خبرگزاري فارس- بررسي ديدگاهها و مواضع نامزدهاي سيزدهگانه انتخابات رياستجمهوري مصر نشان ميدهد، اكثر اين نامزدها بر سياست اسرائيل ستيزي، حمايت از ملت و آرمان فلسطين و لغو معاهده كمپديويد يا تجديدنظر در بندهاي آن در صورت پيروزي در انتخابات تاكيد دارند.
به گزارش فارس، در حاليكه مردم مصر آماده ميشوند تا 23 و 24 ماه مي جاري برابر 3 و 4 خرداد براي انتخاب اولين رئيس جمهور خود پس از سه دهه حاكميت "حسني مبارك"، ديكتاتور مخلوع مصر پاي صندوقهاي راي حضور مييابند.
در اين دور از انتخابات رياست جهموري مصر 13 نامزد انتخاباتي حضور دارند كه تلاش ميكنند، با ارائه برنامههاي انتخاباتي خود، آراي مردم مصر را به صندوقهاي خود هدايت كنند.
در اين راستا خبرگزاري فارس در چندين مطلب به بررسي ديدگاه و مواضع اين نامزدها در موضوعات مهم اساسي پرداخته است كه در اين بخش به بررسي ديدگاهها و مواضع نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر درباره "پيمان كمپديويد"، "آينده روابط مصر با اسرائيل" و "قضيه فلسطيني" ميپردازد.
محمد مرسي
محمد مرسي نامزد اسلامگرا
"محمد محمد مرسي عيسي العياط" معروف به محمد مرسي نامزد اسلامگرا و كانديداي جماعت اخوان المسلمون در روز 20 فروردين سال جاري رسما كانديداي انتخابات رياست جمهوري مصر شد.
محمد مرسي رئيس حزب آزادي و عدالت، نماينده پارلمان الشعب و از رهبران ارشد جماعت اخوان المسلمون به شمار ميآيد كه در سال 2000 نيز وارد پارلمان مصر شده بود.
محمد مرسي گزينه ذخيره جماعت اخوان المسلمون بود كه پس از رد صلاحيت خيرت شاطر جايگزين وي شد.
وي متولد 5 آگوست 1951 ميلادي در روستاي العدوه در استان الشرقيه مصر است كه در خانوادهاي فقير و كشاورز به دنيا آمد و داراي سه برادر و دو خواهر است و هم اكنون متاهل داراي پنج فرزند و 3 نواده است.
محمد مرسي داراي مدرك كارشناسي ارشد مهندسي فلزات در سال 1978 از دانشگاه قاهره و داراي مدرك دكتراي محافظت از موتورهاي فضاپيما از دانشگاه كاليفرنياي جنوبي آمريكاست كه پس از فراغت از التحصيل در اين دانشگاه نيز به تدريس مشغول شد.
وي به عنوان يكي از اعضاي كميته مقاومت در برابر صهيونيسم در استان الشرقيه و همچنين عضو كنفرانس بين المللي احزاب و نيروهاي سياسي و سنديكاي كارگري انتخاب شد. محمد مرسي همچنين بنيانگذار كميته مصري مقاومت در برابر طرح صهيونيسم هم ميباشد.
مرسي از سال 1992 در دايره سياسي جماعت اخوان المسلمون مشغول به فعاليت شد و در سال 1995 و همچنين سال 2000 كانديداي انتخابات پارلمان الشعب شد كه در سال 2000 موفق به راهيابي به پارلمان الشعب مصر شد و سمت سخنگوي جماعت اخوان المسلمون در پارلمان مصر را برعهده گرفت.
وي در سال 2004 "جبهه ملي تغيير" را به همراه عزيز صدقي تاسيس كرد و در 30 آوريل 2011 جماعت اخوان المسلمون وي را به عنوان رئيس حزب تازه تاسيس آزادي و عدالت انتخاب كرد.محمد مرسي "، اسلامگراي نامزد جماعت اخوان المسلمون با اشاره به اينكه قضيه فلسطين، قضيهاي محوري براي رئيس جمهور آينده مصر خواهد بود، تاكيد كرد كه در هيچ شرايطي نه به اسرائيل سفر ميكند و نه از مقام اسرائيلي در مصر استقبال ميكند.
نگاهي به برنامههاي اعلام شده توسط "محمد مرسي" كه پس از رد صلاحيت "خيرت الشاطر" به عنوان نامزد جماعت اخوان المسلمون در انتخابات رياست جمهوري مصر معرفي شد، تاكيد ميكند كه از ديد وي قضيه فلسطيني يكي از مهمترين قضايايي است كه رئيس جمهوري آينده مصر بايد بر آن تمركز كند.
وي در تشريح ديدگاه خود در اينباره با اشاره بر اينكه در صورت پيروزي در انتخابات و رسيدن به رياست جمهوري مصر پيمان "كمپ ديويد" را لغو نخواهد كرد، توضيح ميدهد: با اين حال هيچگاه دست اسرائيل را در زير پاگذاشتن بندها و مواد اين توافقنامه باز نخواهد گذاشت.
مرسي تاكيد ميكند كه پس از تبديل شدن اين توافقنامه به پيمان تسليم مصر و خفت و خواري مردم اين كشور، وي در اجراي بندهاي آن به گونهاي تجديد نظر خواهد كرد كه بندهاي دقيق و آنگونه كه در اين پيمان ذكر شده به اجرا درآيند.
وي همچنين سفر به سرزمينهاي اشغالي در هر شرايطي در آينده چه رئيس جمهور باشد چه نباشد، را رد و در همين راستا تاكيد ميكند كه با دعوت از هر مقام مسئول اسرائيلي به مصر به شدت مخالف است.
