خبرگزاري فارس- انتخابات رياست جمهوري مصر درحالي روز چهارشنبه در سراسر اين كشور آغاز ميشود كه براي اولين بار پس از پايان سه دهه حاكميت مبارك چهار جريان اسلامگرا، مليگرا، غربگرا و چپگرا در آن به رقابت ميپردازند.
به گزارش فارس، اولين انتخابات رياست جمهوري مصر پس از سه دهه حاكميت ديكتاتوري "حسني مبارك"، رئيس جمهور مخلوع مصر طي روزهاي 23 و 24 مي برابر يا 3 و 4 خرداد(چهارشنبه و پنج شنبه) در اين كشور برگزار ميشود. آنچه در زير ميايد، آرايش انتخاباتي نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر است.
جدول آرايش نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصررديف نام و نام خانوادگي گرايش نحوه تاييد ملاحظات
1 محمد مرسي اسلامگرا - نامزد اخوان المسلمون تاييد 30 نماينده دو پارلمان الشعب و شورا
2 عبد المنعم أبو الفتوح اسلامگرا - مستقل تاييد توسط 43.066 شهروند مصري
3 عبد الله الاشعل اسلامگرا - نامزد حزب الاصاله معرفي شده توسط حزب "االاصالة"
4 محمد سليم العوا اسلامگرا - مستقل تاييد توسط 30 نماينده دو پارلمان الشعب و شورا
5 حمدين صباحي مليگرا - مستقل تاييد توسط 42.525 شهروند مصري
6 هشام البسطويسي مليگرا - نامزد حزب "اتحاد ملي پيشرو معرفي شده توسط حزب "اتحاد ملي پيشرو"
4 محمود حسام مليگرا - مستقل تاييد توسط 37.250 شهروند مصري
8 عمرو موسي غربگرا - وزير خارجه اسبق مبارك تاييد توسط 43.960 شهروند مصري
9 احمد شفيق غربگرا - آخرين نخست وزير مبارك تاييد توسط 62.192 شهروند مصري
10 حسام خير الله غربگرا - نامزد حزب "صلح دمكراتيك" معرفي شده توسط حزب "صلح دمكراتيك"
11 ابوالعز الحريري چپگرا - نامزد حزب "سوسياليست اتحاد خلق" معرفي شده توسط حزب "سوسياليست اتحاد خلق"
12 خالد علي چپگرا - مستقل تاييد توسط 32 نماينده پارلمان الشعب و شورا مصر
تفكيك نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري مصر بر اساس گرايش
نامزدهاي اسلام گرا
رديف نام و نام خانوادگي نحوه تاييد وابستگي ملاحظات
1 محمد مرسي تاييد 30 نماينده دو پارلمان الشعب و شورا جماعت اخوان المسلمون از شانسهاي پيروزي در انتخابات در حوزه هاي خارج حائز رتبه اول شد
2 عبد المنعم أبو الفتوح مستقل تاييد توسط 43.066 شهروند مصري نامزد اسلامگرا و عضو سابق دفتر ارشاد اخوان المسلمون كه از حمايت سلفي ها نيز برخوردار است
3 عبد الله الاشعل نامزد حزب الاصاله معرفي شده توسط حزب "االاصالة"
4 محمد سليم العوا مستقل تاييد توسط 30 نماينده دو پارلمان الشعب و شورا
"محمد مرسي" كانديداي جماعت اخوان المسلمون شاخه سياسي حزب "آزادي و عدالت" است كه در روز 20 فروردين سال جاري رسما كانديداي انتخابات رياست جمهوري مصر شد.
وي رئيس حزب آزادي و عدالت، نماينده پارلمان الشعب و از رهبران ارشد جماعت اخوان المسلمون است كه در سال 2000 نيز وارد پارلمان مصر شده بود.
محمد مرسي گزينه ذخيره جماعت اخوان المسلمون بود كه پس از رد صلاحيت خيرت شاطر جايگزين وي شد. در بين نامزدهاي اسلامگراها از وي به عنوان يكي گزينههاي ياد مي كنند كه بخت بيشتري براي پيروزي در اين دور از رقابتها دارد. وي 37درصد آراي راي دهندگان خارج از كشور را به دست آورده در رتبه اول قرار گرفته است.
"عبد المنعم أبو الفتوح" يكي ديگر از نامزدهاي اسلامگرا در انتخابات رياست جمهوري مصر است . وي عضو جدا شده اخوان المسلمون است كه وارد عرصه رقابت شده و از حمايت گروههاي سلفي نيز برخوردار است. از ابوالفتوح نيز به عنوان يكي از گزينههاي نام برده مي شود كه از بخت بيشتري براي پيروزي در اين دور از انتخابات برخوردار است. وي 27 درصد آراي خارجي از كشور را به خود اختصاص دارد و بعد از مرسي در رتبه دوم قرار گرفت.
