاورميانه بلكه از جمله تاثيرگذارترين كشورهاي جهان و از جمله كشورهايي است كه همواره مورد توجه كشورهاي غربي مانند آمريكا و روسيه و آلمان بوده است، به همين دليل هريك از كشورها تلاش ميكنند، منافع خاص خود را در مصر تامين كنند و اين موضوع حتي شامل كشورهاي عربي مانند عربستان و قطر و كويت نيز ميشود كه تلاش ميكنند با سرمايهگذاري در مصر به حفظ منافع خود در اين كشور كمك كنند.
فارس: با توجه به شرايط اجتماعي و سياسي و ملي و مذهبي حاكم بر كشور به نظر شما مناسبترين سيستم براي اداره مصر چه سيستمي ميتواند باشد؟
السيد عبدالعال: به نظر من سيستم تركي در حال حاضر بهترين نمونه است و البته در اين ميان بايد برخي ملاحظات را از نمونه سيستم حكومتي ايران مدنظر قرار داد و بالطبع همه اينها با شرط عدم مغايرت آنها با آيين اسلام و در نظر گرفتن حق و حقوق شهروندان مسيحي و آزادي مذهبي و اداي فرايض مذهبي مربوط به آنها در مصر قابل اجراست، با اين حال من بر اين سخن "طلعت سادات"، بنيانگذار حزب قومي مصر تاكيد ميكنم كه تاكيد ميكرد، در مرحله آينده مصر نيازمند حاكم و رهبري نظامي است.
فارس: آيا روابط ايران و مصر روند درست خود را طي ميكند؟ چه انتقاداتي از اين روند كنوني داريد و براي بهبود روابط دو كشور و توسعه آن چه پيشنهاداتي داريد؟
السيد عبدالعال: در اين ترديد نيست كه روابط ايران و مصر به شكل طبيعي و سابق خود بازميگردد و هم اكنون در مسير درست آن در حال حركت است و اين موضوع حتما در مجلس ملت مورد بحث و مناقشه قرار خواهد گرفت چون بيشك پارلمان مصر خواستار گفتگو و مذاكره با طرف ايراني خواهد شد، افزون بر اينكه كميسيون روابط خارجي مجلس مصر هيئتي را به ايران اعزام خواهد كرد تا با طرف ايراني درباره راههاي همكاري و برقراري مجدد روابط دو كشور به حالت سابق خود گفتگو كند به همين دليل وزارت خارجه مصر بايد براي حمايت از روابط دو كشور ديدارهايي با هيئتهاي ايراني داشته باشد.
فارس: آيا دولت مصر در تحقق اطلاحات و تقويت امنيت كشور موفق عمل كرده است؟ به اعتقاد شما كجا موفق عمل كرده و در چه جايي موتكب اشتباهاتي شده است؟
السيد عبدالعال: تاكنون نميتوانيم بگوييم كه مصر داراي وضعيت امنيتي مستقر و ثابتي است، اما در اينجا بايد به يك نكته اشاره كرد و ان اينكه ملت مصر هنوز نميتواند نيروي پليس مصر را بپذيرد و دليل اين مدعا اين است كه اين ارتش و نه پليس بود كه امنيت انتخابات مجلس ملت و شورا را بدون بروز مشكلي تامين كرد؛ درحالي كه بايد رابطه ميان مردم و نيروي پليس را بهبود بخشيد و اين وظيفهاي ملي بر دوش ماست تا به اين وسيله بتوانيم امنيت كشور را حفظ كنيم.
اينكه اين نيرو موفق عمل كرده يا خير بايد بگويم در حال حاضر جاي جاي مصر را سرقت و دزدي و ناامني و گروههاي خرابكار فراگرفتهاند و به همين دليل از وزارت داخلي خواسته شده در انديشه تامين امنيت در كشور باشد چه در غير اين صورت تا مدتها مصر روي امنيت را به خود نخواهد ديد.
فارس: نقش سياسي و فرهنگي جماعت اخوان المسلمون و جريان سلفيها در آينده مصر را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
السيد عبدالعال: بيترديد آنها نقش بسيار بزرگ و مهمي را در مرحله آينده مصر ايفا خواهند كرد، اما اين نقش از بعد سياسي به دو بخش تقسيم خواهد شد، از يكسو اينكه اخوانيها در تعامل سياسي انعطافپذير عمل ميكنند و خواهان جلب رضايت طرفهاي ديگر هم هستند، در حالي كه سلفيها در اين بعد بسيار قاطعانه برخورد ميكنند و اين موجب بروز شكاف ميان آنها و اخوانيها به سود جريان ليبرال خواهد شد.
اما در بعد فرهنگي نيز به همين ترتيب در حاليكه اخوانيها از خود انعطاف نشان خواهند داد سلفيها جز به اجراي شريعت خدا و سنت رسول و فرهنگ اسلامي رضايت نخواهند داد، برعكس اخوانيها كه داراي روحيه تعامل و همكاري بيشتر و عشق و علاقه به اطلاع از امور ديگران هستند؛ با اين حال اين احتمال وجود دارد كه زندگي سياسي و عرصه سياسي مصر ديدگاههاي آنها را تغيير بدهد.
فارس: روابط مصر با آمريكا و اسرائيل را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
السيد عبدالعال: پيش از هرچيز آنكه روابط مصر با آمريكا و اسرائيل و يا هر كشور ديگري در جهان بر اساس حفظ منافع ملت مصر استوار است اصلي كه در رژيم گذشته اصلا به آن توجه نميشد، اما هم اكنون من به عنوان يكي از اعضاي پارلمان سوگند ميخورم كه منافع ملت مصر را حفظ كنم و تحت هيچ شرايطي و زير هرگونه فشاري از آن چشم پوشي نكنم، به همين دليل رابطه با اين طرفها بر اصل احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلي يكديگر و احترام به تصميمهاي اتحاديه عرب و همچنين قطعنامههاي شوراي امنيت و مجمع عمومي سازمان ملل متحد استوار است.