محمد مرسي اقدامات كنوني اسرائيل در تهديد مرزها و كشتن نظاميان مصري و تهديد مداوم مصر به جنگ را رد و تاكيد كرد كه ما اصلا نميتوانيم بپذيريم ملتي 5 ميليون نفري ملتي 95 ميليوني را تهديد كند.
وي با تاكيد بر اينكه سينا خط قرمز ما در برابر هر غير مصري است، درباره گذرگاه رفح گفت كه اين گذرگاه در همه وقت در برابر فلسطينيان باز خواهد بود .
نامزد جماعت اخوان المسلمون در عرصه سياست داخلي و خارجي همچنين متعهد شد كه منافع ملت مصر را در نظر بگيرد و هيچگاه از سياستهايي تبعيت نكند كه وابستگي و دنبالهروي مصر از كشورهاي بيگانه را به دنبال داشته باشد.
عبد المنعم ابو الفتوح
عبد المنعم أبو الفتوح نامزد اسلامگرا
"عبد المنعم ابو الفتوح"، نامزد مستقل اسلامگراي انتخابات رياست جمهوري مصر درباره قضيه فلسطيني و اشغال فلسطين توسط رژيم اشغالگر صهيونيستي تاكيد ميكند كه نقش مصر در قضيه فلسطيني تنها در نقش واسطه و ميانجي خلاصه نميشود، بلكه نقش شريك در اين قضيه فلسطيني را دارد.
به اين ترتيب اين نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر تاكيد ميكند كه در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري بيترديد تمام تلاش خود را بكار خواهد بست تا به صورت استراتژيك و تمام عيار از قضيه فلسطيني حمايت كند.
وي معتقد است، قضيه فلسطيني قضيهاي نيست كه تنها به ملت فلسطين ارتباط داشته باشد، بلكه مهمترين قضيه جهان عرب و اسلام به شمار ميآيد و به همين دليل بايد در تمام سطوح و با استفاده از تمام راهكارهاي قانوني و مشروع از قضيه فلسطيني حمايت كنيم تا حقوق غصب شده ملت فلسطين را به آنها بازگردانيم.
ابو الفتوح تعهد و پايبندي به قضيه فلسطيني و ياري ملت فلسطين را از اولويتهاي سياست خارجي مصر ميداند، چون اعتقاد دارد كه اين قضيه سرنوشت ساز با امنيت ملي مصر در ارتباط است.
وي درباره پايان دادن به محاصره نوار غزه نيز تاكيد كرد كه در صورت پيروزي در انتخابات تمام تلاش خود را براي پايان دادن به اين محاصره بكار خواهد برد و تلاش خود را بر برآوردن تمام نيازهاي اهالي غزه متمركز خواهد كرد.
اما درباره پيمان "كمپ ديويد" و ديگر توافقنامههاي به امضا رسيده توسط مصر، ابو الفتوح ميگويد كه آنها توافقنامهها و پيمانهايي بين المللي هستند، بايد به آنها احترام گذاشت و آنها را به صورت مشترك به اجرا گذاشت و بالطبع در صورت نياز پيدا كردن به اصلاح و تعديل يا لغو آنها بايد اين توافقنامهها را به پارلمان الشعب ارجاع داد تا نمايندگان مردم و دستگاههاي امنيت ملي درباره آنها تصميمگيري كنند، چون اين توافقنامههاي توافقات شخصي يا خصوصي نيستند كه رئيس جمهوري مصر براساس سلايق خود با آنها برخورد كند.
عمرو موسي
عمرو موسى نامزد غربگرا
عمرو محمود أبو زيد موسي، معروف به عمرو موسي كانديداي غربگراي مصر كه يك دهه (1991 تا 2001) هدايت سياست خارجي مصر و پس از آن دبيركلي اتحاديه عرب (2001 تا 2011) را عهدهدار بود، درباره اينده پيمان "كمپ ديويد" ميگويد كه مصر بايد به تمام توافقنامههاي بين المللي از جمله توافقنامه كمپ ديويد را ملزم ميداند، اما آن را منوط به احترام طرف اسرائيلي هم ميكند، به ويژه اگر اين نقض بندها و مواد حاكميت مصر و حفظ امنيت ملي و مرزهايش را تهديد كند.
وي درباره قضيه فلسطيني معتقد است كه بايد بر اساس اصول و مبادي تاريخي مصري به اين قضيه نگاه كرد و اين قضيه يكي از مهمترين قضاياي امنيت ملي مصر را تشكيل ميدهد به ويژه آنكه طي سالهاي گذشته اين قضيه با بيتوجهيهايي نيز مواجه بوده است.
بر اين اساس عمرو موسي از ارائه انواع حمايتهاي سياسي و اقتصادي و قانوني از ملت فلسطين در مبارزه مشروع و قانونياش جهت دستيابي به حقوقش و برپايي كشور مستقل فلسطيني در مرزهاي 4 ژوئن 1967 به پايتختي قدس ياد ميكند.
وي همچنين خواستار حمايت از تلاشهاي فلسطيني در محافل بين المللي و متحد كردن تلاشها و مواضع عربي در قبال قضيه فلسطيني و نزاع اعراب – اسرائيل جهت حل اين نزاع و نه اداره آن و كاستن از مصايب و مشكلات فلسطينيهاي تحت اشغال شد.
عمرو موسي كه اسرائيل از نامزدي وي براي رياست جمهوري حمايت كرده است، درباره آينده روابط مصر – اسرائيل معتقد است كه گستره اين روابط وابسته به تعامل مثبت طرف اسرائيلي جهت پايان دادن به نزاع اعراب اسرائيل است.
