واحد مرکزی خبر- خبرگزاری رویترز در گزارشی از خرطوم به قلم یارا بایومی نوشت:
اقدام سودان جنوبی و سودان به متهم کردن یکدیگر درخصوص حملات علیه مناطق کشور مقابل ، شانس آتش بس وعده داده شده بین این دو کشور همسایه را با خطر روبرو کرده است.
سودان جنوبی روز جمعه سودان را متهم کرد به مواضع نظامی این کشور در یک منطقه نفت خیز حمله کرده است اما خرطوم چنین ادعایی را تکذیب کرد .
مرز هزار و هشتصد کیلومتری بین سودان و سودان جنوبی طی چهل و هشت ساعت گذشته نسبتا آرام بوده است . این آرامش نسبی باعث افزایش امیدها درمورد آغاز مذاکرات بین دو کشور برای پایان دادن به اختلاف های روزافزون بین خرطوم و جوبا برسر صادرات نفت ، تعیین خطوط مرزی و برخی مسائل مورد مناقشه دیگر شده که سودان و سودان جنوبی را در آستانه جنگی تمام عیار قرار داده است .
فیلیپ آگوئر سخنگوی ارتش سودان جنوبی گفت سودان روز جمعه بار دیگر به این کشور حمله و مواضعی را هدف قرار داد .
این در حالی است که سوارمی خالد سخنگوی ارتش سودان چنین ادعایی را تکذیب کرد و گفت هیچکدام از این اظهارات درست نیست . دشمنان دیگری نیز مانند گروه های مخالف در سودان جنوبی وجود دارند .
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه توقف همه حملات فرا مرزی بین سودان و سودان جنوبی به ویژه حملات هوایی را خواستار شد .
این گزارش ها پس از آن منتشر شد که سودان اعلام کرد آماده موافقت با درخواست های بین المللی برای توقف خصومت ها است .
« خطر تحریم ها »
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با تصویب قطعنامه ای تهدید کرد اگر سودان و سودان جنوبی ظرف مدت دو هفته به درگیری ها با یکدیگر پایان ندهند ، مذاکراتشان را ازسر نگیرند و به ضرب الاجل هشتم ماه مه اتحادیه آفریقا برای آغاز مذاکرات عمل نکنند تحریم هایی را علیه دو کشور اعمال خواهد کرد .
اما حزب حاکم کنگره ملی سودان بدون توجه به این هشدار شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد هدف از این قطعنامه ها که با حمایت آمریکا تصویب می شود مجازات سودان و دادن امتیاز به سودان جنوبی است .
عمر البشیر رئیس جمهور سودان که از سال هزار و نهصد و هشتاد و نه تاکنون قدرت را در این کشور در دست دارد ابتدا مذاکرات با دشمن خود را در جنوب رد کرد اما کمی بعد سودان اعلام کرد مایل به مذاکره درباره مسائل امنیتی است زیرا این دو کشور همسایه هرکدام یکدیگر را به حمایت از شورشیان طرف مقابل متهم می کنند . این درحالی است که هر دو طرف چنین اتهاماتی را تکذیب می کنند .
مهدی ابراهیم از اعضای برجسته حزب کنگره مالی سودان در مصاحبه با خبرنگاران در نایروبی گفت : « مسائل امنیتی بین سودان و سودان جنوبی باید پیش از هر مسئله دیگری مورد بررسی قرار گیرد . چگونه می توان وارد مذاکرات شد درحالیکه نیروهای مسلح طرف مقابل همچنان در خاک ما حضور دارند . »
سودان همچنین این هفته به سودان جنوبی درمورد افزایش حملات خود برغم ابتکار صلح اتحادیه آفریقا هشدار داده است .
وزارت امور خارجه سودان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد دولت سودان تایید می کند سودان جنوبی و ارتش این کشور درتلاش برای گسترش حملات خودشان و اشغال برخی مناطق مورد مناقشه با توسل به زور هستند.
در این بیانیه آمده است : « سودان نمی تواند به این نیروهای اشغالگر اجازه دهد به زور متوسل شوند . »
این بیانیه وزارت امور خارجه سودان پس از آن منتشر شد که سربازان سودان جنوبی اعلام کردند بطور کامل از منطقه نفت خیز هجلیج در سودان خارج شده اند .
نیروهای سودان جنوبی همزمان با حملات هوایی ارتش سودان در مرز دو کشور ، منطقه هجلیج را برای مدت ده روز به تصرف خودشان درآوردند .
ارتش سودان پس از آن اعلام کرد نیروهای سودان جنوبی را مجبور کرد تا هجلیج را ترک کنند .
این شدیدترین درگیری بین سودان و سودان جنوبی طی یک ماه اخیر بود و باعث افزایش نگرانی ها درمورد آغاز یک جنگ گسترده تر بین دو طرف شد .
سودان و سودان جنوبی پس از پایان یافتن اشغال منطقه هجلیج همچنان به متهم کردن یکدیگر ادامه دادند.
وزارت امور خارجه سودان در بیانیه خود اعلام کرد نیروهای سودان جنوبی روز دوشنبه منطقه ای مورد مناقشه را در مرز دارفور در غرب سودان و ایالت بحرالغزال در غرب سودان جنوبی ، اشغال کردند
فیلیپ اگوئر نیز اعلام کرد نیروهای سودان ، شبه نظامیان و مزدوران به مواضع سودان جنوبی در منطقه ای نفت خیز در ایالت الوحده حمله کردند .
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا نقش راهی هفت ماده ای را ارائه و از هر دو طرف درخواست کرده است به درگیری ها با یکدیگر پایان دهند . این شورا همچنین خروج بدون قید و شرط نیروهای دو کشور را از مناطق مورد مناقشه خواستار شد .
شورای امنیت سازمان ملل متحد نقشه راه اتحادیه آفریقا را به منظور حل بحران روزافزون بین دو سودان حرکتی مثبت توصیف کرد .
اتحادیه آفریقا در تلاش ها برای میانجی گری به منظور حل بحران بین سودان و سودان جنوبی با حمایت سازمان ملل متحد و آمریکا ، پیشتاز بوده است .
سودان درمورد هرگونه مداخله شورای امنیت سازمان ملل متحد در این کشور هشدار داده است . ناظران پیش بینی می کنند چین مهمترین خریدار نفت سودان که بیشتر در جنوب تولید و ازطریق شمال صادر می شود تلاش هایش را به منظور میانجی گری در حل این بحران افزایش دهد .