ایرنا– در نخستین انتخابات آزاد ریاست جمهوری در تاریخ مصر، تا این لحظه نزدیك به پانصد نفر برگه های درخواست نامزدی پر كرده اند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیدپرس تا روز چهارشنبه شمار دریافت كنندگان برگه های نامزدی، به 472 تن رسیده است.
مقام های مسوول در انتخابات مصر می گویند علاوه بر نامزدهای مطرح كه مدت هاست مبارزه های انتخاباتی شان را آغاز كرده اند، نامزدهای دیگری از مشاغل گوناگون، از جمله خبرنگاران، قضات، وكیلان و معلمان مدارس نامزد ریاست جمهوری شده اند.
انتخابات ریاست جمهوری مصر روزهای 23 و 24 مه (3 و 4 خرداد) برگزار خواهد شد.
نامزدهای غیر حزبی برای شركت در انتخابات باید تایید 30 نماینده پارلمان یا 30 هزار شهروند مصری را در 15 استان از 18 استان مصر كسب كنند.
نامزدهای حزب هایی كه دست كم یك نماینده در پارلمان داشته باشند، از این قانون مستثنی هستند.
تاكنون تقریبا همه رییسان جمهوری مصر پس از طی سلسله مراتب نظامی به این مقام رسیده و معمولا با برگزاری همه پرسی به خود مشروعیت داده اند.
حسنی مبارك كه سال گذشته و به دنبال تظاهرات 18 روزه مردم مصر از مقام ریاست جمهوری این كشور خلع شد، سال 2005 برای آخرین بار به این مقام منصوب شده بود. اگرچه در آن سال، نخستین انتخابات ریاست جمهوری با حضور چند نامزد برگزار شد، اما ناظران از تقلب گسترده در برگزاری انتخابات خبر دادند.
شورای نظامی حاكم بر مصر قول داده است كه پس از اعلام نام برنده انتخابات آینده در 21 ژوئن (1 تیر) قدرت را به وی واگذار كند.
جنبش جوانان انقلابی از هم اكنون ابراز نگرانی كرده است كه ژنرال های حاكم مصر، قدرت را حتی پس از انتخابات ریاست جمهوری حفظ كنند. این جنبش، یكی از پایه های انقلاب مردم مصر بود، اما در انتخابات پارلمانی این كشور نمایش خوبی از خود نشان نداد و حضوری قدرتمند نداشت.
در هفته های اخیر، این شایعه كه نیروهای مسلح مصر در حال مذاكره با گروه های اسلامی برای انتخاب رییس جمهور توافقی هستند، بر دامنه نگرانی ها افزود. هرچند، گروه اخوان المسلمین، سازمان یافته ترین گروه اسلامی در مصر، انجام چنین مذاكره ای را تكذیب كرده است.
در میان نامزدهای ریاست جمهوری، عمرو موسی، دبیركل سابق اتحادیه عرب و سپهبد احمد شفیق، نخست وزیر پیشین، روابط نزدیكی با ارتش این كشور دارند. عمرو موسی كه در طبقه متوسط مصر از محبوبیتی نسبی برخوردار است، مواضعی سیاسی و امروزی دارد؛ با این حال، عموما وی را محصول حكومت حسنی مبارك می دانند. احمد شفیق، خلبان سابق، هم سال گذشته به دنبال اتهام ارتباط با حسنی مبارك، از مقام نخست وزیری استعفا داد.
دو نامزد دیگر، یعنی حازم ابو اسماعیل كه یك اسلامگرای تندرو است و نیز عبدالمعین ابوالفتوح كه یك اسلامگرای میانه رو به شمار می رود، روابطی سردتری با نظامیان دارند و ممكن است در صورت پیروزی، برای كاهش قدرت آنان اقدام كنند.
اعضای شورای نظامی حاكم بر مصر كه سال ها پیش از سوی حسنی مبارك منصوب شده بودند، متهم به فشار بر انقلابیون و سركوب تظاهرات هایشان هستند.
ناظران سیاسی می گویند نظامیان به دنبال رییس جمهوری هستند كه مزایای اساسی آنان، از جمله 'عدم نظارت غیر نظامیان بر بودجه ارتش' و 'حفظ كرسی شورای عالی نیروهای مسلح در دست یك نظامی' را حفظ كند.
اخوان المسلمین هنوز اعلام نكرده كه از كدام نامزد پشتیبانی خواهد كرد.
محمد البرادعی، نامزد مورد علاقه سكولارها و جوانان انقلابی در ماه ژانویه (دی) اعلام كرد كه كاندیدای انتخابات نخواهد شد؛ زیرا برگزاری انتخاباتی عادلانه زیر سایه نظامیان ممكن نخواهد بود.
این رخداد، سكولارها و جوانان انقلابی را با انتخابی محدود و دشوار رو به رو كرده است.