حسام خير الله
حسام خير الله؛غربگرا
احمد حسام كمال حامد خير الله، معروف به حسام خير الله كانديداي حزب "صلح دمكراتيك" مصر است كه پيشتر و در زماني رياست جمهوري حسني مبارك رئيس كميته اطلاعات و برآوردها و مامور سابق دستگاه اطلاعات مصر بود.
وي با وجود صبغه و گرايشهاي نظامي و امنيتياش تاكيد كرده كه كانديداي شوراي نظامي حاكم نيست و در عين حال هيچ گرايش حزبي هم ندارد.
حسام خير الله درباره معاهده صلح با اسرائيل معتقد است كه بايد با دقت و وسواس بسيار و فراتر از عقل و منطق و اتخاذ سياستها و مواضع لجوجانه كه به منافع مصر آسيب برساند، در اينباره تصميمگيري كرد و به همين دليل در تعامل با معاهده "كمپ ديويد" موارد زير را مد نظر داشت:
الف) بند 4 از ماده چهارم اين معاهده بر اين نكته تاكيد ميكند كه دو طرف باتوجه به بندهاي 1 و 2 اين ماده در ترتيبات امنيتي مذكور در اين معاهده تجديد نظر كنند و با توافق يكديگر آن را تعديل و اصلاح كنند.
ب) ماده هفتم اين معاهده بر اين نكته تاكيد ميكند كه اختلاف نظرهاي پيش آمده درباره اجرا يا تفسير اين معاهده از طريق گفتوگو و مذاكره امكان پذير خواهد بود و در صورتيكه اين اختلافات از طريق گفتوگو و مذاكره حل نشدند، بايد با توافق دو طرف آن را به حكميت طرف سوم احاله كرد.
ج) بازتاب قدرت و توانمندي هريك از طرفهاي امضا كننده معاهده برسر ميز مذاكره و هنگام گفتوگو مشخص خواهد شد كه بايد آن را مد نظر داشت.
د) براساس آنچه در بند ب اين معاهده آمده است، در صورت عدم موافقت اسرائيل جهت وارد كردن تعديلات و اصلاحاتي در اين معاهده صلح مصر بايد با توافق اسرائيل به حكميت طرف سوم روي آورد و تجارب گذشته نشان ميدهد كه در اينگونه موارد و اختلاف نظرها همواره اين غرب بوده كه چنين حكميتي را پذيرفته و هيچگاه به سود مصر و مطالبات آن اقدام نكرده است.
هـ) همواره بايد مد نظر داشت كه آمريكا همواره منافع اسرائيل را مد نظر داشته و منافع آن را بر تمام كشورهاي عربي ترجيح داده است و اين هيچگاه به ما اجازه نميدهد كه شكايت يا اقدام ناآگاهانهاي عليه مصر انجام داد.
و) براي متوقف كردن تجاوزها و تعديهاي اسرائيل در سرزمينهاي اشغالي ميتوان به ترتيب زير اقدام كرد:
- افزايش توانمندي و قدرت مصر جهت فعال شدن در عرصه منطقهاي و فرا منطقهاي.
- فعالتر كردن سياست خارجي مصر در محافل بين المللي در كنار افزايش روابط بين المللي مصر بر اساس منافع مشترك تا مصر بتواند مواضع و ديدگاههاي طرف مقابل را تحت تاثير مواضع و ديدگاههاي خود قرار دهد.
- فراهم كردن زمينه سفر و بازديد و زيارت مصريها از قدس. چون به اعتقاد من سياست ناديده گرفتن طرف مقابل موجب تبعيت از سياست پيش از سال 1967 خواهد شد كه طي آن هرگاه نمايندگان اسرائيلي در محافل بين المللي شروع به سخنراني ميكردند، نمايندگان كشورهاي عربي نسشتها را ترك ميكردند و اين موجب ميشد تا طرف اسرائيلي زمينه را باز و فراخ ببيند و هرآنچه بخواهد درباره مواضع و ديدگاههاي اسرائيلي سخن بگويد. سياست عدم زيارت از قدس و سفر به سرزمينهاي اشغالي نيز شامل همين وضعيت ميشود، چون عدم سفر مصريها يا اعراب به بيت المقدس و فلسطين اشغالي موجب ميشود، اسرائيل با فراغ بال هرآنچه بخواهد با مسجد الاقصي و قدس اشغالي انجام دهد. همانگونه كه زيارت اعراب و مصريها از بيت المقدس موجب شود، اسرائيل مانع ورود جماعتها و گروههاي افراطي و تندرو به بيت المقدس شود و از بياحترامي و هتك حرمت بيش از پيش به آن جلوگيري كند.
ابوالعز الحريرى نامزد چپگرا
ابو العز حسن علي الحريري، معروف به ابوالعز الحريري نامزد چپگراي مصري كانديداي حزب "سوسياليست اتحاد خلق" است.
وي هم اكنون نماينده پارلمان الشعب مصر از منطقه غرب اسكندريه و از "ائتلاف انقلاب ادامه دارد" است و در رژيم سابق مصر نيز دوبار طي سالهاي 1976 و 2000 موفق به راهيابي به پارلمان مصر شد. وي از منتقدان سرسخت "حسني مبارك"، رئيس جمهور سابق مصر و همچنين شوراي عالي نظامي حاكم كنوني در مصر به شمار ميآيد.
وي درباره معاهدات بين المللي منعقده با مصر تاكيد ميكند كه در هر معاهدهاي كه به نحوي به حق سيادت و حاكميت و استقلال مصر لطمه بزند، تجديد نظر خواهد كرد و اين نكتهاي است كه در قوانين بين المللي به آن اشاره شده و اين حق به كشورها داده شده تا بر اساس حق حاكميت و استقلال خويش با معاهدات بين المللي برخورد كنند.
