خبرگزاري فارس- عضو مجلس ملت مصر از حزب مصريهاي آزاد (المصريين الأحرار) بر اين باور است زماني اصلاحات واقعي در سيستمهاي حزبي و قانوني مصر تحقق مييابد كه اثري از بقاياي رژيم مبارك به چشم نخورد.
"سالم شنب" در گفتوگو با خبرنگار فارس در قاهره به تبيين اوضاع جاري در مصر و همچنين تحولات اخير جاري در اين كشور از جمله ابراز تمايل شوراي عالي نظامي مصر جهت برقراري رابطه با جمهوري اسلامي ايران پرداخت.
وي در خصوص اصلاحات در سيستمهاي حزبي و قانوني مصر پس از مبارك بر اين باور است اصلاحات مورد نظر هنوز محقق نشده چرا كه بقاياي رژيم سابق همچنان بر مصر حكومت ميكنند.
الشنب معتقد است هنگاميكه قوانين جديد را تدوين كنيم و به آنها و ارزشها و مبادي كشور خود احترام بگذاريم و بشناسيم چه كسي دوست واقعي مصر و دشمن مصر است، در واقع در راه بازگرداندن عظمت و شكوه مصر گام برداشتهايم.
اين عضو مجلس ملت مصر در خصوص رابطه تهران-قاطره گفت دو كشور علاقه شديدي به برقراري رابطه با يكديگر دارند و شخصا نيز من از پارلمان مصر خواستهام در اين ارتباط گام بردارد و بر لزوم بازگرداندن اين روابط به شكل سابق خود تاكيد كردهام.
وي تاكيد كرد شوراي ملي سوريه از پارلمان خواست تا آن را به جاي نظام سوريه به رسميت بشناسد و در اين راستا درخواستي به كميته امور عربي اتحاديه عرب جهت به رسميت شناختن اين شورا ارائه داد، بالطبع ما تمام نقضهاي صورت گرفته را محكوم ميكنيم و از بازگشت امور به شكل سابق آن و جلوگيري از ادامه خونريزيها حمايت ميكنيم.
***مشروح اين مصاحبه را در ذيل ميخوانيد***
فارس: اصلاحات و بازنگري در سيستمهاي سياسي و حزبي و قانوني در مصر پس از مبارك را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
- اصلاحاتي كه ما خواهان آن هستيم تاكنون محقق نشده و ما همچنان در انتظار بسياري از اصلاحات در همه امور هستيم، چرا كه اعتقاد داريم بقاياي رژيم حاكم همچنان بر مصر حكومت ميكنند و ما همچنان نتوانستهايم آنها را سرنگون كنيم، از جهت ديگر ما زمينه تاسيس احزاب جديد را فراهم كردهايم، چون اعتقاد داريم هرچه تعداد احزاب در كشور بيشتر باشد، براي آينده مصر بهتر است، اما اين به معناي تاثيرگذار بودن همه آنها نيست، از بعد قانوني هم مصر همچنان شاهد عدم احترام به قوانين است و به نظر ميرسد، مصر نيازمند زماني بيشتر براي انجام اصلاحات است، اگرچه برگزاري انتخابات پارلماني خود ميتواند بزرگترين گام در راه اصلاحات باشد.
فارس: به نظر شما براي خروج از سلطه غرب و بازگرداندن جايگاه تاريخي و تمدني سابق مصر به آن چه اقدامي ميبايست انجام داد؟
- هنگاميكه قوانين جديد را تدوين كنيم و به آنها و ارزشها و مبادي كشور خود احترام بگذاريم و بشناسيم چه كسي دوست واقعي مصر و دشمن مصر است، در واقع در راه بازگرداندن عظمت و شكوه مصر گام برداشتهايم.
فارس: نقش نيروها و كشورهاي تاثيرگذار بر مصر و همچنين نقش آنها در منطقه و عرصه بين المللي را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
- كشورها و نيروهاي تاثيرگذار نميتوانند بر ما تاثير چنداني بگذارند، دخالت كشورهاي غربي از جمله آمريكا و روسيه و فرانسه تنها شامل مصر نميشود، بلكه تمام كشورهاي عربي را دربرميگيرد، اما اعتقاد دارم ما در راه درست پيش ميرويم تا تبديل به كشوري قدرتمند شويم.
فارس: با توجه به تمام شرايط موجود اجتماعي و سياسي و قومي و مذهبي چه الگويي را براي اداره سياسي مصر مناسب ميدانيد؟
- در ابتدا و پيش از هرچيز بايد درصدد اجراي قوانين باشيم به عبارت ديگر كشور را به سمت قانونمندي سوق دهيم و پس از آن روابطي دوستانه با همه كشورها در عرصه بين المللي داشته باشيم و اين روابط بايد بر اساس منافع متقابل و به ويژه به سود منافع ملت مصر پايهريزي شود.
فارس: آيا روابط ايران و مصر در روند درست و صحيح آن گام برميدارد؟ در اين ارتباط چه انتقاداتي را وارد ميكنيد و چه پيشنهادي براي توسعه و گسترش اين روابط داريد؟
- به نظر ميرسد، دو كشور علاقه شديدي به برقراري رابطه با يكديگر دارند و شخصا نيز من از پارلمان مصر خواستهام در اين ارتباط گام بردارد و بر لزوم بازگرداندن اين روابط به شكل سابق خود تاكيد كردهام و در همين راستا بود كه محمد الكتاتني، رئيس مجلس ملت مصر رسيدگي به اين موضوع را به كميته امور خارجي مجلس محول كرد و اميدوارم در اينباره آنچه كه مد نظر ماست، را در اين راه محقق كند و روابط دو كشور دوباره از سر گرفته شود و ما ميدانيم كه آقاي احمدي نژاد، رئيس جمهور ايران بر اين موضوع حساسيت ويژه دارد.
فارس: آيا دولت مصر در تحقق اصلاحات و تثبيت و تحكيم امنيت در كشور موفق بوده، در كجا موفق و در چه جايي ناموفق عمل كرده است؟
- نميتوان گفت، در برقراري امنيت موفق عمل كرده است، به عنوان مثال براساس آمارهاي موجود طي ماههاي گذشته ما شاهد سرقت بيش از 18 هزار دستگاه خودرو در كشور بوديم و اين جداي از موارد سرقت از بانكها و تجاوز به عنف است كه تقريبا هر روز در كشور رخ ميدهد و به نظر نميرسد، ملت مصر در برابر اين تجاوزات و تعديها سكوت كنند، به همين دليل دولت هرچه سريعتر بايد در راه برقراري ثبات و امنيت گام بردارد تا شهروندان احساس امنيت كنند و ما در اين ارتباط با وزير داخلي مصر صحبت كردهايم تا به هر طريق ممكن امنيت را براي شهروندان برقرار كند.
فارس: نقش جماعت اخوان المسلمون و جريان سلفي را در آينده سياسي و فرهنگي مصر را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
- بالطبع جماعت اخوان المسلمون يا همان حزب آزادي و عدالت در كنار جريان سلفي نقش بسيار مهمي در مصر ايفا ميكنند چون هردو در كنار هم اكثريت را در مجلس ملت به خود اختصاص ميدهند، افزون بر اينكه بايد به اين نكته هم اشاره كرد كه رياست مجلس ملت و بسياري از كميتههاي مجلس هم اكنون در دست اخوانيهاست، اما اين به معناي نارضايتي ما نيست، بلكه ميان ما و آنها روابط احترامآميز متقابلي وجود دارد و به نظرات يكديگر احترام ميگذاريم.
فارس: رابطه مصر با اسرائيل و آمريكا را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
- من در پارلمان شخصا حملاتي كه كنگره عليه مصر انجام ميدهد، را محكوم كردهام به ويژه پس از آنكه دولت مصر بر سازمانهاي خارجي بسياري دست يافت كه داراي درآمدهاي نامشروع و غيرقانوني بودند و از اين درآمدها عليه امنيت و ثبات مصر استفاده ميكردند؛ به همين دليل در ارتباط با رابطه مصر با اسرائيل و آمريكا بايد بگويم كه اين رابطه بر پايه روابط متقابل و رهايي از وابستگي به آمريكا استوار باشد تا همه مردم درك كنند كه انقلاب مصر انقلابي واقعي بوده كه درصدد بازگرداندن عزت و بزرگي به ملت مصر است و در اين راه اولين گام همان طور كه در پارلمان نيز به آن اشاره كردم، بازگرداندن روابط سابق دو كشور مصر و ايران به وضعيت طبيعي و عادي آن است و در اين ارتباط از مجلس خواستهام در اين راه گامهايي بردارد و كمكهاي آمريكا به مصر را رد كند.
فارس: نظرتان درباره حوادث جاري در سوريه چيست و چه پيشنهادي براي خروج اين كشور از بحران ارائه ميدهيد؟
- شوراي ملي سوريه از پارلمان خواست تا آن را به جاي نظام سوريه به رسميت بشناسد و در اين راستا درخواستي به كميته امور عربي اتحاديه عرب جهت به رسميت شناختن اين شورا ارائه داد، بالطبع ما تمام نقضهاي صورت گرفته را محكوم ميكنيم و از بازگشت امور به شكل سابق آن و جلوگيري از ادامه خونريزيها حمايت ميكنيم.