بررسی استراتژیک-با وجود آنکه گروه اخوانالمسلمین مصر پیش از این تاکید کرده بودند نامزدی برای انتخابات آینده ریاستجمهوری مصر معرفی نخواهند کرد، اما مسئولان این گروه روز گذشته، با عنوان مقابله با “تلاشهای جدی برای ممانعت از دستیابی مصریها به ثبات مسالمتآمیز” ، “خیرت الشاطر”، معاون دبیرکل گروه را به عنوان نامزد این انتخابات معرفی کرد.
این گروه اسلام گرا که در دوران حکومت حسنی مبارک ممنوع الفعالیت بود، اکنون بر پارلمان و هیئت تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید مصر کنترل دارد.دبیرکل اخوانالمسلمین مصر اعلام کرد الشاطر از پست معاونت دبیرکلی گروه اخوان المسلمین و همچنین عضویت در کمیسیون عمومی حزب آزادی و عدالت استعفا داده تا خود را برای انتخابات ریاستجمهوری آماده کند.خیرت الشاطر، دبیرکل اتحادیه پزشکان عرب، متولد سال ۱۹۵۰ در استان “الدقهلیة” در دلتای نیل است و چندین بار در دوران ریاستجمهوری جمال عبدالناصر، رئیسجمهوری اسبق و همچنین حسنی مبارک،رئیس جمهور مخلوع مصر زندانی شده است.وی ۴۰ هزار امضا از شهروندان مصری برای نامزدی پست ریاست جمهوری این کشور جمعآوری کرده است.ادامه….
براساس قانون کنونی انتخابات ریاست جمهوری در مصر نامزدهای این انتخابات باید مورد تایید یکی از احزاب موجود در پارلمان یا ۳۰ عضو پارلمان و یا ۳۰ هزار شهروند مصری از ۱۵ استان این کشور قرار بگیرند.
در پی آنکه ابوالفتوح برگههای نامزدی خود را تحویل کمیسیون مستقل انتخابات مصر داد، حاتم بگاتو، دبیرکل این کمیسیون اعلام کرد که بررسی امضاهای حامیان ابوالفتوح در حال انجام است چرا که پیش از تایید رسمی وی، باید صحت امضاها مورد تایید قرار بگیرد.
پیش از این عبدالمنعم ابوالفتوح، عضو سابق گروه اخوانالمسلمین نیز نامزدی خود را برای انتخابات ریاستجمهوری مصر اعلام کرده و برگههای نامزدی را تحویل کمیسیون انتخابات این کشور داده است، آنچه که البته منجر به اخراج وی از اخوان المسلمین شده است، چه آنکه بر طبق نظر پیشین اخوان، اعضای گروه از نامزدی در انتخابات منع شده بودند.
در کنار الشاطر و ابوالفتوح، “حازم صلاح أبو اسماعیل”، مبلغ سلفی مصری و محمد سلیم العوا، مبلغ مذهبی نامزدی خود را برای انتخابات آینده ریاستجمهوری اعلام کردند که هر چهار نفر نامزدی اسلام گرا به حساب می آیند.
تا به اینجا اسامی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر، این اسامی هستند:
- ایمن نور، رئیس حزب “غد الثوره” (فردای انقلاب)، نماینده سابق پارلمان این کشور و نامزد انتخابات گذشته ریاست جمهوری مصر. وی پس از رقابت با حسنی مبارک، رئیس جمهوری سابق مصر در انتخابات گذشته ریاست جمهوری ، با وجود آنکه شکست خورد، اما به جعل امضا برای نامزدی در انتخابات متهم شد و به پنج سال زندان و ممنوعیت از فعالیت سیاسی محکوم شد اما شورای نظامی مصر که رهبری این کشور در دوره انتقالی بعد از انقلاب بر عهده دارد، حکم صادره علیه ایمن نور را لغو کرد و به وی اجازه فعالیت سیاسی داد.
- عمرو موسی، دبیرکل سابق اتحادیه عرب به عنوان نامزد مستقل
- احمد الصعیدی از حزب ملی مصر
- محمد فوزی از حزب نسل دموکراتیک
- ابوالعز الحریری از ائتلاف مردمی سوسیالیست
- بثینه کامل، مجری تلویزیون مصر
- محمد سلیم العوا، مبلغ مذهبی
- حازم صلاح أبو اسماعیل، مبلغ سلفی مصری
- خیرت الشاطر”، معاون دبیرکل گروه اخوان المسلمین
- ا عبدالمنعم ابوالفتوح، عضو سابق گروه اخوانالمسلمین
- ژنرال حسام خیرالله از حزب آشتی دموکراتیک ، سابقه همکاری در سازمان اطلاعات رژیم گذشته مصر
- سرلشکر ممدوح قطب، سابقه همکاری در سازمان اطلاعات رژیم گذشته مصر
- عمر سلیمان، رئیس سازمان اطلاعات رژیم سابق. اندکی پیش از سقوط حسنی مبارک، عمر سلیمان به مدت ۱۲ روز معاون وی بوده است و همچنین، سمت ریاست دستگاه اطلاعاتی وی را نیز در کارنامه خود دارد. اگرچه گفته می شود که سلیمان به درخواست طرفدارانش (جبهه انقلاب) کاندید شده است، با وجود این، خبر نامزدی وی منجر به خشم مصریانی شده است که خواستار پیگرد قضایی وی بخاطر همکاری در رژیم سابق هستند: “عمر سلیمان یک قاتل است، همچنین وی در مقابل آزادی فلسطین ایستاد و به اسرائیل گاز صادر کرد. چطور ممکن است یک چنین شخص فاسدی رئیس جمهور مصر شود؟”
- انتظار میرود حمدین صباحی و هشام بسطویسی نیز در آینده نزدیک نامزدی خود را در این انتخابات اعلام کنند.
اعلام نامزدی رسمی در انتخابات آینده ریاستجمهوری مصر و تحویل برگههای نامزدی طی چند روز آینده به پایان میرسد و انتخابات در ماه می ( فروردین) برگزار خواهد شد.
نخستین انتخابات ریاست جمهوری مصر پس از سقوط رژیم سابق، احتمالا با تنش هایی همراه خواهد بود، چه آنکه در طی چندین ماه پس از حسنی مبارک، همچنان درگیری و زدوخورد در مصر ادامه داشته است. بنابراین دور از ذهن نیست که انتخابات ریاست جمهوری هم با حواشی چندی مواجه شود. “بثینه کامل” یکی از نامزدهای انتخابات پیش رو، معتقد است از آنجا که نتایج این انتخابات منوط به موافقت ارتش با آن است، مضحک خواهد بود:
“ادامه حاکمیت نظامیان بر مصر جنایتی بزرگ در حق ملت این کشور است، چراکه این اقدام علاوه بر فرسایش ارتش، از بین رفتن شکوه و عظمت آن را نیز به دنبال خواهد داشت”.