همچنين ميان اينكه مصر از تمام حق و حقوق خود در تمام اراضيش برخوردار باشد و بتواند سربازان خود را در دور دستترين نقاط مرزهايش مستقر كند با اين موضوع كه مصر اجازه نداشته باشد در برخي مناطق خود نيروهايش را مستقر كند، تفاوت بسيار وجود دارد.
اين درحالي است كه حق حاكميت و سيادت مصر اقتضا ميكند كه هيچ كشوري آن را وادار به امضاي معاهده يا توافقنامهاي بر خلاف ميل و خواستش يا منافع ملياش بسان توافقنامه صدور گاز مصر به اسرائيل يا معاهده كمپ ديويد كند و با وجود تمام اين احوال اين حق مصر و وظيفه مسئولان آن است كه اقدام به آباد سازي سينا كند و به اهالي اين منطقه شيوه دفاع از خود را آموزش دهد و اجازه تملك اراضي اين مناطق را به آنان بدهد.
الحريري تاكيد ميكند كه شبه جزيره سينا محور آباداني و امنيت ملي مصر است و توجه به اين دو محور موجب ميشود تا دولت آينده مصر سرمايهگذاريهاي ويژهاي هم در اين منطقه از جمله توسعه و گسترش فعاليتهاي اقتصادي نيز انجام دهد و به صنعت كشتي سازي و دريانوردي و ماهيگيري و صدور ماهي و همچنين صنايع غذايي و پتروشيمي و نفت در كنار سياحت و گردشگري در آن توجه ويژه داشته باشد.
همچنين مصر با توجه به جايگاه و موقعيت تاريخي و بين المللي خود و كنار نهادن سياست سياست تبعيت و وابستگي در شكلدهي قدرتي عربي و منطقهاي نقش اصلي را ايفا كند تا در برابر تجاوزات اسرائيلي عليه ملت فلسطين ايستادگي و مقاومت كند.
وي درباره گذرگاه رفح تاكيد كرد كه اين گذرگاه را همچنان باز نگه خواهيم داشت و محاصره تحميل شده بر نوار غزه را در خواهيم شكست و تمام انواع كمكها و حمايتها را به ملت فلسطين ارائه خواهيم داد.
هشام البسطويسي
هشام البسطويسى نامزد مليگرا
هشام محمد عثمان البسطويسي معروف به هشام البسطويسي نامزد مليگراي مصري كانديداي حزب "اتحاد ملي پيشرو" در انتخابات رياست جمهوري اين كشور است
وي كه حقوقدان و نائب رئيس دادگاه تجديد نظر مصر نيز ميباشد، از جمله مخالفان رژيم سابق مصر به شمار ميآيد كه يكبار رژيم حسني مبارك درصدد ترور وي نيز برآمد و همواره تحت نظر رژيم سابق بود و فشارهاي بسياري را در دوران زمامداري حسني مبارك متحمل شد.
البسطويسي درباره معاهده صلح كمپ ديويد معتقد است كه اين معاهده زخمي عميق در دل هر مصري و توهيني به كرامت و شرافت تمام مردم مصر است و بايد درباره آن دوباره مذاكر و گفتوگو و سرانجام تجديد نظر كرد.
وي درباره روابط آينده مصر و اسرائيل ميگويد كه غير ممكن است بين قاهره و تلآويو صلحي برقرار باشد و ملت مصر احساس ميكند كه حق و حقوش ضايع و پايمال شده است و به همين دليل رئيس جمهوري آينده مصر بايد در راه بازگرداندن حقوق كامل مصر و سيادت و حاكميت كامل آن بر صحراي سينا اقدام كند و در اين راه بايد كه در تمام معاهدات و توافقنامههايي كه به حق حاكميت و سيادت مصر در سينا ضربه وارد كنند، تجديد نظر كند.
محمود حسام
محمود حسام نامزد ملي گرا
محمود حسام الدين محمود جلال، معروف به محمود حسام كانديداي مستقل انتخابات رياست جمهوري مصر افسر سابق پليس و رئيس حزب تازه تاسيس "البدايه" و رئيس ائتلاف احزاب ميانه روي مصر است.
وي صرف نظر از اينكه يك افسر پليس است، كارشناس حقوق بشر نيز به شمار ميآيد.
محمود حسام درباره معاهده كمپ ديويد ميگويد كه در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري مصر گروهي از كارشناسان امر را در اين زمينه به همكاري دعوت خواهد كرد تا اين معاهده را به دقت مورد بررسي و ارزيابي قرار دهند و در صورتيكه به سود منافع ملي و مردمي مصر باشد، به قوت خود پابرجا و باقي خواهد بود، اما اگر سود و منفعتي براي ملت مصر در آن وجود نداشته باشد، يا طرف مقابل را ملزم به اجرا و عمل به تمام بندهاي آن خواهم كرد يا براساس معاهدات بين المللي آن را اصلاح، تعديل يا لغو خواهم كرد.
درباره تعدي و تجاوز اسرائيل به سرزمينهاي فلسطيني نيز بر همكاري با كشورهاي عربي تكيه خواهم كرد تا در كنار ديگر كشورهاي عربي تصميمي متحد و يكپارچه در برابر اين قضيه اتخاذ كنيم و هيچگاه در اينباره به تنهايي عمل نخواهم كرد، چون اعتقاد دارم، قضيه فلسطيني قضيهاي عربي و نه مصري است كه مصر بخواهد در اينباره يك تنه تصميمگيري كند.
