باشگاه خبرنگاران جوان-در پي درگيري هاي مستمر ميان ارتش مالي و شورشيان طوارق در شمال اين كشور واقع در غرب آفريقا، ده هزار نفر به نيجر، نه هزار نفر به موريتاني و هشت هزار نفر ديگر به بوركينافاسو فرار كرده اند.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاري فرانسه؛ درگيري ميان ارتش و طوارق از يك ماه قبل از سر گرفته شده است. طوارق، كه مخالفان سنتي حكومت مركزي مالي و جدايي طلب هستند، بعد از جنگ اخير ليبي بيش از هر زماني تسليح شده اند. چند صد تن از اعضاي طوارق در جنگ ليبي ماه ها در كنار رهبر سابق اين كشور معمر قذافي جنگيدند. آنان با عنوان « طوارق قذافي» شناخته مي شوند. اين افراد بعد از جنگ ليبي با سلاح هاي جديد و انواع خودروهاي پيك آپ به زادگاه شان در شمال مالي بازگشته اند. از اين جهت «جبهه آزادي بخش اَزواد در شمال مالي كه طوارق در آن زندگي مي كنند و از سال ها قبل خواستار جدايي از قدرت مركزي هستند، به شكلي نامنتظره تقويت شده است. ميزان ورود تسليحات و امكانات جديد به منطقه شورشي ها به حدي است كه معادله قوا در برابر ارتش مالي را تغيير داده است.
پير بولي، مدير سازمان تحقيقات آفريقايي، در فرانسه مي گويد: صدها طوارق با شركت در جنگ ليبي به تسليحات قابل توجهي دست يافتند و اكنون با بازگشت آنان همراه اين تسليحات به مالي، وضعيت نظامي منطقه بسيار مشكل شده است.
به گزارش فرانس 24، طوارق با توان نظامي جديد در نبردهاي خود با ارتش به پيروزي هاي دست يافته و چندين شهر را درمناطق شمالي هدف قرار داده است. موازنه قوا به گونه اي تغيير كرد كه شايعاتي درباره تمام شدن مهمات ارتش مالي در اين كشور منتشر شد كه نتيجه آن نارضايتي مردمي و حمله به غيرنظاميان قوم طوارق در باماكو، پايتخت، و اطراف آن بود.
در اين ميان رييس جمهور امدو توماني توره از همگان دعوت كرد آرامش خودشان را حفظ كنند. وي هشدار داد: كساني كه در شمال به پاسگاه ها و پادگان هاي كشور حمله كردند نبايد با ديگر هموطنانمان يكي انگاشته شوند. همه اقوام در كشور با هم زندگي مي كنند و همه محترم اند.
به گزارش فرانس 24، درگيري ميان ارتش و طوارق به دهه 1960 بازمي گردد. طوارق به دنبال آن هستند كه منطق اَزواد را در كنترل بگيرند. اين منطقه عبارت است كيلومترها كوير كه ميان الجزاير، موريتاني، مالي و نيجر قرار دارد.
حما آگسيد احمد، سخنگوي جنبش ملي آزادي بخش ازواد مي گويد: ما به دنبال آزادي اين منطقه كه متعلق به ماست، هستيم. حكومت مالي اين منطقه را كاملا ناامن و بي ثبات كرده است.
گفتني است، اين ناامني با توجه به حضور عناصر القاعده مغرب اسلامي در اين منطقه تقويت مي شود. نبردهاي شمال مالي ماه هاي آخر حكومت توماني توره را تحث تاثير قرار داده است. اگر شدت درگيري ها انتخابات رياست جمهوري در مالي به تاخير نيندازد، وي بايد در آوريل آينده جاي خود را به رييس جمهور جديد بدهد.