جمهوری اسلامی-در حاليكه بارزترين كانديداهاي انتخابات رياست جمهوري مصر به ويژه اسلامگرايان ازسوي كميته عالي انتخابات مصر رد صلاحيت شدهاند، عمرو موسي وزير خارجه اسبق مصر و دبيركل پيشين اتحاديه عرب عزم خود را براي تصدي اين پست جزم كرده است.
مقامهاي انتخاباتي در مصر 10 نفر از مجموع 23 نفر نامزد شركت در انتخابات رياست جمهوري را رد صلاحيت كردند. در ميان اين افراد نام كساني چون خيرت الشاطر نامزد گروه اخوان المسلمين هم ديده ميشود. اين افراد فرصت دارند تا ظرف مدت 48 ساعت شكايات خود نسبت به اين تصميم نهاد انتخاباتي مصر را اعلام كنند. از ميان كانديداهاي رياست جمهوري هم اكنون 13 نفر ديگر باقي ماندهاند.
بنابر گزارشها، اين رد صلاحيتها شگفتي بسياري را برانگيخته و تاثيرات زيادي در شكل گيري و ادامه رقابتها خواهد داشت.
تعداد زيادي از كساني كه از رقابتها حذف شدهاند همراه با طرفداران آنها از اين عمل ابراز ناخرسندي كردهاند و قرار است تظاهراتي در همين زمينه در قاهره برگزار شود.
عمر سليمان مرد شماره دو رژيم سرنگون شده مبارك كه با اعلام كانديداتوري خود اعتراضاتي را برانگيخت، به دليل عدم ارائه امضاءهاي كافي براي حمايت از نامزدي خود از رقابتها حذف شده است.
براساس گزارش رسانههاي مصري، قانون اساسي مصر شرط كانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري را جمع آوري 30 هزار امضا از 15 استان به نحوي كه در هيچ استاني تعداد امضاكنندگان از هزار نفر كمتر نشود يا اينكه 30 تن از نمايندگان مجلس مصر فرد موردنظر را تاييد كنند، قرار داده است.
همزمان، "حازم صالح ابو اسماعيل" نماينده اسلامگرايان سلفي نيز به دليل تابعيت آمريكايي مادرش حذف شده است.
خيرت الشاطر نماينده گروه اخوان المسلمين و ايمن نور نيز هر دو به دليل محكوميتهاي قضايي قبلي كه زندان سياسي بودن است، رد صلاحيت شده اند، اما اخوان المسلمين كه احتمال ميداد خيرت الشاطر با موانع قانوني روبرو شود، پيشتر "محمد مرسي" دبيركل حزب آزادي و عدالت شاخه سياسي جماعت اخوان المسلمين را به عنوان جايگزين الشاطر در نظر گرفته بود، با اين حال و بنا برگزارش خبرگزاري الشرق الاوسط مصر، خيرت الشاطر اعلام گرده است كه طي شكايتي خواستار بازنگري در حكم رد صلاحيت خود خواهد شد. خيرت الشاطر در زمان مبارك به اتهامات كيفري محكوم شده بود. اين درحالي است كه خود ميگويد اتهامات مطرح شده عليه وي با انگيزههاي سياسي و به دليل فعاليتهاي اعتراضي وي در دوران مبارك ترتيب داده شده است.
با اين شرايط تنها كانديداي شناخته شده براي انتخابات رياست جمهوري مصر كه زماني وزير خارجه رژيم حسني مبارك و پس از آن براي دورههاي متمادي دبير كل اتحاديه عرب بود "عمرو موسي" است.
موسي در اولين تبليغات انتخاباتي خود، "شعار" مخالفت با اسراييل را به عنوان گفتمان رايج مصر مطرح كرده است. وي كه از روحيه ضدصهيونيستي ملت مسلمان مصر آگاه است در تبليغات انتخاباتي خود و سفر تبليغاتي خود به استانهاي اين كشور، شعار "كمپ ديويد عملا به جوهري بر روي كاغذ تبديل شده است" را برگزيده است.
در عين حال روزنامه الاهرام نيز كه از وي حمايت ميكند گزارش داد، عمرو موسي گفته است در صورت تصدي پست رياست جمهوري تمامي قوانين نظام سابق را تغيير خواهد داد.
منابع مصري گزارش دادند كه عمرو موسي در سخنرانيهاي انتخاباتي خود با تاكيد بر اينكه رياست جمهوري، ملك ابدي كسي نيست، افزوده است كه با رد صلاحيت رقباي خويش مخالف است و اين اقدام را غيردموكراتيك ميداند.
در همين حال روزنامه مصري "اليوم" در گزارشي از درگيريهايي بين مخالفان و موافقان دبيركل پيشين اتحاديه عرب در مركز شهداي المنوفيه خبر داد، موضوعي كه وي را ناچار كرده سخنرانياش را ناتمام بگذارد. مخالفان عمرو موسي او را از بازماندگان نظام سابق دانستهاند و در اين اعتراضات شعارهايي عليه او در رديف مبارك، احمد شفيق و عمر سليمان سر دادهاند.
كارشناسان معتقدند كه اعلام نامزدي "عمر سليمان" براي انتخابات رياست جمهوري مصر و سپس رد صلاحيت وي طرحي پيچيده براي بر مسند قدرت نشاندن يكي از عوامل رژيم مبارك بوده است تا بوسيله آن، دهان مخالفاني كه نسبت به رد صلاحيت نمايندگان اسلامگرا معترض هستند، بسته شود.