دیپلماسی ایرانی-محمد البرادعي و دكتر محمد بديع، دبير كل اخوان المسلمين پيشنهاد دادهاند كه تلاشي براي انجام گفتوگوهاي سياسي براي پايان دادن به بحران جاري در مصر شود.
مصريها هر روز به شكلي شوكه ميشوند. آخرين شوك آنها رد صلاحيت گسترده نامزدهاي مردميشان بوده است. ايمن نور، رئيس حزب الغد، كسي كه با رقابت سرسختانه با مبارك و زنداني شدنش بر سر اين رقابت تبديل به يك چهره محبوب و انقلابي نزد مردم مصر شده بود، خيرت الشاطر، نامزد ثروتمند، تحصيلكرده و سياستمدار اخوانيها كه توانسته بود بسياري از آراي رايدهندگان اسلامگرا و حتي سلفي را جلب كند، عمر سليمان، رئيس سابق سازمان امنيت مصر و معاون حسني مبارك، ديكتاتور مخلوع مصر كه در فكر جلب حمايت خارجيها و طرفداران نظام مبارك بود، و حازم ابواسماعيل، نماينده سلفيها كه از پدري مصري و مادري امريكايي متولد شده است، به همراه دست كم 7 نفر ديگر رد صلاحيت شدهاند تا ضمن شوكه شدن مردم مصر خشمي گسترده نيز جامعه مصر را فرا بگيرد. خشمي كه بسياري از كارشناسان بر اين اعتقادند كه ميتواند به يك بحران بزرگ سياسي در مصر بينجامد.
در حال حاضر فضاي سياسي مصر به شدت ملتهب شده و به گفته وكيل حازم ابو اسماعيل، تنها آماده يك جرقه براي آغاز يك بحران گسترده سياسي است.
در همين رابطه، حسين الطنطاوي، رئيس شوراي نظامي انتقالي اظهار نظر تازهاي كرده است كه باز هم بر آتش التهاب فضاي سياسي مصر ميافزايد و علاوه بر آن اين شائبه را به وجود ميآورد كه رد صلاحيتهاي صورت گرفته بيش از آن كه جنبه حقوقي و قضايي داشته باشد جنبه سياسي دارد. او روز گذشته گفت: «نوشتن قانون اساسي جديد مصر بايد تا قبل از انتخابات رياست جمهوري مصر پايان يابد.» اظهار نظر تازه طنطاوي باعث شده است تا احتمال به تعويق افتادن انتخابات رياست جمهوري مصر بيش از پيش تقويت شود.
اين اظهار نظر تازه طنطاوي با واكنش تند جريانهاي سياسي مصر مواجه شده است. عمرو موسي، نامزد بارز انتخابات رياست جمهوري مصر در اين باره گفت: «ظرف چند هفته نميتوان كار نوشتن قانون اساسي را به پايان رساند. مگر اين كه اراده جدياي براي اين كار وجود داشته باشد كه آن هم بعيد ميدانم وجود داشته باشد.»
وي تاكيد كرد، برگزاري انتخابات در موعد مقرر يك امر حياتي است چرا كه در غير اين صورت كشور به خصوص از لحاظ اقتصادي با مشكلات بسياري مواجه خواهد شد.
دكتر محمد سليم العوا، يكي از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر نيز در اين باره گفت: «اين نشان ميدهد كه شوراي نظامي ميخواهد از زمان مقرري كه تعيين شده بود، سرپيچي كند و قدرت را به رئيس جمهور منتخب تا قبل از نوشتن قانون اساسي و تعيين اختيارات رئيس جمهور منتقل نكند.»
وي تاكيد كرد، شوراي انتقالي نميتواند اختيارات رئيس جمهور را تعيين كند و قدرت بايد تا 30 ژوئن به رئيس جمهوري منتخب انتقال يابد.
