خبرگزاري فارس- زكريا الجنايني با بيان اينكه هنوز اهداف انقلاب مصر محقق نشده گفت: آمريكا و غرب بدانند گذشته مصر كه با يك اشاره خواستههاي آنان را اجرا ميكرد، تمام شد و الان بايد به نظام برآمده از اراده مردم مصر احترام بگذارند.
«زكريا الجنايني» از سران اخوان المسلمون مصر در گفتوگو با خبرنگار فارس در قاهره، بر محقق نشدن اهداف انقلاب مصر در زمان كنوني تاكيد كرد و افزود كه اين اهداف فقط از طريق نهادهايي محقق خواهد شد كه برآمده از اراده مردم باشد.
وي از آمريكا خواست تا با ملت بزرگ مصر دشمني نكند زيرا به گفته او منافع آمريكا در همكاري با ملت مصر است. وي تاكيد كرد كه آمريكا بايد آن رژيم حسني مبارك را فراموش كند كه مقابلش زانو ميزد و با يك اشاره خواستههايش را عملي ميكرد.
اين عضو اخوان المسلمون تاكيد كرد كه قوانين مصر توان مقابله با آشوبطلبان را دارد و نيازي نيست شوراي نظامي قانون فوقالعاده را به بهانه افرادي كه آنان را چماقداران ميخواند، همچنان فعال باقي بگذارد و بايد كامل آن را لغو كند.
***متن كامل اين مصاحبه به شرح ذيل است***
فارس: بسياري از جريانهاي مصري خواستار اعتصاب و عصيان مدني بودند؟ نظر شما چيست؟
حق هر جريان يا گروه سياسي و گروه جوانان در مصر است كه بعد از 25 ژانويه تصميمي مناسب منافع عالي كشور بگيرد. ما تنها راه براي رسيدن به دستاوردهاي انقلاب را همان راهي ميدانيم كه ملت معين كرد و آن تشكيل پارلمان و مجلس شورا سپس تشكيل شوراي موسسان قانون اساسي از مردم و مجلس شورا است كه پس از آن انتخابات رياست جمهوري برگزار شود. مصر الان به آرامش و ثبات نياز دارد نه آشوب و عصيان و ناآرامي.
فارس: آيا شوراي نظامي در تسليم قدرت جدي است؟
فكر ميكنم كه از زماني كه كميته عالي انتخابات 10 مارس را موعد اعلام نامزدي براي انتخابات رياست جمهوري اعلام كرد، همه نگرانيها درباره عدم تحويل قدرت از شوراي نظامي، ديگر بايد تمام شود.
فارس: آيا خواستههاي انقلاب كاملا تحقق يافت؟
فكر ميكنم كه خواستههاي انقلاب بيشترش تحقق نيافته است. اين اهداف محقق نميشود مگر از طريق نهادهاي قانوني كه مردم مصر از طريق انتخابات آنان را انتخاب كردهاند. همين كافي است كه نزديك به 30 ميليون مصري در داخل و خارج به پاي صندوقهاي راي انتخابات پارلمان آمدند و تلاش ميكنند كه مجلس دومي به نام مجلس شورا را نيز تشكيل دهند تا قانون اساسي اصلاح شود.
فارس: الان براي برخاستن مصر چه چيزي نياز است؟
فكر ميكنم در مرحله آتي تشكيل دولت نجات ملي كه شامل همه جريانها و ائتلافهاي سياسي حاضر در مصر شود، نياز اول ماست. طوري كه اين دولت بتواند تصميمهايي قاطعانه و تعيينكننده در همه مسائل و مشكلاتي اتخاد كند كه مردم دچار آن هستند بخصوص مسائلي كه از اهداف انقلاب بود. همه مردم خواستار تحقق اهداف انقلاب هستند و ما هم مانند مردم استخوان در گلو و خار در چشم صبر ميكنيم تا روزها و هفتهها طي شود تا قدرت كاملا منتقل شود. در آن زمان همه خواستههاي ملت مصر ميتواند در دولت آينده انشاء الله برآورده شود. ما الان در مرحله انتقالي هستيم و فكر نميكنم كه در هيچ كجاي دنيا در مرحله انتقالي انقلاب، دولتي توانسته باشد خواستههاي مردم را محقق كند.