اما محمود حسام تاكيد ميكند كه در شرايط كنوني تنها اولويت وي رسيدگي به اوضاع داخلي مصر است.
احمد شفيق
احمد شفيق نامزد غربگرا و از بازماندهاي رژيم سابق
احمد محمد شفيق زكي معروف به احمد شفيق، از بازماندههاي رژيم مبارك به عنوان كانديداي مستقل نامزد انتخابات رياست جمهوري مصرشد.
احمد محمد شفيق نخست وزير سابق مصر و وزير سابق هواپيمايي اين كشور كه در روزهاي پاياني زمامداري حسني مبارك از سوي رئيس جمهور مخلوع مصر به سمت نخست وزيري اين كشور منصوب شد و تا چند هفته پس از سرنگوني مبارك در اين سمت قرار داشت، به شدت منفور ملت و انقلابيون مصر است.
وي درباره توافقنامه كمپ ديويد تاكيد ميكند كه اين توافقنامه براي مصر الزامآور است و كساني كه از اصلاح و تعديل اين توافقنامه سخن ميگويند، از حقوق و سياست بينالملل بيخبرند و مصر بر اساس قوانين بينالمللي بايد به اجراي توافقنامه پايبند باشد و هرگونه تلاش براي تعديل و اصلاح بندهاي توافقنامه نقض توافقنامه به شمار ميرود و در اين صورت هيچ كشوري در جهان را بر اساس قانون بينالمللي در كنار خود نخواهيم داشت.
شفيق تاكيد كرد: اگر برخي خواستار اصلاح و تعديل اين توافقنامه هستند، اين اقدام منوط به موافقت و تاييد اسرائيل است و در صورتي كه اسرائيل بپذيرد با مصر بر سر اين موضوع گفتوگو كند، اين تعديلات و اصلاحات امكان پذير است و اين تنها راه حل است و به غير از اين هيچ راه حلي در سطح بينالمللي قابل قبول نيست.
وي درباره روابط آينده اسرائيل با مصر پس از انقلاب گفت: از مان انقلاب مصر تاكنون روابط مصر و اسرائيل در سردرگمي بوده و اين روابط تحت الشعاع مسائل بسياري از جمله كشتار سربازان مصري در مرزها و حمله به سفارت اسرائيل در قاهره بوده و اين مسائل روابط بين دو طرف را متشنج كرده است.
شفيق معتقد است: بايد اعتراف كنيم كه موجوديتي به نام اسرائيل در جهان وجود دارد، خواه اين موضوع باب خواست و ميل ما باشد، خواه نباشد، چون اسرائيل موجوديتي است كه كشورهاي جهان آن را به رسميت شناختهاند و بزرگترين دليل در بيان اينكه مصر نيز آن را به رسميت شناخته، اين است كه توافقنامه صلح را با آن امضا كرده است، حال چگونه است كه موجوديت اسرائيل را انكار ميكنيم، مگر ممكن است مصر با كشوري كه موجود ندارد، معاهدهاي امضا كند، در حالي كه در عمل اسرائيل وجود دارد و روابط ما با اسرائيل تا زماني ادامه دارد كه بر اساس احترام متقابل و احترام به حاكميت ارضي مصر باشد.
وي تاكيد ميكند كه اسرائيل در بعد جغرافيايي يكي از كشورهاي همسايه مصر است كه مصر از مدتها پيش آن را به رسميت شناخته است و در صورتي كه منافع ملي كشورم اقتضا كند، حتي به اسرائيل هم سفر خواهم كرد و بر اين اساس روابط بين مصر و اسرائيل بسان رابطه مصر با ديگر كشورهاي جهان خواهد بود.
اما درباره قضيه فلسطين و آينده آن شفيق بر اين باور است كه فلسطينيان بايد به مقاومت خود بر اساس قوانين بينالمللي ادامه دهند و كشورهاي عربي از جمله مصر بايد براي دستيابي راه حلي در قضيه فلسطيني از طريق گفتوگو با اسرائيل تلاش كنند، چون به اعتقاد من قضيه فلسطيني در زمان كنوني تنها از طريق مذاكره بين طرفهاي عربي و اسرائيلي حل و فصل ميشود و جامعه بينالمللي بايد كشور مستقل فلسطيني را در محافل بينالمللي به رسميت بشناسد، چون فلسطينيان حق تشكيل كشور مستقل را دارند.
حمدين صباحي
حمدين صباحى نامزد ملي گرا
حمدين عبد العاطي عبد المقصود صباحي معروف به حمدين صباحي كانديداي مستقل انتخابات رياست جمهوري مصر بنيانگذار و رئيس سابق حزب "الكرامه"، سردبير نشريه "الكرامه" و داراي گرايشهاي ناسيوناليستي ناصري است.
وي كه سابقه نمايندگي در پارلمان مصر را نيز دارد، از منتقدان سرسخت قدرت در مصر چه در دوران زمامداري حسني مبارك، رئيس جمهور مخلوع مصر و چه در زمان زمامداري "انور سادات"، رئيس جمهور معدوم اين كشور بود.
