واحد مرکزی خبر- رئیس جمهور سودان جنوبی همسایه شمالی این کشور را به اعلام جنگ متهم کرده است، با این حال، نظامیان سودانی در منطقه هجلیج که نبردهای اخیر بر آنها اثر گذاشته است، می گویند فقط از مرزهای خود دفاع می کنند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از هجلیج به قلم یان تیمبرلیک نوشت، زکی الاحمد یکی از اعضای نیروی دفاع مردمی سودان در منطقه ای در پانزده کیلومتری مرز مورد مناقشه سودان و سودان جنوبی، گفت :« اگر ما بخواهیم به جنوب حمله کنیم هم اکنون می توانیم ... با این حال، این برنامه ما نیست ».
یک جنگجوی دیگر چهار روز پس از آنکه سودان اعلام کرد نیروهایش نیروهای سودان جنوبی را از منطقه هجلیج بیرون رانده اند، گفت :« ما فقط از دارایی و زمین خود دفاع می کنیم و ما نمی خواهیم به آنها حمله کنیم ».
سودان جنوبی دهم آوریل منطقه هجلیج را تصرف و اعلام کرد این اقدام را در دفاع از خود پس از آن انجام داد که سودان حمله ای زمینی را از این منطقه انجام داد.
نیروهای سودان جنوبی میدان نفتی هجلیج را که متعلق به سودان است به مدت ده روز تصرف کرده بودند. نیمی از یکصد و پانزده هزار بشکه نفت تولیدی روزانه سودان، در منطقه هجلیج تولید می شود. با این حال، سودان جنوبی اعلام کرد نیروهای این کشور در روندی که روز یکشنبه به پایان رسید، از منطقه هجلیج خارج شدند.
هجلیج از پایان مارس موضوع اصلی درگیری های بی سابقه خرطوم و جوبا پس از استقلال سودان جنوبی در ژوئیه گذشته محسوب می شود. سودان جنوبی ژوئیه سال گذشته استقلال خود را از سودان اعلام کرد. فروش نفت، منبع اصلی درامد دو کشور است.
سودان جنوبی اعلام کرد نیروهای این کشور هنگام عقب نشینی از این منطقه بمباران شده اند.
یکی از خدمه هواپیمایی که خبرنگاران را برای بازدیدی چهار ساعته به این منطقه می برد، گفت :« به هجلیج آزاد شده از اشغال خوش آمدید. خدا شهیدانی را که خونشان برای آزادی این منطقه ریخته شد، رحمت کند ».
یک روستای نزدیک فرودگاه تقریبا به طور کامل در آتش سوخته بود.
محمد خلیل بیست و سه ساله که خود را مجاهدی خواند که به طور داوطلبانه به نیروی دفاع مردمی سودان پیوسته است، گفت :« هم اکنون، نیروهای ما در مرزهای سال هزار و نهصد و پنجاه و شش میلادی مستقر شده اند ».
سودان خواستار آن شده است که سودان جنوبی مرزهایی را که در زمان استقلال سودان از انگلیس و مصر در یکم ژانویه سال هزار و نهصد و پنجاه و شش میلادی وجود داشت، به رسمیت بشناسد.
خلیل که معمولا به عنوان مهندس در خرطوم، پایتخت سودان، کار می کند، گفت نیروها در هجلیج خواهند ماند تا این که « ما احساس آرامش و امنیت کنیم و مرزهایمان ایمن باشند ».
در آنسوی مرز، در ایالت الوحده سودان جنوبی، حملات هواپیماهای جنگی سودان که تا ساعات اولیه سه شنبه ادامه داشت، به زخمی شدن ده ها نفر منجر شد. تابان دنگ فرماندار ایالت الوحده سودان جنوبی این اظهارات را بیان کرد.
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا با محکوم کردن این حملات هوایی، آنرا تحریک کننده و غیر قابل قبول خواند.
سالوا کر رئیس جمهور سودان جنوبی نیز خرطوم را به اعلام جنگ متهم کرد.
پس از جدایی سودان جنوبی از سودان، دو کشور در خصوص علامت گذاری مرزها، عوارض انتقال نفت سودان جنوبی از خاک سودان و تقسیم بدهی های دو کشور به طور فزاینده ای با یکدیگر اختلاف دارند.
یک افسر ارشد ارتش سودان جنوبی مدعی شد خرطوم در حال بسیج کردن نیروهای خود برای پیشروی به سوی شهر بنتیو در حدود یکصد کیلومتری هجلیج، است.
کمال معروف فرمانده نیروهای مسلح سودان در هجلیج گفت :« ما به جنگ علاقه ای نداریم ».
ابراهیم یوسف جمیل یکی از مدیران تاسیسات نفتی سودان در هجلیج که به شدت آسیب دیده است، گفت در واقع، هم اکنون نیروهای کمتری نسبت به روزهای اخیر در منطقه وجود دارد.
وی افزود :« حضور ارتش هم اکنون در کمترین میزان است ».
با این حال، نظامیان همچنان تنها افرادی هستند که فعلا در این منطقه مسطح مشاهده می شوند.
نیروهای سودانی اردوگاه هایی را در منطقه ایجاد کرده اند و بیش از یکصد صندوق سبز رنگ از تجهیزات نظامی در کنار یکی از ساختمان ها قرار داده شده است. خودروهای متعلق به نیروی دفاع مردمی سودان مملو از مهمات، تفنگ، بیل و آر پی جی هستند.