هفته فرهنگي فلسطين با عنوان "بيت المقدس: پايتخت فرهنگي جهان عرب" با هدف مبارزه با طرح يهودي سازي اين شهر مقدس توسط رژيم صهيونيستي، از امروز در پرتوريا پايتخت آفريقاي جنوبي آغاز شد.
به گزارش ايرنا، درمراسم افتتاحيه اين هفته فرهنگي که شب گذشته دوشنبه با حضور شخصيت هاي فرهنگي و سياسي آفريقايي و ديپلمات هاي مقيم پرتوريا برگزار شد، گروه کنسرت فلسطيني "سه برادر جبران" که در سراسر جهان برنامه اجرا مي کنند با اشعار "محمود درويش" شاعر پرآوازه فلسطيني به ياد مظلوميت آن شهر مقدس هنرنمايي کردند.
پيش از اجراي اين گروه هنري و نيز هنرنمايي گروه موسيقي هنرمندان هفتگانه آفريقاي جنوبي به ياد فلسطين، وزير فرهنگ آفريقاي جنوبي، شهردار پرتوريا و سفير فلسطين در پرتوريا در سخنان خود اين هفته فرهنگي و ياد بيت المقدس و مظلوميت آن را پاس داشتند.
برگزاري نمايشگاه جنبي از آثار هنري فلسطينيان در حاشيه مراسم افتتاحيه اين رويداد فرهنگي که مورد گرم استقبال حاضران قرار گرفت و نيز برگزاري نمايشگاه عکس و فليم از مقاومت بيت المقدس به عنوان نماد فرهنگ عربي - اسلامي در برابر فرهنگ تحميلي يهود از جمله برنامه هاي فرهنگي و هنري اين هفته فرهنگي هستند.
** پيشينه نامگذاري "بيت المقدس: پايتخت فرهنگ جهان عرب "
ايده اصلي نامگذاري "بيت المقدس: پايتخت فرهنگي جهان عرب" براي نخستين بار در سال 2007 در اتحاديه عرب شکل گرفت .
وزيران فرهنگ و هنر کشورهاي عضو اتحاديه عرب، در سال ????، در اقدامي با اهداف سياسي، قدس را "پايتخت فرهنگي جهان عرب در سال ????" نامگذاري کرده بودند و از همه کشورهاي عربي خواسته بودند که اقداماتي را درسطح بين المللي براي آگاه کردن افکارعمومي جهان درقبال "مالکيت فلسطيني ها بر قدس" انجام دهند.
به گزارش رسانه ها ، پس از اين تصميم وزيران فرهنگي عضو اين اتحاديه بود که "عمرو موسي" دبيرکل آن نيز در جريان سفرش به دمشق اعلام کرد که برنامه هاي فرهنگي به مناسبت اعلام بيت المقدس به عنوان پايتخت فرهنگي جهان عرب در سال 2009 برگزار مي شوند .
اما ايده برگزاري هفته فرهنگي در جهان براي نخستين بار در کنفرانس بين المللي سياست هاي فرهنگي سازمان ملل متحد در سال 1982(1361) در مکزيک شکل گرفت.
وزيران فرهنگ کشورهاي عضو سازمان علمي، فرهنگي و هنري ملل متحد (يونسکو) در آن کنفرانس بود که تصميم گرفتند هر سال يکي از شهرهاي بسيار مهم جهان را به عنوان نماد فرهنگي خاص معرفي کنند تا از اين طريق يک استراتژي فرهنگي جهاني براي توسعه فرهنگ همبسته بين المللي پديد آيد.
اين ايده بين المللي در سطح خاور ميانه با نام گذاري قاهره (در سال 1996 (1375) به عنوان پايتخت فرهنگي جهان عرب آغاز شد و اين روند هر سال ادامه يافت تا اينکه با بالاگرفتن بحران سياسي و نظامي در سرزمين هاي اشغالي فلسطين، اين نامگذاري در سال 2009 به بيت المقدس اختصاص يافت.
اين طرح فرهنگي بيشتر با هدف تقويت فرهنگ عربي اسلامي بيت المقدس و اطراف آن شکل گرفت و قرار شده بود بيت المقدس شرقي به عنوان بخش لاينفک اين شهر بر اساس نقشه سال 1967 معرفي شود چرا که با ادامه اشغال طولاني مدت اين شهر توسط رژيم صهيونيستي، اين روند به تدريج مي رفت تا به حذف فرهنگ عربي و اسلامي از اين بخش شهر بيانجامد.
از طرف ديگر طبق برنامه اوليه اتحاديه عرب، آئين هاي "قدس: پايتخت فرهنگي جهان عرب" مي بايست از هفته سوم سال ???? آغاز مي شد، که اين موعد، با آغاز حملات جنايتکارانه به غزه و ادامه آن به مدت طولاني با تاخير افتاد.
به دليل عدم امکان برگزاري اين جشن در سال جاري در فلسطين دولت خود گردان نيز تصميم به برگزاري اين جشن فرهنگي در پرتوريا پايتخت آفريقاي جنوبي گرفت .