وي درباره توافقنامه كمپ ديويد ميگويد: بيترديد روح و محتواي اين پيمان براي مصر خطرناكتر از خود پيمان يا اجراي آن بود و منظور من از اين گفته اين است كه مصر با امضاي اين قرارداد پاي در راه شكست و نابودي گذاشت، آن هم به اين دليل كه رژيم حسني مبارك براي آن ارزش و بهاي بسياري قائل بود. چون به عنوان مثال بندهاي اين توافقنامه هيچگاه مصر را وادار نميكند كه دولتمردان مصري گاز را بر روي ملت خويش ببندند و آن را به قيمتي بسيار پايينتر از بهاي جهاني آن به اسرائيل صادر كنند، اما رژيم مبارك دست به چنين كاري زد و ضربات و لطمات كلاني به منافع ملي مصر زد، اين موضوع ارتباطي به بندهاي اين توافقنامه ندارد، بلكه اين ناشي از روح و مضمون آن است و همين روح و مضمون بود كه موجب شد، مصر در محاصره نوار غزه نيز پا به پاي اسرائيل عمل كند. در واقع سران رژيم سابق به اسرائيل نه به عنوان يك دشمن بلكه يك همپيمان مينگريستند و اين موضوع براي بسيار حاذز اهميت است به همين دليل من تاكيد ميكنم كه نه با توافقنامه كمپ ديويد و نه صدور گاز به اسرائيل و نه بستن گذرگاه رفح؛ هيچ يك موافق نيستم.
وي تاكيد ميكند كه در صورت رسيدن به رياست جمهوري مصر بيترديد پيمان كمپ ديويد را به همهپرسي عمومي خواهد گذاشت تا مردم مصر درباره آن تصميم گيري كند، اينكه آن را لغو كنند يا راضي به تعديل و اصلاح آن هستند.
حمدين صباحي درباره قرار داد صدور گاز به اسرائيل نيز گفت: من بلافاصله پس از در دست گرفتن قدرت به عنوان رئيس جمهوري مصر عرضه گاز به اسرائيل را قطع ميكنم، زيرا صادرات گاز به اسرائيل براي كشور مصر مايه ننگ و شرمساري است.
وي با بيان اينكه در پيمان كمپ ديويد چيزي در خصوص لزوم انتقال گاز به اسرائيل وجود ندارد، افزود: درست نيست كه گاز به اسرائيل منتقل شود، ولي استانهاي مصر از آن بيبهره باشند.
اما در خصوص تجاوزات و تعديهاي رژيم صهيونيستي عليه فلسطينيان و نقض حقوق سياسي آنها حمدين صباحي تاكيد كرد كه نقض حقوق سياسي فلسطينيان توسط اسرائيل روزانه ادامه دارد و اين اقدامات توسط بسياري از كشورهاي جهان محكوم شده است، پس چه خوب است، در ميان اين كشورها ما اولين باشيم و در راه بازگرداندن حقوق برحق فلسطينيان اقدام كنيم، به همين دليل در صورتي كه به رياست جمهوري مصر انتخاب شوم بيترديد سياست خارجي و ديپلماسي را دنبال خواهم كرد كه حمايت از ملت فلسطيني را به دنبال داشته باشد و هيچگاه تن به محاصره نوار غزه نخواهم داد و در كنار اسرائيل نخواهم بود تا به اين رژيم در تعديها و تجاوزاتش عليه ملت فلسطين كمك كنم، بلكه تلاش ميكنيم همواره يار و ياور مقاومت و در كنار ملت فلسطين و حامي آنها باشم.
خالد على
خالد على نامزد چپگرا
خالد علي عمر علي المحلاوي معروف به خالد علي كانديداي مستقل چپگراي انتخابات رياست جمهوري مصر و وكيل و عضو حزب كمونيست و جبهه سوسياليست مصر است.
وي در باره سياست خارجي مصر معتقد است كه اين سياست نياز به بازنگري جامع و فراگير دارد تا جايگاه واقعي مصر را به آن باز گرداند. همچنين وي معتقد است كه مصر بايد دربهاي خود را به روي دنيا و جامعه بين المللي از جمله آمريكا و اروپا و اسرائيل باز و از برقراري رابطه با آنها استقبال كند.
خالد علي با تاكيد بر لزوم بازگردان اعتبار و جايگاه اصلي آفريقا در عرصه بين المللي، درباره معهدات بين المللي گفت: بايد در قبال معاهدات و توافقنامههاي بين المللي با توجه به تاريخ با شكوه مصر و جايگاه آن در عرصه بين المللي به سه اصل اساسي توجه داشت و اين اصول را حتي در قبال اسرائيل به اجرا گذاشت:
يك، نبايد هيچ معاهده يا توافقنامه بين المللي جديدي منعقد كرد، مگر آنكه در آن رضايت مردم مصر وجود داشته باشد، به همين منظور قصد دارم، سياست خارجي را تدوين كنم كه بر پايه انجام همه پرسي عمومي پيش از امضاي هر پيمان و معاهدهاي استوار باشد و بالطبع در اينجا مد نظر معاهدات مهم و استراتژيك است.
دو، مصري كه اقدام به انقلاب شكوهمندي چون انقلاب 25 ژانويه كرد، بيترديد بزرگتر از آن است كه مجبور به اجراي پيمان يا معاهدهاي شود كه طرف مقابل آن را نقض ميكند، در واقع در اينجا بايد بر اصل احترام مقابل همه طرفها يا دو طرف امضا كننده معاهدات تاكيد ويژه كرد، حال طرف مقابل چه اسرائيل باشد چه طرف ديگر فرقي نميكند.
سه، شايسته كشوري چون مصر انقلابي نيست كه بخشي از يك معاهده را اجرا يا بخشي را اجرا نكند يا بندي محرمانه و سري را در معاهدهاي جاي دهد.
اما در برابر تجاوزهاي اسرائيل به اراضي اشغالي فلسطيني ميگويد: به نظر من با توجه و تكيه بر ديدگاههاي ديپلماتهاي كاركشته مصري بايد بر پنج نكته توجه داشت:
يك، پايان دادن به اختلافات و شكافهاي فلسطينيان و تحقق آشتي ملي واقعي ميان گردانها و گروههاي مختلف و در اين ميان مصر جايگاه بسيار مهمي جهت تحقق اين آشتي ملي دارد.
