خبرگزاري فارس- سودان جنوبي درحالي عقبنشيني نيروهايش از "هجليج" را اعلام كرد كه تحليلگران و ناظران امور بينالملل براين باورند، جوبا در اين اقدام اهدافي دنبال ميكند، به همين دليل سناريوهايي براي آينده روابط فيمابين مطرح ميكنند.
به گزارش فارس به نقل از الجزيره، عقبنشيني جنوب سودان از منطقه "هجليج" در سودان درحالي صورت ميگيرد كه تا چند روز پيش اين كشور توافق برسر استقرار نيروهاي چند مليتي بر اساس قرارداد "شرلو-جوبا" و عقبنشيني از اين منطقه را رد كرد.
تحليلگران و صاحبنظران امور سياسي در جنوب سودان بر اين باورند، ماهيت روابط جوبا-خارطوم را تحركات جامعه بين المللي جهت قانع كردن دو كشور سودان و سودان جنوبي براي يافتن راهحلهاي مسالمتآميز براي اختلافات موجود تشكيل ميدهد.
اعلاميه عقبنشيني نيروهاي نظامي سودان جنوبي از منطقه هجليج درحالي صادر شد كه جويا اين منطقه را روز 10 آوريل ماهجاري اشغال كرد تا سوالات بسياري را درباره اهداف نهفته درپس اين اشغال در اذهان مطرح كند، به ويژه آنكه تا پيش از اين "سلواكر"، رئيس جمهور سودان جنوبي عقبنشيني از اين منطقه را رد كرده و خواستار استقرار نيروهاي بين المللي در اين منطقه شده بود.
در اين راستا " برنابا مريال بنجامين"، وزير اطلاع رساني سودان جنوبي روز گذشته خبر عقبنشيني نيروهاي جوبا از هجليج را صادر و اعلام كرد كه اين اقدام جوبا در راستاي پاسخ به خواستههاي سران كشورها و سازمانهاي بين المللي از جمله سازمان ملل و با هدف ايجاد فضا و فرصتي ديگر براي مذاكره ميان دو سودان صورت ميگيرد.
اين تصميم جوبا كمتر از 24 ساعت پس گفتوگوي تلفني "بان كيمون"، دبيركل سازمان ملل متحد با سلواكر اعلام شد كه در آن از وي خواستار عقبنشيني از منطقه هجليج شده بود و اين همزمان با اظهارات "عمر البشير"، رئيس جمهور سودان بود كه طي آن تاكيد كرد، نيروهايش در راه هجليج هستند و ساعاتي ديگر وارد اين شهر خواهند شد.
در حاليكه سلواكر تا پيش از آن در پارلمان سودان جنوبي بر عدم عقبنشيني از هجليج و لزوم استقرار نيروهاي بين المللي در طول نوار مرزي و عقبنشيني كامل ارتش سودان از آن منطقه تاكيد كرده بود.
در اين راستا مريال توضيح داد كه جوبا با ارسال نامهاي به سازمان ملل متحد اطلاع داد كه درباره نزاع موجود ميان سودان و سودان جنوبي به انتظار حاكميت بين المللي خواهد نشست و در اينباره آمادگي كشور خود براي بازگشت به ميز مذاكرات با خاطوم را اعلام كرد.
سناريوهاي پيشرو
" يوهانس موسى فوك"، تحليلگر امور سياسي درباره اقدام سودان جنوبي جهت عقبنشيني از هجليج ميگويد: اين اقدام جوبا از اين جهت صورت گرفت، چون به نظر ميرسد، جوبا دريافته كه براي كشور نوپايي چون سودان جنوبي تحمل مجازاتها و محكوميتهاي بين المللي ناشي از اين اقدام بسيار سخت است و در چنين شرايطي جوبا بايد بيش از هر چيز ديگر به كسب حمايتهاي بين المللي براي خود و حل و فصل مسائل داخلي توجه داشته باشد و كانون بحران جديدي آن هم در حوزه داخلي خلق نكند.
بر اين اساس موسي پيشبيني كرد كه سودان از شرايط پيش آمده استفاده كرده و بازگشت به ميز مذاكرات و دستيابي به راه حل پيرامون اختلافات موجود بين دو طرف را رد كند.
اين تحليلگر امور سياسي سودان و آفريقا معتقد است، سودان جنوبي در اتخاذ تصميم عقبنشيني از هجليج عجله كرده است، چون براي جوبا بهتر آن بود كه پيش از عقبنشيني تضمينهاي بين المللي كسب كند و از اين موضع سودان جنوبي خود را ضعيف و ناتوان نشان داد.
اما "گربال شدار"، روزنامهنگار سوداني نظر ديگري دارد، وي در اينباره ميگويد كه اتخاذ تاكتيك عقبنشيني از هجليج با هدف جلب توجه افكار جامعه بين المللي صورت گرفت و به اين ترتيب جوبا به اصطلاح توپ را به زمين جامعه بين المللي انداخت تا نزاع ميان دو كشور برسر اين منطقه را حل كند، بخصوص اينكه در اينباره خواستار استقرار نيروهاي بين المللي شده و به اين وسيله در انتظار واكنش سودان در قبال اين اقدام خود است.
شدار معتقد است، آنچه در اين ميان مهم به نظر مي رسد، اين است كه آيا خارطوم داوري بين المللي در اينباره را خواهد پذيرفت و ميزان اين پذيرش تا چه اندازه خواهد بود و جوبا با اين تصميم نشان داد كه نميخواهد پاي مردم كشورش را به جنگ باز كند.