واحد مرکزی خبر- خبرگزاری رویترز در گزارشی از خرطوم به قلم الکساندر دزیادوس نوشت :
وزیر نفت سودان روز یکشنبه گفت اقدام سودان جنوبی در تصرف یک میدان نفتی در سودان امیدها را درمورد حل هرچه سریعتر مناقشات موجود بین دو کشور از بین برد و خرطوم ممکن است پیش از بازگشت به مذاکرات ، درخواست خسارت کند .
سودان جنوبی که به تازگی به یک کشور مستقل تبدیل شده است اوایل این ماه منطقه نفت خیز هجلیج را به تصرف خود درآورد و نگرانی ها را درمورد آغاز جنگی تمام عیار بین سودان و سودان جنوبی افزایش داد اما انتقاد شدید بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد از این اقدام سودان جنوبی باعث شد تا این کشور روز جمعه خروج از این منطقه را آغاز کند .
از زمان استقلال جنوب و تبدیل شدن به یک کشور مستقل در ماه ژوئیه سال گذشته ، تنش ها بین دو کشور پیوسته رو به افزایش بوده است .
درگیری های روزافزون طی چند ماه اخیر بین سودان و سودان جنوبی نیز مذاکرات بین دو کشور را درمورد مسائل مهم ازجمله تعیین خطوط مرزی ، چگونگی تقسیم درآمدهای نفتی و دیگر مسائل با بن بست روبرو کرده
است .
اسحاق آدام وزیر نفت سودان در مصاحبه با رویترز افزود درگیری اخیر در هجلیج که حدود نیمی از صد و پانزده هزار بشکه تولید نفت روزانه سودان در آنجا انجام می شود احتمال اینکه دو کشور بتوانند به این زودیها اختلاف هایشان را حل و فصل کنند از بین برد .
وی افزود : « من فکر می کنم شانس حل مناقشات موجود بین سودان و سودان جنوبی در آینده ای نزدیک بعید است . بدون شک دولت سودان شرایطی را برای مذاکرات تعیین خواهد کرد و بدون برآورده شدن این شروط وارد مذاکرات نخواهد شد . »
آدام تصریح کرد تولید روزانه نفت سودان به علت این درگیری حدود چهل هزار بشکه کاهش یافته است .
وی گفت مقامات سودان درحال ارزیابی خساراتی هستند که به تاسیسات نفتی در هجلیج وارد شده است .
آدام افزود پرداخت خسارت برای تاسیسات نفتی که دچار آسیب شده یکی از شرایطی است که دولت سودان برای بازگشت به مذاکرات با سودان جنوبی تعیین خواهد کرد .
اتحادیه آفریقا ، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا همگی پایان یافتن این درگیری ها را خواستار شده اند .
بااین حال کارشناسان آغاز جنگی فراگیر را بین سودان و سودان جنوبی برغم درگیری های مرزی اخیر بین دو کشور و نگرانی ها درمورد تشدید روزافزون این درگیری ها ، منتفی می دانند .
ژنرال حسن بایومی کارشناس مسائل نظامی در سودان گفت سودان و سودان جنوبی به علت مشکلات اقتصادی موجود هیچکدام قادر نیستند از عهده یک جنگ جدید برآیند . در حقیقت آغاز جنگ بین این دو کشور به سود هیچکدام نیست .
وی افزود : « به عقیده من سودان و سودان جنوبی اکنون هرکدام درحال عبور از یک مرحله سیاسی حساس هستند و هرکدام تلاش می کنند ثابت کنند قویتر از طرف دیگر هستند . »