مصر

خبرگزاري فارس- عربستان در بحبوحه انقلاب بزرگ مصر از جمله كشورهايي بود كه به "حسني مبارك" و خانواده‌اش پيشنهاد پناهندگي سياسي داد و به وي اطمينان داد كه در صورت خروج از مصر همچون "زين العابدين بن علي"، ديكتاتور فراري تونس تمام وسايل راحتي وي و خانواده‌اش را در رياض فراهم خواهد كرد.

به گزارش خبرگزاري فارس، روز گذشته خبرگزاري رسمي عربستان سعودي به نقل از يك منبع مسئول سعودي اعلام كرد كه در پي تظاهرات‌ها و اعتراض‌ها در برابر سفارت عربستان در قاهره و كنسولگري اين كشور در سوئز، رياض با فرخواندن سفير خود در مصر سفارت خود در قاهره و كنسولگريش در سوئز را تعطيل كرد.

اين خبرگزاري به نقل از اين منبع تلاش براي يورش به سفارت و كنسولگري عربستان در مصر و تهديد امنيت و سلامت اتباع اين كشور در مصر را دليل تعطيلي سفارت خود در قاهره و كنسولگري اين كشور در سوئز اعلام كرد.

اين مقام مسئول سعودي شعارهاي تظاهرات كنندگان مصر را خصمانه و هتك حرمت هيئت‌هاي ديپلماتيك و در تضاد با منشور و قوانين بين‌المللي بيان كرد.

خبرگزاري عربستان سعودي نيز تظاهرات مردمي را عامل و انگيزه اصلي بسته شدن سفارت و كنسولگري اين كشور در مصر برشمرد و گزارش داد كه دولت عربستان سعودي تصميم گرفت، سفير خود را براي برخي رايزني‌ها به رياض فرا بخواند و سفارت خود در قاهره و كنسولگري‌اش را در اسكندريه و سوئز تعطيل كند.

اقدام عربستان سعودي در بستن سفارت و كنسولگري خود در مصر پس از آن صورت گرفت كه هزاران نفر از مردم خشمگين مصر طي روزهاي اخير با برگزاري تظاهراتي مقابل سفارت عربستان در قاهره و نيز مقابل كنسولگري رياض در شهر سوئز آزادي"احمد الجيزاوي"، وكيل مصري را خواستار شده بودند.

احمد الجيزاوي، وكيل مصري كه براي اداي مناسك حج عمره هفته گذشته به عربستان رفته بود، به محض ورود به فرودگاه جده توسط مقامات امنيتي اين كشور بازداشت شد.

احمد الجيزاوي كه وكالت بسياري از زندانيان مصري مقيم عربستان در زندان‌هاي رژيم سعودي را بر عهده دارد، از سياست‌هاي "عبد الله بن عبد العزيز"، پادشاه عربستان سعودي درباره اين زندانيان پيشتر انتقاد كرده بود و به اين ترتيب انتقاد از پادشاه عربستان اتهامي است كه اين وكيل مصري با آن مواجه است و موجب شد، تا به محض پاي گذاشتن به فرودگاه جده توسط نيروهاي امنيتي رژيم سعودي بازداشت شود.

اعلام خبر بازداشت الجيزاوي با اعتراض‌هاي مردمي بسياري در مصر مواجه شد و ادامه اين اعتراض‌ها روز گذشته موجب شد تا شماري از معترضين مصري درصدد تصرف سفارت عربستان در قاهره برآيند كه درگيري آنها با نيروهاي پليس مصر و سرانجام بستن سفارت عربستان سعودي در قاهره و كنسولگري‌هاي آن در سوئز و اسكندريه را به دنبال داشته باشد.

اين نخستين اقدام عربستان سعودي را بايد شكاف علني و آشكار بين اين دو كشور مهم عربي از زمان قيام مردمي سال گذشته در مصر به شمار مي‌رود كه منجر به سرنگوني حسني مبارك، ديكتاتور سابق اين كشور و متحد نزديك خاندان آل سعود در رياض شد.

و اگرچه "محمد حسين طنطاوي"، رئيس شوراي عالي نظامي حاكم بر مصر در بيانيه‌اي اعلام كرد كه در تلاش براي آرام كردن تنش بوجود آمده با عربستان سعودي است و به همين علت تماس‌هايي را با رياض برسر اين تصميم غير منتظره عربستان سعودي برقرار كرده است،‌ اما ملاحظاتي چند در اين‌باره قابل ملاحظه است. مردم مصر اعتقاد دارند، حاكمان سعودي عربستان دشمن انقلاب مصر هستند و از انقلاب معكوس عليه انقلاب مردمي 25 ژانويه مصر كه سرنگوني ديكتاتوري حسني مبارك را به دنبال داشت، حمايت مادي و معنوي مي‌كند.

