واحد مرکزی خبر- خبرگزاری رویترز در گزارشی از لیلونگوه نوشت :
جویس باندا فعال برجسته مدافع حقوق زنان روز شنبه به عنوان رئیس جمهور جدید مالاوی سوگند یاد کرد و به این ترتیب به نخستین رئیس دولت زن در جنوب آفریقا تبدیل شد . انتخاب باندا به عنوان رئیس جمهور مالاوی باعث افزایش امیدها در این کشور کوچک و فقیر شد.
باندا شصت و یک ساله دختر یک افسر پلیس که به علت تلاش هایش درزمینه آموزش دختران محروم در سطح بین المللی شناخته شده است معاون بینگو وا موتاریکا رئیس جمهور سابق مالاوی بود که روز پنجشنبه به علت حمله
قلبی درگذشت .
باندا براساس قانون اساسی مالاوی جانشین موتاریکا شد . مالاوی سال گذشته به علت جروبحث موتاریکا اقتصاددان تند مزاج سابق بانک جهانی با کمک کنندگان غربی با بحرانی اقتصاد روبرو شد زیرا این بحث ها باعث شد تا غربی ها میلیون ها دلار کمک مالی خود را به مالاوی قطع کنند .
باندا پس از برگزاری مراسم ادای سوگند خود در مجمع ملی مالاوی در لیلونگوه پایتخت این کشور گفت : « من از همه می خواهم با امید و روحیه همبستگی و وحدت به سوی آینده حرکت کنیم . »
تاخیر دو روزه در اعلام رسمی خبر مرگ موتاریکا نگرانی ها را درمورد احتمال آغاز کشمکش قدرت در مالاوی افزایش داد .
باندا سال دو هزار و ده به علت مطرح کردن اظهاراتی درباره مسئله جانشینی ، از حزب ترقی خواه دموکراتیک موتاریکا اخراج شد .
رهبران مخالف در مالاوی پس از مرگ موتاریکا فورا از باندا خواستند به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور سوگند یاد کند و این نشان می دهد وی در میان طیف سیاسی در مالاوی از حمایت زیادی برخوردار است بطوریکه حتی بیست نفر از اعضای حزب ترقی خواه دموکراتیک نیز حمایت خود را از او اعلام کردند.
مردم مالاوی که بسیاری از آنها موتاریکا را یک حاکم مستبد و سرسخت می دانستند از اینکه باندا به عنوان نخستین رئیس جمهور زن در این کشور انتخاب شده است استقبال کردند .
یکی از بازرگانان مالاوی گفت باندا قادر خواهد بود کار خود را به خوبی انجام دهد . او می تواند ازطریق همکاری با بانک جهانی و صندوق بین المللی پول ، حمایت کمک کنندگان بین المللی را از این کشور جلب کند .
باندا ظاهرا در تلاش برای رفع نگرانی ها درمورد کشمکش قدرت در مالاوی ، ده روز عزای عمومی را به خاطر مرگ موتاریکا اعلام کرد و گفت : « من از همه مردم مالاوی می خواهم آرامش خود را حفظ کنند . همانگونه که می دانید قانون اساسی بر این کشور حکمفرماست. »
براساس قانون اساسی مالاوی زمانی که رئیس جمهور می میرد ، جانشین وی به عنوان رئیس جمهور جدید انتخاب می شود اما گفته می شود موتاریکا سعی داشت برادر خود را که وزیر امور خارجه مالاوی است به عنوان جانشین احتمالی خود معرفی کند.
انگلیس و آمریکا که از مهمترین کمک کنندگان به مالاوی به شمار می روند یک انتقال قدرت آرام را در این کشور براساس قانون اساسی خواستار شدند .
تامی ویتور سخنگوی کاخ سفید از ادای سوگند باندا استقبال کرد و گفت آمریکا مشتاقانه در انتظار تقویت روابط با مالاوی است .