ایران دیپلماسی-چيزي كه اين روزها دغدغه ملت مصر را برانگيخته و بر انتخابشان در انتخابات رياست جمهوري تاثير خواهد گذاشت، اقتصاد، امنيت و سياست خارجي است.
مصريها براي نخستين بار پس از پيروزي انقلاب 25 ژانويه پاي صندوقهاي راي ميروند تا رئيس جمهوري جديد خود را انتخاب كنند. رئيس جمهورياي كه قرار است متفاوت از ديگر روساي جمهور مصر باشد. تا كنون گفته ميشود كه دكتر عبدالمنعم ابوالفتوح از ديگر رقباي خود پيش افتاده است و پس از او عمرو موسي، حمدين الصباحي و احمد شفيق در رقابت تنگاتنگ با او به سر ميبرند. اما مردم مصر از رئيس جمهوري جديدشان چه انتظاراتي دارند؟ رئيس جمهوري كه بيشك سختترين دوران تاريخ معاصر مصر را متحمل خواهد شد.
به گزارش شبكه خبري الجزيره، چيزي كه اين روزها دغدغه ملت مصر را برانگيخته و بر انتخابشان در انتخابات رياست جمهوري تاثير خواهد گذاشت، اقتصاد، امنيت و سياست خارجي است. عموما مصريها با مشكلات بسياري دست به گريبانند. فساد گسترده، فقر، بيكاري، كمبود آب آشاميدني، خدمات بهداشتي و مسائلي از اين دست مشكلاتي است كه همواره مصريها با آنها دست و پنجه نرم ميكردهاند.
عمار علي حسن، پژوهشگر مسائل سياسي در مركز مطالعات سياسي و استراتژيك الاهرام در اين باره ميگويد: «دستورالعملهاي مختلفي براي تعامل با قضايا و مشكلات متراكم به جا مانده از نظام سابق وجود دارد كه بايد به طور موازي و نه متوالي براي حل آنها اقدام كرد.»
وي همچنين ميگويد: «آنچه پيش از هر چيزي رئيس جمهوري آينده بايد به آن توجه داشته باشد، قانون اساسي جديد كشور است كه ملت مصر مدتها براي آن انتظار كشيدهاند. نهايي شدن اين موضوع باعث پايان يافتن دوران انتقالي خواهد شد و برخي از قوانين ظالمانهاي كه باعث ميشود تا بيش از همه به شهروندان فشار وارد آيد نيز پايان مييابد.»
صابر ابوالفتوح، رئيس كميته قواي هماهنگكننده مجلس نمايندگان نيز در اين باره ميگويد: «رئيس جمهوري آينده مشكلات بسياري را پيش روي خود خواهد داشت. بازگشت امنيت ومجازات اراذل و اوباش وابسته به حكومت سابق كه همچنان در خيابانهاي شهرهاي مختلف پراكندهاند و به آدم ربايي، دزدي و بزهكاري مشغولند از مهمترين كارهايي است كه رئيس جمهوري آينده بايد فكري به حال آنها بكند. همچنين گراني لجام گسيخته و حقوقهاي پايين حداقل چيزهايي است كه از رئيس جمهوري آينده انتظار ميرود كه فكري براي حل آنها بكند.»
عبدالرحمن الجوهري، هماهنگكننده جنبش كفايه در اسكندريه نيز معتقد است كه مبارزه با فساد كه سراسر مصر را در نورديده است مهمترين مسئوليت رئيس جمهوري آينده مصر خواهد بود.
خلف بيومي، مدير مركز حقوق بشر الشهاب نيز ميگويد: «رئيس جمهوري آينده مصر بايد اهداف و شعارهاي انقلاب مثل اصلاحات، آزادي و عدالت اجتماعي، محاكمه چهرههاي بارز نظام سابق، بازگرداندن اموال به تاراج رفته توسط رژيم سابق و قصاص خون شهيدان ريخته شده از ابتداي انقلاب تا كنون را تحقق بخشد.»
در ارتباط با مسائل خارجي، نادر بكار، سخنگوي حزب سلفي النور در اين باره ميگويد: «مرحله آينده مرحلهاي بسيار سخت خواهد بود كه بايد توجه ويژهاي به آن شود. به خصوص در ارتباط با روابط خارجي رئيس جمهوري آينده بايد بتواند جايگاه اصلي و نقش كليد و حياتي مصر در منطقه را باز گرداند.»
وي همچنين ميگويد: «مهمترين بخش در سياست خارجي بعد افريقايي و بحرانهاي موجود در منطقه نيل است. در كنار آن مساله فلسطين مهمترين مسالهاي است كه رئيس جمهوري جديد مصر با آن دست به گريبان خواهد بود. ما انتظار داريم كه رئيس جمهوري جديد در روابط مصر با اسرائيل به خصوص توافقنامه امضا شده گاز با اين رژيم نيز تجديد نظر كند.»
احمد مطر، رئيس مركز مطالعات سياسي و استراتژيك نيز در اين باره ميگويد: «رئيس جمهوري آينده مسئوليت سنگيني را براي بازسازي ميهن بر عهده دارد. او بايد بتواند از نيروهاي كاركشته و زبدهاي براي بازسازي كشور استفاده كند. مشكلات اقتصادي مهمترين مشكلي است كه پيش روي رئيس جمهوري آينده خواهد بود. همچنين مسائل بهداشتي و ارتباط با اسرائيل و بازگشت مصر به جايگاه اصلي خود براي تقابل با بحرانهاي منطقهاي مهمترين مسائلي است كه اين كشور با آن دست و پنجه نرم خواهد كرد.»