رژيم سعودي در بحبوحه انقلاب مصر و پيش از پيروزي نهايي آن از جمله كشورهايي بود كه به "حسني مبارك" و خانواده‌اش پيشنهاد پناهندگي سياسي را داد و مبارك را مطمئن كرد، در صورت خروج از مصر همچون "زين العابدين بن علي"، ديكتاتور فراري تونس تمام وسايل راحتي وي و خانواده‌اش را در عربستان فراهم خواهد كرد.

پس از آن و پس از پيروزي انقلاب مصر هنگامي‌كه آل‌ سعود مشاهده كرد، دوست نزديك خود در قاهره را از دست داده و مدتي بعد حسني مبارك و پسرانش پشت ميله‌هاي زندان قرار گرفتند و به جرم كشتار تظاهرات‌كنندگان مصري در جريان انقلاب مصر و فساد مالي محاكمه شدند، رژيم سعودي تمام تلاش خود را براي مانع تراشي و جلوگيري از محاكمه مبارك و پسرانش بكار بست و حتي "سوزان مبارك"، همسر حسني مبارك بارها ضمن تماس با سران سعودي خواستار جلوگيري از محاكمه و محكوم كردن همسر و پسرش شد.

در طول انتخابات پارلماني الشعب و شوراي مصر نيز سعودي‌ها تلاش بسيار كردند تا با حمايت مالي بي‌دريغ، خود را به سلفي‌هاي اين كشور نزديك كنند كه از حيث رويكرد و اعتقادات فكري به وهابيون سعودي بسيار نزديكند. اين درحالي است كه عربستان سعودي پيشتر با كمك‌هاي مالي خود از سلفي‌ها حزب "النور" را تاسيس كرده بود كه بايد آن را بازوي سياسي وهابي‌هاي سلفي در مصر و نفوذ آن در عرصه سياسي اين كشور برشمرد.

در همين راستا بايد اشاره كرد كه در طول مدت زمان حاكميت شوراي عالي نظامي مصر بر اين كشور عربستان سعودي همواره از سياست‌هاي سركوبگرانه نظاميان عليه انقلابيون مصري حمايت كرد.

و سرانجام اينكه عربستان سعودي در طول نام‌نويسي نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر با اعلام حمايت از "عمر سليمان" ماهيت و موضع واقعي خود در قبال انقلاب مصر را برملا كرد، چون كسي نيست كه از شخصيت و گرايش‌هاي سياسي عمر سليمان، معاون حسني مبارك و رئيس سابق سازمان اطلاعات و امنيت مصر با خبر نباشد و نزديكي وي به سازمان‌هاي اطلاعاتي رژيم صهيونيستي و آمريكا بر هيچ كس پوشيده نيست.

همه اين عوامل دست به دست هم داد تا مردم مصر عربستان را دشمن خود بخوانند و عليه شاه اين كشور شعار دهند و خواستار اخراج سفير اين كشور از قاهره شوند.

اين درحالي است كه بايد به اين نكته نيز اشاره كرد كه صدها شهروند مصري كه در عربستان به عنوان كارگر و نيروي كار مشغول بكار بودند، به اتهامات واهي سال‌هاست در زندان‌هاي اين كشور در شرايط بسيار بد بسرمي‌برند، در حالي‌كه خانواده‌هاي آنها نه از سرنوشت آنها با خبر هستند و نه خود اين افراد نيز مي‌دانند كه به چه اتهامي سال‌هاست بدون محاكمه در زندان‌هاي رژيم سعودي هستند و اعتراض‌ها و تحصن‌هاي مكرر خانواده‌هاي آنها در برابر سفارت عربستان در قاهره جهت رسيدگي به وضعيت اين زندانيان با بي‌اعتنايي كامل مسئولان سعودي مواجه شده است.

البته در عرصه جهان عرب برخي از كارشناسان نيز بر اين باورند كه تنش‎هاي اخير مصر و عربستان سعودي را بايد در تلاش قاهره براي احياي نقش گذشته خود در رهبري اعراب دانست كه هم اكنون توسط عربستان هدايت مي‌شود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران