واحد مركزي خبر- خبرگزاري رويترز در گزارشي از قاهره به قلم تام پري با اشاره به تازه ترين تحولات مصر نوشت : روزنامه هاي دولتي مصر جملگي در سرمقاله هاي ديروز خود آمريكا را به تلاش براي گسترش هرج و مرج و بي نظمي در سراسر اين كشور متهم كردند ؛ رويكردي كه به اختلافات در محافل داخلي واشنگتن مبني بر توقف يا تداوم همكاريهاي نظامي با قاهره دامن زده است .
روزنامه هاي دولتي مصر ديروز با استناد به سخنان يك وزير كابينه اين كشور ، آمريكا را به پيگيري طرحي مخفيانه براي دامن زدن به خشونتها و هرج و مرج طلبي در سراسر اين كشور متهم كردند ، اين اتهام رسانه هاي دولتي مصر، آتش بحران در روابط ميان واشنگتن و قاهره را كه در پي تحقيقات مصر در خصوص عملكرد سازمانهاي غير دولتي مستقر در آمريكا و ممنوع الخروج شدن چند آمريكايي از اين كشور ايجاد شده بود ، شعله ورتر كرده است .
روزنامه الجمهوريه نوشت :« آمريكا در پشت پرده هرج و مرج ها در كشور قرار دارد .
» روزنامه الاهرام هم نوشت :« اين بنيادها و موسسات آمريكايي قصد دارند بذر خشونت و هرج و مرج را در مصر پراكنده كنند .
» سرمقاله هاي اين دو روزنامه در اين خصوص كه از نشريات پرشمارگان در مصر بشمار مي روند ، با استناد به سخنان وزير همكاريهاي بين المللي مصر خطاب به قضات مسئول تحقيق درباره اين حوادث منتشر شد كه ماه اكتبر بيان شده بود ولي به تازگي ديروز از سوي خبرگزاري منا انتشار يافت .
اين مقام مصري افزايش موج كمكهاي آمريكا به گروههاي مدني فعال در اين كشور را به تلاش واشنگتن براي سواستفاده از اوضاع ناآرام دوران انتقال قدرت پس از مبارك و تضمين منافع آمريكا و اسرائيل در مصر مربوط دانسته است .
روزنامه هاي مصري به نقل از وي نوشتند :« همه شواهد و مدارك نشان مي دهد آمريكا نهايت تلاش خود را به كار گرفته تا هر گونه امكان تبديل مصر به كشوري دمكراتيك و امروزي را با اقتصادي قدرتمند ، با مانع روبرو كند زيرا تحقق اين امر منافع آمريكا و اسرائيل را در معرض خطر قرار خواهد داد .
» ژنرال مارتين دمپسي رئيس ستاد مشترك ارتش امريكا ديروز طي سخناني در جلسه سنا اعلام كرد در مذاكرات با ژنرالهاي حاكم بر مصر در سفر به قاهره تلاش كرده تا توجه آنها را به لزوم تدوام روابط و همكاريهاي نظامي ميان دو كشور معطوف دارد.
وي افزود :« من تقريبا متقاعد شدم كه آنها تاثير اين روند را بر اين همكاري ها درك كرده اند و وقتي قاهره را ترك مي كردم مقامات مصري بر جدي بودن اوضاع واقف بودند .
» كارشناسان از بحران كنوني در مناسبات قاهره و واشنگتن به عنوان وخيم ترين وضع در طول بيش از سي سال همكاري نزديك ميان دو كشور نام مي برند .
اين وضعيت تلاشهاي واشنگتن را در جهت برقراري روابط با شوراي حا كم نظامي كه پس از سرنگوني مبارك به قدرت رسيده ؛ به مراتب دشوار مي سازد .
اعضاي كنگره آمريكا هشدار داده اند اين اختلافات ممكن است كمكهاي واشنگتن را به قاهره به خطر بيندازد .
كميته روابط خارجي سنا ديروز از دولت مصر خواست تا فورا روند ارعاب و تعقيب اتباع آمريكايي را كه از آنها به عنوان فعالان دموكراسي نام مي برد ، متوقف سازد .
سناتور دموكرات جان كري رئيس اين كميته اعلام كرد :« قانونگذاران بدين ترتيب به قاهره نشان مي دهند كه كاسه صبر آمريكايي ها لبريز شده است و ما نمي توانيم به ارائه كمكها به كشوري ادامه دهيم كه شهروندان ما را به طور غيرقانوني بازداشت كرده است .
« سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا نيز اعلام كرد :« اگر نتوانيم اين بن بست كنوني را حل وفصل كنيم ، مناسبات دو كشور با مشكلاتي روبرو خواهد شد .
سناتور جان مك كين نيز با اين همه اطمينان داده است تلاش مي كند تا مانع از تصويب قانوني ضد مصري در كنگره شود ولي اميدوار است مقامات مصري نيز حساسيت اوضاع غير قابل قبول براي آمريكا را درك كنند.
نوزده شهروند آمريكايي از جمله چهل و سه فعال خارجي و داخلي در چارچوب اين تحقيقات ممنوع الخروج شده اند و شماري از شهروندان آمريكايي نيز به سفارت آمريكا در قاهره پناه آورده اند .
اتهام اين افراد همكاري با سازمانها و نهادهاي غيرقانوني و نيز دريافت كمكهاي غيرقانوني از خارج اعلام شده است .
وزير همكاريهاي بين المللي در ارائه مستندات خود خطاب به بازپرسان اين پرونده از ترديدهاي به وجود آمده درباره فعاليت اين سازمانها خبر داد كه هر دو با دو حزب اصلي سياسي آمريكا ارتباط دارند . وي افزود از زمان قيام مردمي عليه مبارك ، ميزبان كمكهاي مالي آمريكا به گروههاي مدني در مصر به ناگهان افزايش يافته است .
مصطفي كامل السيد تحليلگر سياسي با اشاره به تشديد واكنش رسانه هاي دولتي مصر به ماجراي فعاليت اين سازمانهاي غير قانوني در اين كشور به اين خبرگزاري گفت : « دقيق نمي توان گفت آيا اين روند بازتابي از سردرگمي در تحقق سياست داخلي يا خارجي در مصر كنوني است يا جرياني است كه بطور عمدي و با اهداف از پيش تعيين شده شكل گرفته است .