سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی-منصور اعتصامي، قائم مقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي درکنفرانس بين المللي «کار و بازار از نگاه اسلام و قوانين بشري» در تونس گفت: اقتصاد در اسلام، بر پايه کرامت انسان استوار شده است.
به گزارش اداره كل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در اين كنفرانس كه 11 و 12 اسفندماه برگزار شد،جمعي از اساتيد دانشگاهي، دانشجويان و رؤساي انجمن هاي اقتصاد اجتماعي تونس به همراه ائمه جمعه و جماعات اين كشور حضور داشتند.
دكتر اعتصامي،استاد دانشگاه تربيت مدرس كه به دعوت دو مؤسسه پژوهشي «الجاحظ» به رياست صلاح الدين الجورشي و انجمن تونسي «نهضت اقتصاد اسلامي» به رياست عزالدين مصباح به اين كشور سفر كرده است، با ايراد مقالهاي تحت عنوان "پيوند ميان سرمايه انساني و سرمايه اجتماعي در نظام اقتصادي اسلام و تعامل در بازار کار" با ارائه طرحي جامع و متدي علمي برگرفته از آيات قرآن و روايات نبوي و اهل بيت بويژه امام علي (عليهالسلام) و همچنين با استناد به نظريات دانشمندان غربي و مجلات منتشره در غرب، به ارائه ديدگاه جمهوري اسلامي ايران در حوزه اقتصاد اسلامي پرداخت.
اعتصامي در اين همايش، محورهاي ذيل را بعنوان خلاصه سخنراني خود ارائه نمود و سپس به پرسش هاي حاضران پاسخ داد.
- اهتمام به مباني و پايه هاي الهي و معنوي از ضرورت هاي مطرح شده در نظريه جديد در تحليل بازار کار و رابطه آن با نظام توسعه اقتصادي است.
- امکان استفاده از آموزه ها و تجارب غربي در حوزه اقتصاد اسلامي وجود دارد اما بايد از سنت نبوي(ص) و احکام ديني بهره وافي برد.
- بازار کار در ايران به سمت تخصصي شدن نيروي کار در حال تحول است.
- تحولات اخير در بازار کار ايران از سال 2000 ميلادي تا کنون و بکارگيري متخصصان در اين حوزه، موجب توليد علم شده است.
- تحريم ها و فشارهاي بين المللي بر جمهوري اسلامي ايران عليرغم آثار منفي آن موجب افزايش سرعت دستاوردهاي علمي شده است.
- نيروي کار را بايد به سمت علمي شدن حوزه توليد هدايت کرد.
در ادامه اين همايش حاضران سؤالاتي را مطرح کردند که سطح سؤال کنندگان بعنوان اساتيد دانشگاه ها و رؤساي انجمن ها و NGO ها گوياي اهميت موضوع و مباني ارائه شده از سوي سخنران ايراني بود.
از جمله سؤالاتي که مطرح شد اين بود که آيا مدل جمهوري اسلامي ايران قابل تطبيق در کشور تونس هست يا خير؟
استاد دانشگاه تربيت مدرس در پاسخ به اين سؤال گفت: آنچه مسلم است هر کشوري شرايط ويژه خود را دارد، ولي مباني اقتصاد اسلامي واحد است و ايمان يکي از شرايط اساسي آن بشمار مي رود.
«محمد الرصافي المقداد» نويسنده و متفکر برجسته تونسي که سال ها در امر مبارزه با ظلم، سختي هاي فراواني را تحمل کرده است در بخش ديگري از اين همايش، دستاوردهاي جمهوري اسلامي ايران را عليرغم محاصره هاي حدود چهار دهه از سوي غرب با حمايت صهيونيست ها افتخاري براي امت اسلامي دانست و از آن به عنوان درس مردانگي و شجاعت و شهامت نام برد و خطاب به کسانيکه تحت تأثير رسانه هاي غربي عليه ايران موضع مي گيرند اظهار داشت: پيشنهاد مي کنم با سفر به ايران شاهد پيروزي هاي لحظه به لحظه در حوزه هاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي اين جامعه متحد و پيرو ولايت فقيه باشيد.
«صلاح الدين الجورشي» رئيس مؤسسه الجاحظ نيز در بخشي از صحبت هاي خود با اظهار تأسف نسبت به بيانات عده اي در ترويج ناکامي هاي اقتصادي و سياسي در ايران، اظهار داشت: چگونه ممکن است ايران را ناکام بدانيم در حاليکه عليرغم هشت سال تجاوز عراق به ايران و تحريم هاي مستمر از سوي غرب توانسته است برروي پاي خود بايستد و در ايامي که دوستان من در ايران بوده اند، جز زيبائي طبيعت و جامعه اي با نشاط و جواناني اميدوار و شهرهايي پر جنب و جوش و خالي از فقر و فقير، نديده اند.
خانم «حجي» استاد دانشگاه المنار تونس نيز با تقدير از سخنراني علمي دکتر اعتصامي، وجود نقاط مثبت فراوان در مقاله ارائه شده را بعنوان چراغ راهي براي آينده اقتصاد تونس بر مبناي سيره نبوي(ص) دانست.
قائم مقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در حاشيه اين همايش، با شيخ حبيب اللوز از نمايندگان پارلمان تونس که سال ها در زندان انفرادي بن علي بوده است، ديدار و گفتگو نمود.
همچنين در حاشيه اين نشست، صادق رمضاني گل افزاني رايزن فرهنگي کشورمان در تونس، در خصوص نحوه تعامل و استمرار همکاري با اساتيد و دانشگاه هاي ايران و نيز بهره مندي از نظريات علمي و عملي در حوزه اقتصاد اسلامي نکاتي را خطاب به حاضران بيان داشت و آمادگي جمهوري اسلامي ايران را براي انتقال تجارب گرانسنگ خود به تونس اعلام نمود.
در ادامه اين كنفرانس"عزالدين مصباح" ضمن تبيين کار و بازار از نگاه اسلام و قوانين بشري وضع شده در اين زمينه، به تأثيرپذيري جامعه تونس در طول 50 سال ديکتاتوري پس از دوره استقلال از غرب و فرانسه پرداخت.
وي بر ضرورت تدوين قوانين براساس شريعت اسلامي با بهره گيري از تجارب غرب در حوزه اقتصادي اشاره و با تأكيد بر پرهيز از عمليات بانکي ربوي گفت: ما امروز نيازمند استفاده از تجارب کشورهاي اسلامي همچون جمهوري اسلامي ايران در حوزه اقتصاد اسلامي هستيم و به همين منظور نيز از صاحبنظران کشورهاي مختلف دعوت کردهايم تا با حضور در اين همايش، گامهاي اوليه تحقق اين نهضت اقتصادي با رويکرد اسلامي به صورت علمي و کاربردي در تونس ظهور پيدا كند.
"عبدالعزيز التميمي" از ديگر شخصيتهاي شرکت کننده در اين همايش نيز اظهار داشت: سرگرداني در بازار کار و ضرورت تدوين قوانين بر اساس شريعت اسلامي از عوامل برگزاري اين همايش بوده است و بايد انديشمندان علم اقتصاد با نگاهي اسلامي و با بهره گيري از تجارب کشورهاي مختلف بتوانند جوامع از جمله تونس را از بحران بيکاري خارج نمايند.
در پايان اين ديدار قائم مقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي به پرسش هايي در خصوص "اهتمام ايران به مباني و پايه هاي الهي در تحليل بازار کار و رابطه آن با نظام توسعه اقتصادي" و "نحوه استفاده از آموزه هاي و تجارب غربي در حوزه اقتصاد اسلامي" پاسخ داد.