ایرنا- كارشناس سياسي شبكه تلويزيوني فرانس 24 در باره حمايت شركت هاي نفتي چين از كشور تازه تاسيس سودان جنوبي در قاره آفريقا هشدار داد.
به گزارش شبكه تلويزيوني فرانس 24، 'ماتيو مابن' كارشناس سياسي و تحليلگر امور بين المللي در باره علل درگيريهاي سودان و سودان جنوبي افزود : نقطه آغاز بحران جاري در سودان در حقيقت تقسيم اين سرزمين به دو بخش شمالي و جنوبي در ژوئيه سال گذشته است.
اين كارشناس گفت: نكته نگران كننده امروز افزايش بحران هاي نظامي ميان دو كشور و نكته قابل تامل و باورنكردني اين است كه جامعه بين الملل و سازمان ملل سال گذشته موضوع تقسيم سودان را به دو كشور جنوبي وشمالي به رسميت شناختند بدون آنكه مرز مشخصي ميان آن دو ترسيم كنند.
وي ادامه داد: امروزه دو ملت بر سر ترسيم مرز توافق نظر ندارند و اين مهمترين مشكل است. اگر اين مرز مربوط به مناطق نفتي نمي شد اوضاع به اين حد نگران كننده نبود اما موضوع اصلي اين است كه جنگي كه اين روزها در سودان شاهد آن هستيم، جنگ مرز يا بهتر بگوييم جنگ نفت است.
مابن خاطرنشان كرد: سودان جنوبي 75 درصد منابع نفتي كل سودان سابق را در اختيار دارد و سودان تنها 25 درصد ذخائر نفتي در اختيار دارد و اين اصلي ترين مورد مناقشه دو كشور است.
منطقه هجليج كه هفته گذشته به تسخير ارتش سودان جنوبي درآمد، 50 درصد منابع نفتي سودان را در خود جاي داده است بنابراين به خوبي مي توان ترس خارطوم را درك كرد چرا كه در مذاكرات آتي دولت جوبا مي تواند از آن به عنوان اهرم فشاري براي در تنگنا قرار دادن مقامات سودان استفاده كند.
اين كارشناس فرانسوي گفت: احتمال زياد وجود دارد كه اين اختلاف فاحش ميان سودان و سودان جنوبي سرانجام به رويارويي نظامي ختم شود چرا كه همه شرايط براي برقراري جنگي تمام عيار مهيا است.
ماتيو مابن در باره چگونگي خروج از بن بست سياسي در سودان گفت: خروج از بحران سياسي و نظامي در سودان و سودان جنوبي پيش از هر چيز مشاركت جدي جامعه بين المللي و در راس آن سازمان ملل متحد و اتحاديه آفريقا را طلب مي كند.
مابن گفت: با اندك توجه اي به نقشه سودان و سودان جنوبي به اين موضوع خواهيم رسيد كه بيشتر ذخائر نفتي در اختيار سودان جنوبي است اما برتري سودان در اين است كه زير ساخت هاي لازم براي صادرات نفت را در اختيار دارد و مي توان با تكيه بر اين دو برتري، به توافقي جامع دست يافت تا از هرگونه رويارويي نظامي جلوگيري شود.
مابن گفت: رئيس جمهوري سودان جنوبي قرار است بزودي راهي چين شود تا با مقامات اين كشور در باره استقرار زيرساخت هاي نفتي در مناطق نفتي كشورش گفت و گو كند كه اين موضوع بسيار خطرناك است و مي تواند به جنگي تمام عيار تبديل شود.
كارشناس فرانس 24 در ادامه گفت: اگر سودان جنوبي هم نفت داشته باشد و هم زيرساختارهاي نفتي بنابراين براي سودان تنها يك راه حل باقي مي ماند و آن جنگ است كه نگراني بزرگتر سرايت اين جنگ به كشورهاي همسايه است.
اظهارات اين كارشناس سياسي در حاليست كه اتحاديه آفريقا امروز با صدور بيانيه اي از تمام طرف هاي درگير در سودان و سودان جنوبي درخواست كرد تا به دشمني ها پايان داده و هرچه زودتر مذاكرات را از سر بگيرند.
بر اساس آخرين گزارش ها،'فيليپ اوگار' سخنگوي ارتش سودان جنوبي امروز (يكشنبه) از پايان عمليات عقب نشيني از مناطق نفتي 'هجليج' خبر داد.
منطقه هجليج شامل چاه نفت بزرگي در خاك سودان است كه نزديك به نيمي از توليد نفت خام سودان افزون بر ۱۱۵ هزار بشكه نفت در روز از آن توليد ميشود.
بر اساس حكم دادگاه لاهه در سال ۲۰۰۹ اين منطقه در مالكيت دولت سودان قرار گرفت اما بخشهايي از منطقه مرزي آن با جنوب هنوز محل مناقشه است.
سودان جنوبي كشوري در جنوب سودان است كه استقلال آن روز 19 ژوئيه 2011 ميلادي ( ۱۸تيرماه) رسميت يافت.