واحد مرکزی خبر- کارشناس سیاسی مصری گفت: تشدید رقابت سیاسی و تبلیغات گسترده نامزدهای انتخابات رای دهندگان مصری را مرددکرده است.
بشیر عبدالفتاح در گفتگوی زنده با شبکه تلویزیونی العالم از قاهره درباره احتمال وضع انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت: نتیجه انتخابات آرای مصری های مقیم خارج نمی تواند نشانه ای کلیدی برای ارزیابی اوضاع داخلی و انتخابات روزهای چهارشنبه و پنجشنبه آینده مصر باشد. اختلافات زیادی میان داخل و خارج مصر وجود دارد و شهروندان مصری در داخل و خارج دارای تفاوت های سیاسی،اقتصادی و اجتماعی هستند. می توان مصری های مقیم خارج را در دو گروه دانست. گروه نخست مصری هایی هستند که در کشورهای عرب خلیج فارس زندگی می کنند و گروه دوم کسانی اند که در اروپا و آمریکا زندگی می کنند. مصری های گروه نخست با جریان های اسلامی ارتباط دارند و از آن حمایت می کنند و اخوان المسلمین حضور گسترده ای در این کشورها دارد.
مصری های این منطقه به محمد مرسی نامزد اخوان المسلمین و سپس عبدالمنعم ابوالفتوح رای دادند. ولی مصری های مقیم غرب به نامزدهای لیبرال نظیر عمرو موسی،حمدبن صباحی و احمد شفیق تمایل دارند. شمار زیادی از مسیحیان مصری در اروپا و آمریکا زندگی می کنند.
وی افزود: از سوی دیگر مشکلاتی در رای گیری انتخابات در خارج رخ داد. به طوری که حوزه های رای گیری در مناطق مشخصی برگزار شد و بسیاری به دلیل فاصله جغرافیایی زیاد نتوانستند در این انتخابات شرکت کنند. همچنین این انتخابات در روزهای پنج شنبه و جمعه که روزهای تعطیل در غرب نیست برگزار شد ولی پنج شنبه و جمعه روزهای تعطیل در کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است و به این دلیل مشارکت مصری ها در این منطقه بیشتر از اروپا و آمریکا بود که به سود نامزد اسلامخواهان تمام شد.
عبدالفتاح در ادامه درباره نتایج متفاوت نظرسنجی های داخل مصر درباره نتایج انتخابات افزود: مصر در ابتدای توسعه دموکراتیک قرار دارد و شاید از بسیاری از معیارهای پیشرفته در خصوص برگزاری نظرسنجی را برخوردار نیست و به این دلیل شاهد اختلاف نظرسنجی ها هستیم که نمونه آن را قبل از انتخابات مجلس اخیر مصر شاهد بودیم. از سوی دیگر به دلیل ابهامی که در عرصه سیاسی مصر وجود دارد هنوز شمار زیادی از مصری ها تصمیم نگرفته اند به چه کسی رای بدهند. برخی نامزدهای انتخابات از انقلابیون هستند ولی از سابقه سیاسی چندانی برخوردار نیستند. برخی از نامزدها دارای سابق فعالیت های اسلامی هستند و شک و تردیدهایی درباره اهداف آنان وجود دارد. همچنین شماری از نامزدهای عوامل رژیم گذشته وجود دارند که به دلیل ارتباطات خوبی که با شورای عالی نیروهای مسلح دارند می توانند برنامه انتخاباتی خود را در صورت پیروزی اجرا کنند.
وی تصریح کرد: نامزدهای رژیم گذشته بر خلاف دیگر نامزدها از حمایت های منطقه ای و بین المللی برخوردارند. شاید نامزدهای انقلابی و اسلامخواه از حمایت های گسترده ای در داخل مصر برخوردار باشند ولی چالش های داخلی و خارجی مصر باعث می شود نتوانند برنامه های خود را در صورت پیروزی در انتخابات اجرا کنند. آنچه که به ابهام در وضع سیاسی افزوده مناظرات سیاسی و حضور گسترده شبکه های تلویزیونی و تبلیغات گسترده است که شهروند مصری را آشفته کرده است.
عبدالفتاح درباره نگرانی شهروندان مصری از تقلب در انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: این نگرانی به حق است چرا که در انتخابات در رژیم گذشته به صورت گسترده تقلب صورت می گرفت و این تقلب انتخابات در شمارش آرا، فراهم کردن مقدمات انتخابات و نتایج انتخابات روی می داد و شمار زیادی از رای دهندگان از اموات،کودکان و مهاجران بودند و شمار زیادی از نهادهای دولتی در روند انتخابات دخالت می کردند. از سوی دیگر در حال حاضر شاهد رقابت شدید میان نامزدهای انقلابیون، عوامل رژیم گذشته و ضد انقلاب ها هستیم. ملت انقلابی مصر از برخی از نامزدها حمایت کنند، ضد انقلاب ها و شورای نظامی نیز از برخی از نامزدها حمایت کنند. تشدید این رقابت ها باعث افزایش شک و تردید مصری درباره احتمال وقوع تقلب در این انتخابات شده است.
برای این که شاهد انتخابات سالمی در مصر باشیم باید تدابیر متعددی اتخاذ شود و از نظارت بین المللی و داخلی استفاده کرد و رای دهندگان با امنیت و آسانی در حوزه های رای گیری حاضر شوند و بر آنان اعمال فشار نشود. باید نمایندگان دستگاه های قضایی و کمیته نظارت بر انتخابات در حوزه های رای گیری حضور داشته باشند.
همچنین باید شمارش آرا باید به صورت قانونی و بدون هیچ دخالتی باشد.
وی تاکید کرد: در شرایط کنونی بعید است نهادهای حاکم فعلی در مصر بتوانند در روند انتخابات دخالت کنند چرا که نهادهای جامعه مدنی مصری و فعالان این کشور و ناظران بین المللی بر این انتخابات نظارت دارند. باید به این وضع نظارت رسانه ها و خود مردم را اضافه کرد. تنها شورای نظامی در صورتی به این یقین برسد که یکی از نامزدهای انتخابات که مورد رضایت محافل عدیده داخلی، منطقه ای و بین المللی نیست و ممکن است به پیروزی برسد در روند انتخابات به نوعی دخالت خواهد کرد و مانع از پیروزی وی خواهد شد. برای شورای نظامی و ارتش مصر مهم است که امتیازات و اختیارات خود را حفظ کند.