قدرتهاي بزرگ اجراي دقيق توافق نامه صلح سودان را خواستار شدند.
نمايندگان اعضاي دايم شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز سه شنبه از طرفهاي درگير در سودان خواستند هر چه زودتر توافق نامه صلح دو هزار و پنج را به اجرا گذارند و براي فراهم کردن زمينه برگزاري انتخابات سراسري سال دو هزار و ده تلاش کنند.
بر اساس بيانيه اي که سه شنبه شب دولت امريکا منتشر کرد نمايندگان کشورهاي انگليس، فرانسه، چين، روسيه ، امريکا و اتحاديه اروپا بر ضرورت تلاشهاي فوري طرفهاي درگير در مناقشه سودان، به منظور اجراي هرچه سريعتر و دقيقتر توافق نامه صلح فراگير اين کشور تاکيد کردند.
طبق اين بيانيه، قدرتهاي بزرگ همچنين از طرفهاي درگير در سودان خواستند براي برگزاري انتخابات ازاد، شفاف و عادلانه در سال دو هزار و ده، برگزاري همه پرسي درباره جنوب سودان در سال دو هزار و يازده و همچنين اجراي يک طرح کاري براي بررسي مسائل مورد علاقه دو طرف پس از سال دو هزار و يازده توافق کنند.
در سال دو هزار و پنج يک توافق نامه صلح جامع به جنگ داخلي ميان جنوب و شمال سودان پايان داد. در اين جنگ که حدود دو دهه طول کشيد دو ميليون نفر کشته شدند. در اين توافق نامه برگزاري همه پرسي در سال دو هزار و يازده درباره جدايي جنوب سودان از اين کشور پس از يک دوره خودگرداني شش ساله پيش بيني شده است.
ديوان داوري دايمي لاهه نيز قصد دارد در سال دو هزار يازده درباره وضع سياسي منطقه نفت خيز ابيه در جنوب سودان همه پرسي برگزار کند. در اين همه پرسي از مردم ساکن منطقه ابيه خواسته شده است اعلام کنند که ايا اين منطقه بايد وضع سياسي ويژه خود را در دولت شمال حفظ کند يا اينکه ضميمه دولت نيمه خودگردان منطقه جنوب شود.
انتخابات رياست جمهوري و پارلماني سال دو هزار و ده در سودان در واقع از سال هزار و نهصد و هشتاد و شش اولين انتخابات سراسري در اين کشور خواهد بود. صادق المهدي در ان زمان به عنوان نخست وزير انتخاب شد اما سه سال بعد در کودتاي نظامي که عمر البشير رئيس جمهور کنوني سودان هدايت کرد سرنگون
شد.
با اين وجود تنشهاي موجود ميان شمال و جنوب سودان شدت گرفت به طوري که هنوز هم اين کشور به دو بخش تقسيم شده است و اختلافات مذهبي، نژادي و ايدئولوژيک که جنگ داخلي اين کشور را موجب شد هنوز هم به قوت خود باقي است.
منطقه جنوب سودان که منابع غني نفت دارد با کنيا، اوگاندا، جمهوري افريقاي مرکزي، جمهوري دموکراتيک کنگو و اتيوپي هم مرز است. تحليلگران بين المللي بر اين عقيده اند که اگر مناقشه مسلحانه ديگري در اين منطقه روي دهد ممکن است جنوب سودان از اين کشور جدا شود. اکثريت ساکنان شمال سودان را اعراب و اکثريت ساکنان جنوب اين کشور را مسيحيان تشکيل مي دهند.
شورشيان سابق جنوب سودان که برخي از انها سمتهايي را در دولت وحدت ملي اين کشور در دست دارند به تازگي تهديد کرده ا ند اگر عمر البشير اصلاحاتي اساسي در کشور ايجاد نکند و به مناقشه مسلحانه دارفور در غرب کشور پايان ندهد، انتخابات سراسري اينده را تحريم خواهند کرد.
رئيس جمهور سودان دوشنبه گذشته مسئولان جناح مخالف را به گفتگو دعوت کرد تا از برخوردهاي احتمالي در انتخابات سراسري اينده جلوگيري شود. البشير همچنين قول داد کميسيوني را براي ارتقاي حقوق بشر در کشور تشکيل دهد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن، نمايندگان قدرتهاي بزرگ که سه شنبه براي دومين بار از ماه مه گذشته در مسکو گردهم امده بودند از طرفهاي درگير در سودان خواستند تلاشهاي خود را با تعهد و اراده بيشتري دنبال کنند تا زمينه براي برقراري يک صلح پايدار در اين کشور فراهم گردد.