ایرنا- اتحاديه آفريقا امروز يكشنبه بار ديگر از مقامات دو كشور سودان و سودان جنوبي خواست تا به درگيري ها و مناقشات نظامي ميان خود پايان داده و مذاكرات را از سر گيرند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از آديس آبابا، اتحاديه آفريقا با صدور بيانيه اي در اين باره اعلام كرد: اين اتحاديه از تمام طرف هاي درگير در سودان و سودان جنوبي مي خواهد تا به دشمني ها پايان داده و هرچه زودتر مذاكرات را از سر بگيرند.
در ادامه اين بيانيه آمده است: مقامات اين دو كشور بايد به فكر رفاه مردم و منافع دراز مدت خود باشند و اجازه ندهند اختلافات كوچك، به مناقشه اي بزرگ و حل نشدني ميان آنها تبديل شود.
اتحاديه آفريقا در بيانيه خود از مقامات سودان و سودان جنوبي خواسته از ايراد سخنراني هاي تحريك آميز جلوگيري كنند و با سخنان نسنجيده خود نفت روي آتش نريزند و اوضاع كنوني را پيچيده تر نكنند.
بر اساس آخرين گزارش ها،'فيليپ اوگار' سخنگوي ارتش سودان جنوبي امروز (يكشنبه) از پايان عمليات عقب نشيني از مناطق نفتي 'هجليج' خبر داد.
پس از استقرار نيروهاي نظامي سودان جنوبي در تاسيسات نفتي منطقه 'هجليج' و به تبع آن افزايش تنش هاي سياسي ميان خارطوم و جوبا، نمايندگان پارلمان سودان هفته گذشته با صدور قطعنامه اي كه با اكثريت آرا به تصويب رسيد، نزديك ترين همسايه خود يعني سودان جنوبي را 'دشمن' ناميدند.
نيروهاي سودان جنوبي با تجاوز گسترده به منطقه نفتخيز هجليج در خاك سودان آنجا را به اشغال خود درآوردند.
حمله نيروهاي جنبش خلق به رهبري'رياك مشار'،معاون رئيس جمهوري سودان جنوبي به منطقه هجليج بسيار بزرگ و از سه جبهه صورت گرفت و خسارت مالي زيادي را بر جاي گذاشت.
بسياري از كارشناسان و تحليلگران سياسي بر اين باورند كه سيطره نظامي سودان جنوبي بر منطقه نفتخيز و راهبردي هجليج برگ برنده بزرگي براي اين كشور در مذاكرات با دولت سودان است.
منطقه هجليج شامل چاه نفت بزرگي در خاك سودان است كه نزديك به نيمي از توليد نفت خام سودان افزون بر ۱۱۵ هزار بشكه نفت در روز از آن توليد ميشود.
بر اساس حكم دادگاه لاهه در سال ۲۰۰۹ اين منطقه در مالكيت دولت سودان قرار گرفت اما بخشهايي از منطقه مرزي آن با جنوب هنوز محل مناقشه است.
سودان جنوبي كشوري در جنوب سودان است كه استقلال آن روز 19 ژوئيه 2011 ميلادي ( ۱۸تيرماه) رسميت يافت.
مناقشه ميان شمال و جنوب سودان از سال 1995 تا سال 2005 ميلادي، منجر به دو جنگ داخلي و جان باختن دست كم دو ميليون نفر شد.
دولت سودان بر طبق توافقنامهٔ صلحي كه در روز نهم ژانويه 2005در كنيا امضا شد و به جنگ داخلي دوم سودان پايان داد، به بخش جنوبي سودان اين حق داده شد كه بين اتحاد با بخش شمالي يا استقلال كامل از آن، يكي را انتخاب كند.
بيشتر منابع نفتي سودان در مناطق جنوبي اين كشور قرار دارند و با وجود مذاكرات و گفت و گوهاي فراوان هنوز مقامات دو كشور نتوانسته اند درباره حق مالكيت اين منابع به توافق برسند.