استاد علوم سياسي دانشگاه قاهره اعطاي جايزه صلح نوبل به رئيس جمهور آمريکا را اقدامي سياسي دانست و افزود اين جايزه در حالي به وي داده مي شود که هنوز امتحان خود را پس نداده و دستاوردي عملي نداشته است.
به گزارش شبکه تلويزيوني الجزيره حسن نافعه درگفتگوي اختصاصي با اين شبکه درباره بازتاب هاي دادن جايزه صلح نوبل به باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا گفت.. به نظر من انتشار اين خبر بسياري از افراد را غافلگير کرد زيرا سابقه نداشت که کميته جايزه صلح نوبل اين جايزه را به سبب اهداف و مقاصدي که افراد دارند به آنها بدهد بلکه هميشه جايزه را به سبب دستاوردهايي که افراد کسب کرده اند به آنها مي داد.
وي افزود.. اين اولين بار است که جايزه صلح نوبل به سبب اهداف صلح جويانه يک شخص به وي داده مي شود نه به سبب اقدامات عملي که در زمينه برقراري صلح انجام داده است.
اوباما هنوز امتحان خود را پس نداده است و نکته جالب توجه اينجاست که اين جايزه در شرايطي به وي داده مي شود که به نوعي در شرايط ضعف قرار دارد و به نظر مي رسد ضعيف تر از آن است که بتواند حرف هاي خود را به مرحله عمل برساند.
به عنوان مثال مي توان به عقب نشيني وي در زمينه مسئله شهرک سازي هاي اسرائيل اشاره کرد. کميته جايزه نوبل بايد اندکي منتظر مي ماند تا ببيند اوباما مي تواند به ساختن جهاني بهتر، امن تر و با ثبات ترکمک کند يا خير.
وي در پاسخ به اينکه آيا کميته جايزه نوبل در تصميم گيري خود براي دادن اين جايزه به اوباما مسئله افغانستان را مد نظر داشته است يا خير گفت.. حتي در زمان تبليغات انتخاباتي نيز جنگ در افغانستان جنگي توجيه پذير به شمار مي رفت که به آمريکا تحميل شده است و آمريکا در به راه انداختن آن نقشي نداشته است در نتيجه از زمان تبليغات انتخاباتي اوباما خواستار افزايش نيروها در افغانستان شد و برخي اين امر را بي خطر و بي ضرر مي دانستند زيرا گروهي که همه آن را تروريستي مي دانند در افغانستان حضور دارد ولي از سوي ديگر اوباما درباره عقب نشيني از عراق سخن گفت و به دنبال پاکسازي جهان از تسليحات کشتار جمعي است که رويکرد تازه اي براي رئيس جمهور آمريکا به شمار مي رود ولي با اين حال جايزه به سبب دستاوردهاي افراد به آنها داده مي شود نه به سبب شعارها، در نتيجه نبايد توجه خود را به مسئله افغانستان معطوف کنيم بلکه بايد ببينيم اوباما عملا اقدامي براي رفتن به سوي جهاني با ثبات تر و امن تر انجام داده است يا خير.
اين مسئله هنوز روشن نيست و اوباما امتحان خود را در اين زمينه پس نداده است ولي تصور مي کنم هدف از دادن جايزه اين بوده است که وي را براي دنبال کردن اهداف خود تا رسيدن به آنها تشويق کنند.
نافعه گفت.. باراک اوباما اکنون بر سر دو راهي قرار گرفته است و شايد تصميم به حمله عليه ايران و گسترش جنگ در افغانستان بگيرد و کميته جايزه نوبل مي خواهد با اين کار وي را تشويق کند تا راه ديگري را برگزيند.
وي در خصوص سياسي بودن يا نبودن اعطاي اين جايزه به اوباما گفت.. جايزه صلح نوبل هميشه يک جايزه سياسي بوده است و به عنوان مثال مي توان به اعطاي آن به شخصي مثل بگين اشاره کرد که صرفا به سبب دستيابي وي به پيمان صلح کمپ ديويد با انور سادات رئيس جمهور وقت مصر به وي داده شد و اين درحاليست که بسياري از افراد معتقدند بگين در زندگي خود هيچگاه فرد صلح جويي نبوده بلکه شخصي تروريست بوده است. اين جايزه به بسياري از افرادي داده شده است که مردم معتقدند شايستگي دريافت آن را نداشته اند. در نتيجه مي توان گفت اين جايزه يک جايزه سياسي است.