مهر-يك روزنامه مصري در گزارشي با عنوان "تاريخ پر از بحران روابط مصر و عربستان سعودي" به بررسي مهمترين چالشهاي اين روابط از زمان رياست جمهوري "جمال عبدالناصر" در مصر تاكنون پرداخته است.
به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه الوفد مصر امروز در گزارشي به بررسي چالشهاي موجود در روابط چند دهه اخير مصر و عربستان پرداخته و اين روابط را پر از تهديد، قطعي تماسها و حتي رسوايي دانسته است.
اين روزنامه در اين باره نوشت: بحران اخير پس از آن شروع شد كه عربستان سعودي تصميم گرفت پس از تظاهرات در برابر ساختمان كنسولگري، سفيرش را از قاهره فرابخواند و اعضاي هيئت كنسولي را نيز از مصر خارج كند.
البته خشم مردم مصر و تظاهرات در برابر كنسولگري عربستان در رياض پس از آن آغاز شد كه مقامات امنيتي سعودي "احمد الجيزاوي" (وكيل مصري) را به اتهام قاچاق مواد مخدر بازداشت كردند، در حالي كه برخي معتقدند وي به علت برخي مسائل سياسي بازداشت شده است.
الوفد تاكيد كرد: البته اين نخستين بحران در سريال چالشهاي موجود در روابط مصر و عربستان نيست. كه در برخي موارد اشخاص عادي و يا حتي شخص رئيس جمهور دخيل بوده اند؛
تنش ميان جمال عبدالناصر و ملك سعود
نخستين بحران در روابط دو كشور پس از جمهوري شدن مصر رخ داد، كه طي آن ميان "جمال عبدالناصر" رئيس جمهور وقت مصر و "ملك سعود بن عبدالعزيز" پادشاه وقت عربستان درباره جنگ يمن اختلاف ايجاد شد. مصر در اين جنگ يكي از طرفهاي درگير بود، اما عربستان سعودي از حاميان حاكمان يمني بشمارمي رفت.
اين يكي از طولاني ترين بحرانهاي ميان مصر و عربستان بود كه در اواخر زندگي جمال عبدالناصر (1970) و دوران پادشاهي "ملك فيصل بن عبدالعزيز" ادامه داشت.
رهبري تحريم مصر پس از پيمان كمپ ديويد
پس از گذشت مدتي از بهبود روابط قاهره و رياض و حمايت عربستان سعودي در كنار جنگ اكتبر (عليه رژيم صهيونيستي)، مسئله سفر "انور سادات" به قدس و امضاي پيمان كمپ ديويد همچون بمبي در روابط دو كشور منفجر شد.
حسني مبارك، انورسادات، جمال عبدالناصر، ملك عبدالله
پس از اين پيمان عربستان و عراق رهبري جبهه اعراب عليه مصر را برعهده داشتند و اين مسئله با تعليق عضويت مصر در اتحاديه عرب و قطع روابط سياسي، نظامي و اقتصادي بسيار از كشورهاي جهان عرب با قاهره همراه شد.
توقف صادرات نفت به مصر
در ادامه تلاشهاي رياض براي تحريم مصر پس از امضاي پيمان كمپ ديويد، مقامات سعودي از توقف صادرات نفت به مصر خبر دادند. همچنين دولت عربستان تمامي سرمايه هاي موجود خود در بانك مركزي مصر كه به دو ميليارد دلار مي رسيد را از اين كشور خارج كرد.
بحران در روابط دو كشور تا زمان ترور انورسادات ادامه داشت و با آغاز رياست جمهوري "حسني مبارك" روابط دو كشور به تدريجا بالاترين سطح ارتقا يافت.
بحران شلاق زدن پزشكان
20 سال پيش مقامات سعودي يك پزشك مصري را به علت نبود شواهد كافي در اتهام وارد نمودن به يك معلم عربستاني، شلاق زدند. اين نحوه برخورد با پزشكان مصري چندين بار تكرار شد و مردم مصر خواستار واكنش دولت "حسني مبارك" در قبال آن شدند كه وي البته هيچ واكنشي عليه رياض نشان نداد.
بحران رسوايي اخلاقي بازرگان سعودي
در سال 1996 برخي رسانه هاي مصري دست به افشاگري درباره روابط غير اخلاقي يكي از بازرگانان سعودي به نام "عبدالعزيز الابراهيمي" با برخي هنرمندان مصري منتشر كردند كه به نقل محافل سياستمداران عرب تبديل شد.
آخرين بحران
الوفد در پايان مي نويسد: "بحران فعلي شايد در مقايسه با موارد گذشته چندان بزرگ نباشد اما اهانت به كرامت مصريها مسئله اي است كه مردم اين كشور هرگز پس از انقلاب در قبال آن ساكت نمي نشينند. اين در حالي است كه مقامات سعودي در تلاش هستند با فشار بر مصر پس از انقلاب، اين موضوع را مطرح كنند كه انقلابيون مشكل اين كشور هستند.
عربستان سعودي از زمان پيروزي انقلاب مصر تاكنون آن را به رسميت نشناخته، بلكه بارها حتي با اعلام آمادگي براي كمك مالي خواستار آزادي حسني مبارك از زندان شده است.