از شوراي نظامي هم انتظار ميرود كه در اين مرحله كارهاي كشور را سامان دهد خصوصا اينكه اقداماتي در خصوص قانون اساسي داشت زيرا شورا نماينده رياست جمهوري بود و پارلمان و مجلس شورا را منحل كرده بود و پس از آن وزارت كشور كاملا تغيير كادر دارد و تقريبا فرو پاشيد. شوراي نظامي ميبايست پشتوانهاي براي حفاظت از كشور باشد و بيشتر از آن انتظار نميرود از اين شورا.
فارس: آيا فكر نميكنيد كه برخي فراخوانها در اين روزها براي عصيان مدني پيشرفت مصر را بخصوص در اوضاع اقتصادي كنوني مختل نميكند؟
ما معتقديم كه اين مرحله، مرحلهاي دشوار است كه اصطلاحا ميشود «جان به لب رسيدن» توصيفش كرد چرا كه يكي از سختترين مراحلي است كه كشور در حال عبور از آن است و ما ميخواهيم به همه تاكيد كنيم كه مصر از طرفهاي مختلف منطقهاي و بينالمللي و حتي از داخل هدف قرار گرفته است. در سايه چنين شرايطي كه خيلي دشوار است خصوصا اينكه ذخيره مالي مصر از 30 ميليارد دلار به 18 ميليارد دلار رسيده و اين امر خطر جديد و شديد براي مصر است، معتقديم كه برخي شركتها به دليل اوضاع نابسامان كشور و نبود امنيت و آرامش كاملا تعطيل شدهاند. خيلي از تاجران آرزو دارند كه هر چه زودتر اوضاع كشور آرام بگيرد تا به مصر بيايند و در طرحهاي بزرگ سرمايهگذاري كنند. همه ما در انتظار اين اتفاق بزرگ هستيم. ما از ديدگاه داخلي و خارجي خود ديديم كه مصر در اين مرحله به آرامش و ثبات نياز دارد و آنچه شيخ شعراوي 25 سال پيش گفته كاملا درست است كه «انقلابي انقلاب ميكند سپس آرام ميشود تا سازندگي آغاز شود» گويي كه امروز در ميان ما زندگي ميكند. فكر ميكنيم كه مصر امروز به آرامش نياز دارد.
فارس: پس از محكوم شدن نهادهاي جامعه مدني به دريافت حمايت غيرقانوني توسط دستگاه قضاي مصر، آمريكا تهديدهايي كرده است. آيا آمريكاييها به شكل غيرقانوني حمايت ميكنند؟ هدف آمريكا از قطع كمكها به مصر چيست؟
آمريكا بايد بداند كه مصر پس از انقلاب 25 ژانويه ديگر با مصر قبل كاملا متفاوت است. غرب و جامعه جهاني بايد اين حقيقت را درك كنند كه مصر ديگر تفاوت دارد با مصر قبل و ديگر چيزي به نام دخالت خارجي در امور داخلي خود را قبول نميكند. آمريكا كشوري دموكرات است و معناي دموكراسي را ميفهمد و اين يعني اينكه هر ملتي سرانجام با زور هم كه شده اراده خود را بر هر جامعه بينالمللي ديگري حاكم خواهد كرد. احترام به كشورها و حق حاكميت كشورها انتظاري است كه از آمريكا ميرود تا آن را در مرحله آتي انجام بدهد. آمريكا ديگر بايد فراموش كند كه نظامي حسني مباركي وجود داشت كه مقابلش زانو ميزد و با يك اشاره همه خواستههايش را اجرا ميكرد. آمريكاييها بايد بدانند كه پارلمان مصر با اراده مردم انتخاب شود و دولتي روي كار خواهد آمد كه نماينده پارلمان مردمي مصر است و بايد حتي اگر طبق منافعشان رفتار ميكنند، با آن تعامل كنند و بدانند كه منافعشان در همكاري با مردم است نه در آشوبطلبي و بيثباتي.
ما خواستار عدم دخالت در امور داخلي خود تحت هر بهانهاي مانند دموكراسي هستيم. ما ميخواهيم پولها و اموالي را كه از طريق آمريكا و برخي كشورهاي منطقه به مصر رسيد و چه كسي آن را دريافت كرد، براي همه روشن كنيم و بگوييم كه اين آدمها در اين كشور چه كار ميكردند. پس اگر از دموكراسي حمايت ميكنند چرا اين اموال را به دولت مصر كه الان پيشبرد امور را بر عهده دارد يا چرا به شوراي نظامي تحويل نميدهند تا همه امور شفاف شود؟
فارس: فكر نميكنيد اگر آمريكا به تهديدهاي خود ادامه بدهد، برخوردي ميان دو كشور رخ بدهد؟ يا اگر دخالتهايش ادامه يابد برخوردي حاصل شود؟
الجنايني: در خصوص كمكي به مصر ميشد، ما اطلاع داريم كه برخي آمريكاييها در مصر هستند و به اين بهانه كه كارشناس يا چيزي شبيه اين هستند، حقوقها و تشويقيهايي دريافت ميكنند كه برابر همين مقدار كمك است حتي بيشتر هم هست. آنها اين پول را با دست راست ميدهند و با دست چپ پس ميگيرند و اين كار را از طريق آدمهايشان در مصر تحت بهانههاي مختلف انجام ميدهند.
