خبرگزاري فارس- تحليلگر سياسي و استاد دانشگاه مصر تأكيد كرد صحنه سياسي مصر با فريبكاري، بيتجربگي احزاب و فساد وزراي دولتي غيرقانوني، بسيار بد و ناخوشايند است.
"محمد الجوادي" مورخ و تحليلگر سياسي مصر در گفتوگو با خبرنگار فارس در قاهره صحنه سياسي مصر را بسيار بد و ناخوشايند توصيف كرد.
وي ضمن اعلام مخالفت خود با معرفي نامزد توافقي رياست جمهوري براي مردم گفت: شايستگي و محبوبيت مردمي دو معياري است كه مردم و نه هيچ طرف ديگر بر اساس آن نامزد خود را انتخاب ميكنند.
اين تحليلگر مصري گفت: نميتوانيم بگوييم اخوان المسلمون نميگذارد انتخابات به صورتي دموكراتيك برگزار شود چون مردم متدين مصر جريان اسلامگرا را برگزيدهاند پس هرگز نميگوييم كه اراده مردمي حذف ميشود.
تحليلگر سياسي مصر با تاكيد بر عدم آگاهي سياسي در سطح جامعه و حتي احزاب سياسي گفت نيروهاي سياسي به دنبال منافع خود هستند و دولت كنوني نيز با چند وزير فاسد خود غيرقانوني است و فريبكاري و جرائم انتخاباتي جريان دارد.
******متن كامل اين مصاحبه به شرح ذيل است******
فارس: شوراي نظامي و اخوان المسلمين توافق كردهاند كه يك نفر را به عنوان نامزد مورد توافق خود معرفي كنند نظر شما در اين باره چيست آيا آن را تاييد ميكنيد؟
- نامزد مورد توافق بايد شروط رئيس جمهور شدن را داشته باشند نه اينكه شروط شوراي نظامي يا اخوان المسلمون را داشته باشد. دو معيار مهم براي انتخاب مطرح است نخست شايستگي و دوم محبوبيت مردمي است و براي سنجيدن اين معيارها در شخصي ميتوان در سطح نخبگان نظرسنجي كرد و طبيعتا من با اقدام تعيين نامزد توافقي مخالفم چون مردم بر اساس معيارهايي كه ذكر كردم نامزد خود را برميگزينند.
فارس: چرا شوراي نظامي و اخوان المسلمون اجازه نميدهند انتخابات مصر كاملا دموكراتيك برگزار شود چرا احزاب و جريانهايي معين در مصر سرنوشت ملت را تعيين ميكنند؟
- بهتر است بگوييم چرا اخوان المسلمون در انديشه رسيدن به قدرت است اخوان المسلمون از طريق حزب آزادي و عدالت به دنبال رسيدن به قدرت است و اين امري طبيعي است چون هر حزبي سياسي به دنبال رسيدن به قدرت و حكومت است و نميتوانيم بگوييم انتخابات به صورتي دموكراتيك برگزار نميشود چون مردم جريان اسلامگرا را برگزيدهاند و مردم مصر متدين هستند.
اما مردم از اسلامگراها ميترسند و اين به سه دليل است نخست اينكه اصل انتقال قدرت را لغو كنند دوم فعاليت شركتهاي چند مليتي را محدود كنند و ديگر اينكه اين افراد چون با عربستان و قطر رابطه خوبي دارند براي برخي منافع خاص كار كنند.
اما جريانهايي كه سرنوشت ملت را تعيين ميكنند همانهايي هستند كه مردم در انتخابات آنها را برگزيدهاند و اين امري طبيعي است.
فارس: بسياري ميگويند توافق بين شوراي نظامي و اخوان المسلمون به معناي حذف اراده مردمي و نقش انقلابيون از صحنه مصر است نظر شما در اين باره چيست راه حل كدام است؟
- هرگز نميگوييم كه اراده مردمي حذف ميشود چون اخوان از طريق مردم انتخاب شدهاند و فراموش نمي كنيم كه جيزي به اسم اكثريت خاموش وجود دارند كه بيش از ۹۰ درصد آنها جريان اسلامگرا را برگزيدند.
فارس: چرا شوراي نظامي در امور داخلي بسيار زياد دخالت ميكند چرا شوراي نظامي حق انتخاب را از ملت مصر سلب كرده است؟
-شوراي نظامي وعده داده است تا قبل از ۳۰ ژوئن آينده قدرت را واگذار كند اما مردم ميخواهند زودتر از اين تاريخ برود اما شوراي نظامي نميپذيرد در حالي كه شوراي نظامي هيچ طرح يا ايدهاي براي آينده ندارد و همواره عقب است و شبيه فيل كند حركت ميكند.
اما نيروهاي ديگر سياسي نيز به دنبال منافع خود هستند براي مثال وزرا يا اعضاي شوراي مشورتي تنها به دنبال حمايت از نزديكان خود هستند و دليل ادامه فساد اين است كه سه وزير دوره مبارك اداره امور را به فساد كشيدهاند و آزادانه عمل ميكنند و از سوي ديگر دولت نيز غيرقانوني است و احزاب جايگاه خود را ندارند و كاملا از مليگرايي دور شدهاند اخوان المسلمون نيز تجربه سياسي ندارد سلفيها نيز تجربه و علم كافي ندارند اما درباره حق انتخاب بايد گفت فريبكاري جريان دارد و آگاهي سياسي وجود ندارد و با جرائم انتخاباتي نيز مخالفت ميشود.