دو، تلاش براي از بين بردن اختلافهاي عربي و متحد كردن جهان عربي جهت حمايت گسترده از حق و حقوق فلسطينيان، به عبارت ديگر سياست خارجي در بعد عربي تدوين خواهم كرد كه بر بازگرداندن حق و حقوق فلسطينيان و نه چشم پوشي از آنان استوار باشد.
سه، تشديد و افزايش فعاليتهاي بين المللي براي بازگردندن قضيه فلسطيني به جايگاه اصلي آن به ويژه در سازمانها و نهادهاي بين المللي مهمي چون سازمان ملل متحد و سازمان كنفرانس اسلامي و اتحاديه آفريقا و جنبش عدم تعهد و ديگر سازمانها و نهادهاي بين المللي تا فشارهاي خود را بر طرف اسرائيلي تشديد كنند.
چهار، تعريف مجدد و بازنگري در نقش و جايگاه مصر در قضيه فلسطيني، به اعتقاد من شايسته نيست كه مصر پس از انقلاب بزرگ 25 ژانويه فاصله خود با دو طرف فلسطيني و اسرائيلي را به يك اندازه حفظ كند.
پنج، چهار مورد فوق الذكر كه از آن ياد شد، موجب شكل گيري بند پنجم سياست خارجي مصر در قبال اسرائيل خواهد شد كه در ايجاد تغيير در رفتارها و سياست جانبدارانه آمريكا از اسرائيل و جذب طرفهاي بين المللي ديگر و در راس آنها اتحاديه اروپا به اداي نقش مناسب با جايگاه و موقعيت بين الملليشان در قبال تجاوزها و تعديها اسرائيل نمود پيدا ميكند.
وي درباره روابط آينده مصر و اسرائيل ميگويد: مصر كشور بزرگي است و جايگاه جهاني دارد. ما به همه توافقنامههاي بينالمللي از جمله كمپديويد را امضا كرده است، متعهد خواهد ماند. هر چند كه موضع شخصي من عليه اين توافق بوده و هست و كاملا آن را رد ميكنم ولي من به آنچه مصر امضا كرده متعهد ميمانم. با اين حال اگر پارلمان اين توافقنامه را رد كند يا تمايل داشته باشد برخي بندهاي آن را اصلاح كند، من به اراده مردم احترام ميگذارم و بايد دست به راههاي حقوقي بزنيم كه در دسترس ماست. در همين چارچوب تاكيد ميكنم كه من دوست ندارم با اسرائيل وارد جنگ شوم ولي همه تلاشم را به كار ميگيرم تا با فقر و جهل و بيماري و بيكاري مبارزه و براي توسعه مصر تلاش ميكنم.
رئيس جمهور آينده مصر خدمتكار آمريكا و اسرائيل نخواهد بود. گاز اسرائيل را نيز قطع خواهيم كرد تا آن را به مردم بزرگ خود در هر نطقه و روستايي بدهيم. آن را به دشمن نميدهيم كه برادران ما و مردم غزه را در همه جاي فلسطين بكشد.
و درباره درباره آينده فلسطين ميگويد: قول ميدهم اگر رئيس جمهور مصر شدم همه تلاش و كوشش خود را از طريق ايستادگي در مقابل آمريكا و اسرائيل براي حل مشكل فلسطين به كار بگيرم و صادرات گاز مصر به اسرائيل را متوقف كنم تا بحران فلسطين حل شود.
محمد فوزي عيسي
محمد فوزى عيسى نامزد غربگرا
محمد عبد الفتاح محمد فوزي علي عيسي، معروف به محمد فوزي عيسي به عنوان كانديداي حزبي از سوي حزب "نسل دمكراتيك" در انتخابات رياست جمهوري مصر نامنويسي كرد.
وي فعال سياسي و رئيس حزب "الكنانه" است و صرف نظر از اينكه يك حقوقدان است، فارغ التحصيل دانشكده پليس مصر نيز ميباشد و مدير مركز پليس شهر "سمالوط" در استان "منيا" بود.
محمد فوزى عيسى درباره معاهده صلح با اسرائيل ميگويد كه در حال حاضر در انديشه تجديد نظر در معاهده كمپ ديويد نيست، اگرچه همه از احساسات حاكم بر مصر درباره معاهده صلح كمپ ديويد آگاه هستند، اما بايد توجه داشته باشيم كه ما در آستانه سقوط و ورشكستگي اقتصادي قرار داريم و بايد پيش از هر چيز بايد در انديشه اجراي طرحهاي اقتصادي – ملي خود باشيم و هنگاميكه اقتصاد خود را قدرتمند كرديم آن وقت از معاهده صلح با اسرائيل سخن خواهيم گفت، اما در حال حاضر سخن گفتن از تجديد نظر و بازنگري از اين معاهده لازم به نظر نميرسد.
اما درباره صدور گاز مصر به اسرائيل ميگويد: درباره صادرات گاز مصر به اسرائيل بايد بگويم در انديشه لغو اين قرارداد با اسرائيل و در عوض اين گاز را به كشورهاي آفريقايي صادر خواهم كرد، اگرچه نبايد نفوذ اسرائيل حتي در كشورهاي آفريقايي را نيز از ياد ببريم.
عيسي درباره سياستهايي كه در قبال قضيه فلسطيني و حمايت از مردم فلسطين اتخاذ خواهد كرد، گفت كه بر حسب شرايط حاكم در برابر قضيه فلسطيني تصميمگيري خواهم كرد ولي بيترديد به سود طرف عربي خواهد بود.
محمد سليم العوا
محمد سليم العوا نامزد اسلامگرا
محمد سليم العوا معروف به محمد سليم العوا كانديداي مستقل اسلامگراي مصر از انديشمندان اسلامي و دبيركل سابق اتحاديه جهاني علماي مسلمان و رئيس جمعيت فرهنگ و گفتگوي تمدنهاي مصر است.
محمد سليم العوا صرف نظر از اينكه يك مبلغ اسلامي به شمار ميايد، يك نويسنده و كارشناس حقوق تجارت و بازرگاني نيز به شمار ميآيد و بايد وي را يكي از بزرگترين پرچمداران گفتگوي ملي در مصر برشمرد و در انديشههايش همواره بر گفتگوي اسلام و مسيحيت و نه برخورد اين دو آيين و تمدن با يكديگر تاكيد كرده است.
محمد سليم العوا را همچنين بايد از جمله مبلغاني دانست كه طرفدار نزديكي اهل سنت و به شيعيان و از بين بردن اختلافات موجود ميان آنها دانست. وي در زمان حكومت حسني مبارك توسط رژيم حاكم بازداشت و به زندان افكنده شد و از جمله كساني است كه به شدت با ايده موروثي كردن حكومت و قدرت در زمان مبارك مخالف بود.
وي درباره معاهدههاي بين المللي منعقده توسط رژيم سابق ميگويد: اسلام درباره عهدنامهها و پيمانها به ما دستور داده است، به عهد خود وفا كنيم، اما اين وفاي به عهد تا زماني است كه طرف مقابل هم وفاي به عهد داشته باشد.
العوا ميافزايد: پيمان كمپ ديويد يكي از مهمترين چالشهاي پيش روي مصر در شرايط كنوني است، چراكه رژيم صهيونيستي به بندها و مواد آن عمل نكرده است، افزون بر اينكه بندها و مواد گنجانده شده در آن آزادي تحرك ارتش مصر در منطقه سينا را محدود ميكند و اين پيمان به طور كلي ضربه بزرگي به جايگاه و موقعيت منطقهاي مصر وارد كرده است.
وي تاكيد ميكند كه در صورت پيروزي در انتخابات و رسيدن به رياست جمهوري مصر در توافقنامهها و معاهدات بين المللي بازنگري خواهم كرد تا منافع كشور را محقق كنم و در صورتيكه معاهدهاي به زيان منافع كشور باشد، به طريقي آن را اصلاح خواهم كرد.
وي معتقد است، سقوط اسرائيل بيش از آنچه مردم تصور ميكنند، نزديك است، به خصوص كه تنها يك رژيم است و يك كشور بزرگ محسوب نميشود. لذا ما بايد براي زمان پس از نابودي اين رژيم آماده باشيم.
العوا ميگويد: اختلافات با اسرائيل اختلافات عقيدتي نيست؛ ما با اسرائيل به دليل اينكه آنها با عقايد ما مخالفند نميجنگيم، بلكه براي اين ميجنگيم كه سرزمين ما را اشغال كردهاند.
محمد سليم العوا گفت : در صورتي كه در انتخابات رياست جمهوري مصر موفق شوم، همه معاهدات بين المللي را كه در دوره گذشته منعقد شده، مورد بازنگري قرار خواهم داد.
وي افزود: شروط موجود در معاهده كمپ ديويد ظالمانه است و بايد درباره آن و نيز صدور گاز به به رژيم صهيونيستي بازنگري شود و مصر به عنوان كشوري قوي بايد با اين موضوع برخورد كند.
عبد الله الاشعل
عبد الله الاشعل نامزد اسلامگرا
عبد الله حسن علي الاشعل معروف به عبد الله الاشعل، نامزد اسلامگراي حزب "اصالت" استاد حقوق بين الملل دانشگاه آمريكايي قاهره و معاون اسبق وزير خارجه مصر است و پيش از كنارهگيري حسني مبارك از قدرت از تصميم خود براي كانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري خبر داد.
عبد الله حسن علي الاشعل در ابتدا براي آنچه كه آن را وحدت نيروهاي ملي خوانده بود، اعلام كرد كه به نفع خيرت شاطر از كانديداتوري رياست جمهوري مصر كنارهگيري ميكند، اما با حذف خيرت الشاطر وي در نهايت كانديداي اين انتخابات شد.
عبدالله حسن علي الاشعل معاهده صلح كمپ ديويد را ظالمانه ميداند و در اينباره ميگويد: اين پيمان از ديد ما پيماني مردود و ظالمانه است و به هيچ عنوان امكان اجراي آن در حال حاضر وجود ندارد و تا زماني كه دولت قوي و قدرتمندي وجود نداشته باشد كه از حق ملت مصر در انعقاد قراردادها و استقلال و تماميت ارضي كشور دفاع كند، جايي براي پذيرفتن چنين توافقنامههايي هم نيست، بويژه آنكه رژيم صهيونيستي بارها بندهاي اين توافقنامه را نقض كرده است و اطمينان داشته باشيد، به محض تشكيل يك دولت مردمي و قدرتمند اين توافقنامه مورد بازنگري قرار خواهد گرفت.
وي همچنين مصر را كشوري آزاد دانسته و امريكا و اسرائيل را از تصرف انقلاب مصر بر حذر داشت و افزود: دولت آمريكا پس از پيروزي انقلاب مصر و بركناري حسني مبارك از قدرت هنوز به اين باور نرسيده است كه مصر آزاد خواهد شد بنابراين از اولين روزهاي انقلاب تلاش كرده است انقلاب ملت مصر را مهار كند.