در اين ميان عدهاي از سياستمداران پيشنهاد برگزاري يك نشست آشتي ملي براي پايان دادن به بحران جاري مصر دادهاند. محمد البرادعي، رئيس سابق آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه اين روزها بيش از پيش نزد افكار عمومي مصر محبوب شده است و دكتر محمد بديع، دبير كل اخوان المسلمين پيشنهاد دادهاند كه تلاشي براي انجام گفتوگوهاي سياسي براي پايان دادن به بحران جاري در مصر شود. دعوت آنها براي مذاكره با استقبال جريانهاي سياسي مواجه شده است اما شرط كردهاند كه بايد اين گفتوگوها در چارچوب مباني الازهر و اتحاد دموكراتيك كشور باشد. در عين حال ائتلافهاي انقلابي از اخوان المسلمين خواستند كه عذرخواهي كند و از معرفي نماينده خود براي انتخابات رياست جمهوري منصرف شود.
در همين حال حسين الطنطاوي، رئيس شوراي نظامي انتقالي روز يكشنبه با روساي احزاب و جريانهاي سياسي و شماري از نمايندگان مجلس ديدار كرد و با آنها درباره تسليم قدرت از شوراي نظامي به رئيس جمهور منتخب گفتوگو كرد.
البدوي، رئيس حزب الوفد، يكي از افراد حاضر در اين جلسه پس از پايان آن با شركت در يك كنفرانس مطبوعاتي گفت: «در اين نشست توافق شد تا به زودي جلسهاي فوق العاده با روساي احزاب و نمايندگان پارلمان با حضور روساي كميسيونهاي مجلس و شماري از افراد مستقل برگزار شود تا در چارچوب آن يك دادگاه عالي اداري جديد براي قانون اساسي تعيين شود. همچنين توافق شد تا يك جلسه فوق العاده در روز يكشنبه آينده با حضور نمايندگان احزاب در پارلمان، شوراي نظامي، روساي احزاب حاضر در پارلمان و روساي مجلس ملي و شورا برگزار شود.»
اين در حالي است كه دكتر محمد مرسي، رئيس حزب آزادي و عدالت، شاخه سياسي جنبش اخوان المسلمين در پارلمان مصر تاكيد كرد كه كميسيون جديد بايد نماينده همه طيفهاي مردمي مصر باشد.
در همين رابطه روزنامه الاهرام نظرسنجي جديدي درباره ميزان محبوبيت نامزدهاي انتخاباتي رياست جمهوري مصر منتشر كرده است. اين نظرسنجي را مركز مطالعات الاهرام انجام داده است. بنا به اين گزارش، عمر سليمان، با 31.7 درصد در رتبه نخست رايدهندگان مصري قرار گرفته است. پس از او عمرو موسي، وزير امور خارجه اسبق مصر و رئيس سابق اتحاديه عرب با 22.8 درصد در رتبه دوم ايستاده و حازم ابواسماعيل، چهره جنجالي سلفيهاي مصر با 21.4 درصد در رتبه سوم است. پس از او با فاصلهاي قابل تامل عبدالمنعم ابوالفتوح با 6.2 درصد قرار دارد. در اين رده بندي خيرت الشاطر با 4.3 درصد در جايگاه ششم ايستاده و احمد شفيق نيز با 3.4 درصد در جايگاه هفتم است. پس از او محمد سليم العوا با 1.2 درصد قرار دارد و ايمن نور نيز با 0.9 درصد جايگاه نهم را در ميان راي دهندگان مصري به خود اختصاص داده است. مركز مطالعات الاهرام اين نظرسنجي را از ميان 1200 رايدهنده واجد شرايط با افكار و سنين مختلف در حد فاصل 7 تا 10 آوريل انجام داده است.
الاهرام اخذ رتبه نخست اين نظرسنجي توسط عمر سليمان را به دليل تصميم او براي نامزدي در انتخابات رياست جمهوري مصر در لحظات آخر ثبت نام دانسته و پيشبيني كرده با كنار رفتن وي از گردونه رقابتها آراي او ميان عمرو موسي و احمد شفيق تقسيم شود.
اين مركز همچنين پيشبيني كرده است كه رقابت اساسي ميان سه گروه صاحبان مناصب سياسي در نظام سابق دوران مبارك، اسلامگرايان و ليبرالها و سوسياليستها جريان يابد و اين سه گروه بتوانند جامعه سياسي مصر را بدين ترتيب طبقهبندي كنند.