دو نامزد ديگر اسلامگراها يعني "محمد سليم العوا" و "عبدالله الاشعل" بر اساس برآوردهايي كه از جامعه مصر مي شود از شانس كمتري براي كسب آراي مردمي برخوردارند و عبدالله الاشعل حمايت خود را از نامزدي محمد مرسي اعلام كرده است و خبرهايي هم مبني بر كنارهگيري وي به نفع مرسي منتشر شده بود گرچه اين خبر بعدا از سوي خود وي نيز رد شد ولي گفت كه نامزدهاي اسلامگرا بايد بر سر يك نامزد به توافق برسند.
نامزدهاي مليگرا
رديف نام و نام خانوادگي نحوه تاييد وابستگي ملاحظات
1 حمدين صباحي تاييد توسط 42.525 شهروند مصري مستقل
2 هشام البسطويسي معرفي شده توسط حزب "اتحاد ملي پيشرو" نامزد حزب "اتحاد ملي پيشرو"
3 محمود حسام تاييد توسط 37.250 شهروند مصري مستقل
مليگراها به همراه سه نامزد "حمدين صباحي"، "محمود حسام الدين" و "هشام البسطويسي" وارد اين دور از رقابتها شدند كه نسبت به نامزدهاي اسلامگرا و غربگرا از معروفيت كمتري برخوردارند. ولي در بين نامزدهاي اين گروه حمدين صباحي از دو نامزد ديگر از معروفيت بيشتري برخوردار است. صباحي 14 درصد آراي راي دهندگان خارج از مصر را به دست آورد و پس از مرسي و ابوالفتوح در رتبه سوم قرار گرفت.
نامزدهاي غربگرا
رديف نام و نام خانوادگي نحوه تاييد وابستگي ملاحظات
1 عمرو موسي تاييد توسط 43.960 شهروند مصري غربگرا كه از حمايت كشورهاي عربستان و قطر برخوردار است
2 احمد شفيق تاييد توسط 62.192 شهروند مصري غربگرا و نامزد مورد حمايت شوراي نظامي مصر
3 حسام خير الله معرفي شده توسط حزب "صلح دمكراتيك"
در تقابل با جريان اسلامگرا نيز نامزدهاي غربگراها با چهار نامزد وارد رقابتهاي انتخاباتي شدند كه در بين آنها نام دو چهره سرشناس "عمروموسي" دبيركل سابق اتحاديه عرب و وزير خارجه مبارك و "احمد شفيق" آخرين نخست وزير ديكتاتور مصر به چشم مي خورد.
عمروموسي از جمله ديپلماتهاي با سابقه مصر است. موسي يك دهه (1991 تا 2001) وزير خارجه مصر و پس از آن دبيركل اتحاديه عرب بود (2001 تا 2011). برخي از سايتهاي خبري از جمله الاهرام با انتشار نظر سنجيها سعي در القاي برتري وي در رقابت با ساير رقبا در انتخابات رياست جمهوري مصر دارند.
احمد شفيق نخست وزير سابق مصر و وزير سابق هواپيمايي اين كشور است و در روزهاي پاياني زمامداري حسني مبارك از سوي رئيس جمهور مخلوع مصر به سمت نخست وزير اين كشور انتخاب شد و تا چند هفته پس از سرنگوني مبارك در اين سمت قرار داشت. انقلابيون مصري وي را در زمره بقاياي نظام پيشين مصر ميدانند. از وي به عنوان نامزد مورد حمايت شوراي عالي نظامي مصر ياد مي شود.
"حسام خيرالله" و "عبدالفتاح فوزي" دو نامزد ديگر اين جريان هستند كه حضوري كم رنگ در انتخابات دارند و چندان پررنگ در عرصه انتخابات ظاهر نشدند البته عبدالفتاح فوزي رسما به نفع عمروموسي كنار كشيد و دليل آن را جلوگيري از پراكندگي آرا به سود "عمرو موسي" عنوان كرد.
نامزدهاي چپگرا
رديف نام و نام خانوادگي نحوه تاييد وابستگي ملاحظات
1 ابوالعز الحريري معرفي شده توسط حزب "سوسياليست اتحاد خلق" نامزد حزب "سوسياليست اتحاد خلق"
2 خالد علي تاييد توسط 32 نماينده پارلمان الشعب و شورا مصر مستقل
چپگراها هم دو كانديدا را به عرصه رقابت فرستاده اند كه "خالد علي و ابوالعز الحريري" نام دارند كه بر اساس گزارش ها بختي براي پيروزي در اين دوره از رقابتها ندارند.