اين كمكها براي مردم مصر ارزش زيادي ندارد خصوصا كه ملت هيچ احساس نكرد كه اين كمكها به دردش خورده و آن را حتي يك قدم هم به جلو برده باشد. اين كمكها مسيري غيرقانوني دارد كه به سود كساني است كه جاسوسي ميكنند. فكر ميكنم كه به سود آمريكا نيست كه با ملت بزرگي مانند ملت مصر دشمني كند و از كساني در داخل مصر حمايت كند كه خواستار آشوبطلبي و فتنهانگيزي هستند. ما در مصر الان در نوعي سرگرمي پنهان به سر ميبريم. چه كساني اعتصابهاي معيني را ساماندهي ميكنند؟ چه كساني سبب اتفاقات ورزشگاه پورتسعيد شدند؟ [كه در آن دهها نفر كشته شد؟]. آيا اين جواب آنان است؟ ما ميخواهيم از اين آشوب خارج شويم و همه ميگويند كه دستان كساني در كار است كه در بيثباتي مصر دست دارند.
فارس: آيا آمريكا در حوادث شهر پورتسعيد دست دارد؟
الجنايني: عوامل داخلي و خارجي هر دو نقش دارند. عوامل داخلي كساني هستند كه از رژيم سابق ارتزاق ميكرد و هر كسي كه با اركان رژيم سابق ارتباطي قوي داشت. اين افراد احساس ميكنند اگر اوضاع آرام شود ديگر آن وجاهتي كه در قبل داشتند، ديگر نخواهند داشت و در آينده مصر ديگر آيندهاي ندارند. اين افراد شايد ميخواهند عقربههاي زمان را به عقب بازگردانند اما اين امر اتفاق نخواهد افتاد و در هيچ انقلابي در جهان رخ نداده است. انقلاب متضاد حتي اگر توانسته باشد كه اندكي عقربههاي زمان را به عقب بازگرداند ولي در نهايت اراده مردمي است كه بر همه چيز غالب ميشود.
و اما عوامل خارجي شايد به برخي كشورهاي منطقه بازگردد كه ميترسند انقلاب به مردم آنان هم برسد. اين كشورها نميخواهند كه اهداف اين انقلابها محقق شود و رشد و توسعهاي همراه ثبات و همراه آزادي و دموكراسي محقق شود. در نتيجه در غير اين صورت ناآرامي به كشورهاي ديگر نيز ميرسد و مردم ديگر هم خواستار انقلابي مشابه ميشوند. عوامل بينالمللي هم هست كه شايد به طور واقعي با جماعت اخوان المسلمون و حزب آزادي و عدالت تعامل نكرد. شايد جامعه بينالملل ميترسد كه اين حزب بتواند توسعهاي حقيقي در مصر به وجود بياورد و مصر را در صدر صحنه بينالمللي قرار دهد. بنابراين اينها شايد ميخواهند مانع اين توسعه شوند. مانع ثباتي كه به ساخت مصر جديد و قدرتمند منجر ميشود. مصري كه ميتواند حضور تاثيرگذار در سطح بينالملل داشته باشد.
فارس: وعدههاي ارتشبد طنطاوي در لغو قانون فوقالعاده چقدر محقق شده است؟
ما در اين مرحله هنوز دچار نوعي ابهام هستيم. طنطاوي قانون را لغو كرد جز براي «آشوبگران». كساني كه با زور در خيابان محمد محمود [حمله كردند و] زدند و در پورتسعيد ظاهر شدند. پس چرا اين قانون براي اينها اجرا نشد در حالي كه همه قانوندانان مصري ميگويند كه قوانين اين كشور و قانون جنايي مصر توانايي مقابله با تروريسم و چماقداران را دارد و ميتواند در مقابل اينچنين افرادي كه قصد تخريب و ويراني مصر را دارند، بايستد.