دیپلماسی ایرانی-ظاهرا قرار شده است در راستاي سياست تنش زدايي با مصر و نفوذ سياسي در اين كشور، رئيس دفتر حفاظت از منافع ايران در مصر، هر دو هفته يكبار طي مصاحبه اي از تمايل ايران به مذاكره و همچنين آمادگي براي ارائه انواع كمك ها به اين كشور سخن بگويد.
شايد يكي از راه ها و روش هاي برقراري ارتباط با دولت هاي نوخاسته و رژيم هاي پساانقلابي در خاورميانه، از جنس همين مساعي باشد كه رئيس دفتر حفاظت از منافع ايران در مصر از خود نشان مي دهد. اين مسئول ديپلماتيك كشورمان هر از گاه همپاي تحولات داخلي در مصر از تمايل جمهوري اسلامي ايران براي آغاز گفتگوها با قاهره و برقراري رابطه با اين كشور در هر سطح ممكن سخن مي گويد تا هم گذشته تاريك ميان دو دولت كم كم به فراموشي سپرده شود و هم جلوي انحرافات پديد آمده - يا احيانا در حال پيدايش - در برخي گروه هاي اسلام گراي مصري گرفته شود.
آخرين بار حدود دو هفته پيش بود كه اين مسئول ديپلماتيمك كشورمان در مصر اعلام كرد كه آماده مذاكره و گشايش سفارتخانه در مصر هستيم و هر زمان كه براي دولت مصر مساعد باشد، ما نيز قدم پيش مي گذاريم و... (نقل به مضمون)
حالا با گذشت چند روز از اعلام آن موضع، همين نماينده دستگاه ديپلماسي كشورمان با اتخاذ روشي ديگر، طرف ميزبان را خطاب قرار داده و او را به برقراري رابطه از جنسي ديگر دعوت كرده است. او در بخشي از راهكار پيشنهادي اش كه حول محور گردشگري مي گردد، اعلام كرده كه براي اعتمادسازي در اين زمينه حتي مي توان گردشگران ايراني در مصر را تحت نظر امنيتي قرار داد تا مقام هاي مصري درباره آنها، اطمينان كسب كنند!
مشروح مصاحبه مجتبي اماني با روزنامه مصري الاهرام را سايت عصرايران منتشر كرده بود. در اين گفتگو خوانديم كه اماني رئيس دفتر حافظ منافع ايران گفته است: ايران آماده است به صورت فوري روابط ديپلماتيك با مصر را از سر بگيرد. محمود احمدي نژاد رئيس جمهور و علي اكبر صالحي وزير خارجه ايران تمايل و آمادگي تهران را براي از سرگيري فوري روابط با مصر در همان روزي كه قاهره بپذيرد، اعلام كرده اند.
وي در ادامه گفته بود: ما منتظر تصميم قاهره هستيم و مي دانيم كه مشكلات داخلي، خود را بر صحنه تصميم گيري مصر تحميل مي كند. براي اين موضوع، نيازمند زمان هستيم.
اماني با درك شرايط ويژه مصر پس از سقوط حسني مبارك و نياز كنوني اين كشور به كمك هاي مالي اضافه كرد: ايران آماده است به صورت فوري، به مصر كمك اقتصادي كند تا اين كشور بتواند در مقابل اعمال فشارهاي آمريكا و تهديدهاي واشنگتن به قطع كمك هاي مالي اش به مصر، مقاومت كند.
او پيشنهاد تبادل گردشگر را مطرح كرده و آن را آغازي مناسب براي اعتمادسازي فيمابين خوانده و گفته است: ايرانيان تشنه سفر به مصر هستند. در صورت ازسرگيري روابط، روزانه پنج هزار گردشگر از ايران به مصر خواهد آمد. ايراني ها عادت هاي خريد دارند و بازار مصر را رونق خواهند داد.
اماني همچنين براي اعتمادسازي پيشنهاد كرد كه مي توان گردشگران ايراني را در مصر تحت نظر امنيتي قرار داد تا مقام هاي مصري درباره آنها، اطمينان كسب كنند. اين ديپلمات ايراني اضافه كرد: تاكيد مي كنم، بي ثباتي و ناامني موجود در مصر باعث آزار ايراني ها و مانع از سفر ايراني ها به مصر نمي شود. ايراني ها به سفر رفتن با وجود ناامني عادت دارند. به عنوان مثال ايراني ها بدون ترس به عراق مي روند. هنگامي كه سفرهاي زائران ايراني به عراق در دوره صدام، آغاز شد اتوبوس حامل زائران ايراني تحت نظارت و محاصره امنيتي قرار داشت تا مقامات وقت عراق درباره زائران ايراني، اطمينان كسب كردند.
وي شيعه سازي اهل تسنن را يكي از نگراني هاي بي دليل و نوعي بهانه براي مانع تراشي در سفر ايرانيان به مصر برشمرد و گفت: ايران اگر قصد شيعه سازي اهل سنت را داشت در ابتدا اهل تسنن ايران را شيعه مي كرد. 10 درصد جمعيت ايران سني هستند.
اماني درباره نامگزاري يكي از خيابان هاي تهران به نام "خالد اسلامبولي" قاتل انور سادات رئيس جمهور وقت مصر نيز گفت: اين نام گذاري نه به دليل كشتن سادات بلكه به دليل مخالفت خالد اسلامبولي با توافقنامه صلح مصر با اسرائيل بود. ما نام افرادي را كه سران كشورها را مي كشند بر خيابان هاي خود نمي گذاريم. اگر مصر تمايل به تغيير نام اين خيابان را دارد مانعي در اين تغيير وجود ندارد. دوستان خالد اسلامبولي هم اكنون آزاد شده اند. آيا آنها از دست ما ناراحت خواهند شد؟