به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس به شرم الشيخ، نشست وزراي خارجه جنبش عدم تعهد از چهارشنبه به مدت 2 روز با حضور وزراي خارجه و نمايندگان 120 كشور عضو و 28 كشور و سازمان بين المللي به علاوه كشورها و سازمانهاي غير عضو در شرم الشيخ مصر برگزار شد.
علياكبر صالحي رئيس دستگاه ديپلماسي ايران به منظور شركت در اين نشست سه شنبه شب وارد شرم الشيخ محل برگزاري اين نشست شد و مورد استقبال معاون وزير خارجه مصر قرار گرفت.
وزراي خارجه و مقامات شركت كننده در اين نشست در خصوص پيش نويس بيانيه شانزدهمين نشست سران كه دهه اول شهريور ماه در تهران برگزار ميشود، بحث و رايزني كردند.
وزير خارجه كشورمان در بدو ورود به فرودگاه شرم الشيخ در جمع خبرنگاران نشست سران در تهران را بزرگ ترين اجلاسي خواند كه تهران بعد از انقلاب به خود ديده و افزود: برگزاري اين نشست در تهران از اهميت قابل توجهي برخوردار است و جايگاه ايران را در عرصه بين المللي و در تعاملات سياسي بين المللي ارتقا مي بخشد.
وي همچنين گفت كه دعوتنامه ها براي سران عضو اين جنبش به منظور شركت در نشست تهران در حال ارسال است.
صالحي ضمن شركت در اين نشست در حاشيه آن با برخي از همتايانش از جمله وزراي خارجه افغانستان، عراق، ارمنستان، آذربايجان، يمن، كره شمالي، وزير مشاور در امور خارجي هند، معاون وزير خارجه قزاقستان و قائم مقام وزير خارجه فنلاند ديدار و گفت وگو كرد.
اوضاع كنوني فلسطين، سودان و سوريه از جمله محورهاي عمده در سخنراني مقامات شركت كننده در اين اجلاس دو روزه بود.
وضعيت فلسطين، تحولات در خاورميانه و شمال آفريقا، سلاح هاي هسته اي رژيم صهيونيستي و تأكيد بر پيوستن اين رژيم به معاهده NPT، ضرورت اصلاح نظام ملل متحد و ... از جمله محورهاي سخنراني صالحي در روز نخستين اين نشست بود.
هيئت كارشناسي جمهوري اسلامي ايران نيز به سرپرستي محمد مهدي آخوندزاده معاون حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، حضور موثري در اين نشست داشت و علاوه بر يك عضو فعال، در مقام كشوري كه رياست آتي اجلاس سران را ميزباني خواهد كرد در تمام مباحث مطروحه با تأثيرگذاري مثبت مشاركت كرد.
كوبا، مصر و ايران (روساي سابق، كنوني و آينده) اعضاي تروئيكاي نم را تشكيل ميدهند و در نشست تهران كه از پنجم تا دهم شهريور ماه برگزار مي شود، رياست اين جنبش به مدت سه سال به ايران واگذار خواهد شد.
در تيرماه 1388 و در جريان اجلاس پانزدهم سران در شرم الشيخ مصر، رياست جمهوري اسلامي ايران بر جنبش و نشست سران عدم تعهد با اجماع به تصويب رسيد.
جنبش عدم تعهد در سال 1961 ميلادي (1340 شمسي) در گرماگرم جنگ سرد با تلاش رهبراني همچون نهرو، سوكارنو، جمال عبدالناصر و تيتو با هدف وحدت بين كشورهايي كه نه در اردوگاه كمونيسم و نه در اردوگاه كاپيتاليسم قرار داشتند، بنيان گذاشته شد، اما با خاتمه جنگ سرد، هنوز به فعاليت خود ادامه مي دهد و اكثر كشورهاي در حال توسعه اعضاي آن را تشكيل مي دهند.
53 كشور آفريقايي، 40 كشور آسيايي، 26 كشور آمريكاي لاتين و كارائيب و يك كشور اروپايي (بلاروس) 120 عضو جنبش عدم تعهد را تشكيل مي دهند.
18 كشور و 10 سازمان از جمله سازمان ملل، سازمان همكاري اسلامي و اتحاديه عرب نيز اعضاي ناظر اين جنبش را تشكيل مي دهند.