خبرگزاري مهر - بحث و جدل و كشمكشها در صحنه هاي سياسي و رسانه اي مصر نشان داده است كه تكيه راي دهندگان مصري بر بعد شخصيتي نامزدها فراتر از توجه آنها به برنامه هاي انتخاباتي است.
انتخابات رياست جمهوري مصر هر چند به طور رسمي از امروز چهارشنبه آغاز مي شود، اما چند روز پيش در خارج از مصر آغاز شد كه البته آراي ماخوذه از مصريهاي مقيم خارج از پيشتازي نامزدهاي اسلامگرا حكايت مي كند.
رياست جمهوري مصر، نامزدها و برنامه ها
شخصيتهاي نامزدها و برنامه هاي انتخاباتي آنها براي تاثيرگذاري بر گزينه راي دهندگان مصري درباره رياست جمهوري جديد كشورشان در انتخابات امروز مورد توجه قرار گرفته است. اين انتخابات، اولين رويداد بزرگ پس از انقلاب 25 ژانويه 2011 و سرنگوني رژيم حسني مبارك به شمار مي رود.
شماري از نامزدهاي رياست جمهوري مصر، برنامه هايي با طرحهاي مشخص و جزئيات كامل و برخي ديگر برنامه هاي كلي با جزئيات اندك ارائه كردند و سومين گروه هيچ برنامه اي ارائه نكردند و تنها به تبليغ خود براي راي دهندگان و ارائه ديدگاههايشان در رسانه ها در خصوص برخي از مشكلات اساسي مصر اكتفا كردند.
بحث و جدل و كشمكشها در صحنه هاي سياسي و رسانه اي مصر نشان داده است كه تكيه راي دهندگان مصري بر عامل بعد شخصيتي نامزدها فراتر از توجه آنها به برنامه هاي انتخاباتي است.
برتري شخصيتي
باكينام الشرقاوي استاد علوم سياسي در دانشگاه قاهره ابراز عقيده كرد برنامه هاي انتخاباتي در رقابت رياست جمهوري مصر، مورد اهتمام و توجه نخبگان بيشتر است تا قشرهاي مختلف مردم .
الشرقاوي به الجزيره گفت كاهش توجه به برنامه ها و تكيه بر شخصيت نامزدها فراتر از مصر و كشورهاي بهار عربي و دموكراسي هاي نوپا بوده و غرب و كشورهاي پيشرفته را در برمي گيرد به طوري كه عامل شخصي و ويژگي هاي شخصيتي نامزد و سبك سخنراني و توانمندي اش براي معرفي و تبيلغ خود بيشتر از برنامه انتخاباتي، نقش بزرگي در تاثيرگذاري بر جامعه دارد.
اين پژوهشگر سياسي ابراز عقيده كرد توسعه فرهنگ دموكراتيك در اروپا و ايالات متحده آمريكا تا كنون باعث نشده است كه به برنامه هاي انتخاباتي وزن بيشتري نسبت به پذيرش نامزد از سوي افكارعمومي بدهد.
عمرو هاشم ربيع رئيس بخش مطالعات مصري در مركز مطالعات راهبردي الاهرام تا حدودي با نظر باكينام الشرقاوي موافق است، به طوري كه در گفتگو با الجزيره ابراز عقيده مي كند كه برتري يك نامزد نسبت به نامزد ديگر براساس برنامه ها نيست و عامل شخصي بخش مهمي ازآن در جامعه اي است كه فرهنگ شنيداري ديداري دارد و زمان براي خواندن ندارد.
ديدگاه قشرهاي مختلف مردم مصر در خصوص انتخابات
شبكه الجزيره در خصوص انتخابات رياست جمهوري مصر، نظر شهروندان مصر از مشاغل مختلف همچون راننده تاكسي، كارمندان دولت، تجار، كارگران صنعت چاپ، كاركنان وزارت اوقاف و دانشجويان را جويا شده است كه آنها در اين رابطه اعلام كردند نامزد رياست جمهوري را با تكيه بر شخصيت و زندگينامه اش و تبليغات و مصاحبه هايش در رسانه ها انتخاب كرده اند.
در مقابل يك استاد مهندسي در يك دانشگاه خصوصي مي گويد انتخاب نامزد مورد نظرش بستگي به ارزيابي برنامه هاي انتخاباتي اش دارد. همچنين يك پزشك آزمايشگاه براين باور است كه مخالفت با بازمانده هاي رژيم سابق، معيار اساسي ارزيابي نامزدهاي رياست جمهوري است.
تقسيم بندي نامزدها
باكينام الشرقاوي پژوهشگر مصري خاطر نشان كرد مرجعيت فكري نامزد، نقش تاثيرگذاري در انتخاب راي دهندگان ايفا مي كند و از اين نظر، نامزدها به دو دسته تقسيم مي شوند : 1- بازماندگان رژيم سابق مانند عمرو موسي و احمد شفيق 2- گروه صاحبان مرجعيت انقلابي و اسلامي مانند عبدالمنعم ابوالفتوح، خالد علي، محمد مرسي و حمدين صباحي
به گزارش مهر، باكينام الشرقاوي مي گويد انتخاب رئيس جمهوري مصر در استانها به نفع نامزدهاي داراي مرجعيت اسلامي است.
استاد علوم سياسي به اين نكته اشاره مي كند كه بسياري از كساني كه گزينه خود براي رياست جمهوري آتي مصر را قطعي كرده اند، بر مرجعيت فكري نامزد بيش از هر چيز ديگر استناد كرده اند.
وي خاطر نشان كرد بازي با عامل ثبات امنيتي و حل مشكلات اساسي اقتصادي در تعيين گزينه هاي جامعه انتخاباتي نقش دارد.
به گفته وي، تعيين كننده اصلي انتخابات، استانها هستند(نبرد انتخاباتي دراستانها يكسره خواهد شد) به طوري كه مرجعيت اسلامي نامزد نقش تعيين كننده درتعيين گزينه هاي اكثريت داراي ماهيت محافظه كارانه و داراي گرايش بيشتر به اسلام ايفا خواهد كرد.
از سوي ديگر، عمرو هاشم ربيع از پژوهشگران مصري مي گويد بيسوادي تاثير زيادي بر تكيه بخش بزرگي از راي دهندگان بر عامل شخصيتي براي انتخاب رئيس جمهور جديد دارد.
نقش تعيين كننده رسانه ها
ربيع پيش بيني كرد كه تلويزيون نقش تعيين كننده اي در انتخاب مصريها داشته باشد.
به گفته وي، برنامه هاي نامزدهاي رياست جمهوري، مملو از وعده و شعار و در مسائل اساسي شبيه به هم و در جزئيات مربوط به چگونگي رويارويي با مشكلات بزرگي كه كشور از آن رنج مي برد، اختلاف دارد.