كارشناسان سياسي مصري در گفت و گو با خبر نگار ايرنا اعلام كردند كه علت ناكامي عبدالمنعم ابوالفتوح و عمروموسي به اين دليل بود كه آن دو خود را سرگرم برنامه ' تاك شو ' در شبكه هاي ارتباط اجتماعي در فضاي مجازي كردند و از واقعيت هاي جامعه غافل شدند.
دكتر 'رفعت لقوشه' انديشمند سياسي و استاد دانشگاه اسكندريه گفت : نتايج انتخابات كه تا ساعاتي ديگر اعلام مي شود، دقيقا همانگونه كه از چند هفته پيش انتظار مي رفت ، بود.
وي افزود، در اين ميان دست هايي در كار بود كه تلاش داشت جامعه مصر را به دو اردوگاه ديني و مدني تقسيم كرده و تلاش مي كرد پل هاي ارتباطي اين دو را نيز ويران نمايد و اينگونه كار به جايي رسيد كه اين امر باعث از بين رفتن حس اعتماد طرفين به يكديگر شد.
وي گفت، در اين ميان بحث ديگري پيش آمد و آن هم اجراي دوباره قانون سال 1971 ميلادي بود كه بر اساس آن رئيس جمهوري منتخب ، داراي اختيارات مطلق خواهد بود.
وي در ادامه سخنان خود گفت : اين مطالب باعث نگراني هر دو اردوگاه شده است زيرا هر يك ترس آن دارند كه اگر طرف مقابل در دوردوم انتخابات پيروز شود ، از طرف ديگر انتقام گيري كند و آنان را به حاشيه براند .
لقوشه تاكيد كرد كه تبليغات قابل توجه حمدين بن صباحي دقيقا پيش از انتخابات ، باعث ايجاد نوعي تفكر جديد در جامعه مصر شد و كار به جايي رسيد كه نامزد اخوان المسلمين نماد اردوگاه ديني و احمد شفيق نماد اردوگاه جامعه مدني معرفي شده و اما حائز رتبه سوم شدن حمدين در اين انتخابات نيز خود بسيار بحث بر انگيز و غير منتظره بود و به ويژه اينكه وي با حمله به جريان هاي سياسي اسلامي اين تعداد راي را به دست آورد و اين در حالي بود كه اعضاي حزب وي از طريق ليست هاي حزب آزادي و عدالت وارد پارلمان مصر شدند.
لقوشه خاطر نشان ساخت : اينكه حمدين در برخي از استان ها بيشترين راي را داشته ، منطقي به نظر نمي رسد زيرا در مدت اخير اتفاق خاصي در مصر نيفتاده است و به همين دليل بايد در جستجوي متغير هايي از نوع ديگر بود و بايد به اين سوال پاسخ داده شود كه اين حجم از تبليغات به نفع حمدين از كجا سرچشمه مي گيردو
وي افزود ، البته بايد دانست كه كمك هاي فردي افراد عادي نمي تواند چنين تغييري در واقعيت سياسي انتخابات ايجاد كرده باشد ، حتما نيروهايي بوده اند كه اين تبليغات عظيم را تغذيه مالي كرده اند و البته هويت آن ها تا زمان حاضر همچنان ناشناخته است .
اين كارشناس سياسي تصريح كرد كه بالار فتن شمار آراي حمدين باعث كاهش آراي ابوالفتوح شد و در نتيجه كفه ترازوي آراي نامزد اخواني ها سنگين تر شد و از سوي ديگر اين امر باعث ضعيف شدن شانس پيروزي ابوالفتوح نامزد انقلابي و در اين ميان شفيق از اين شرايط خوب استفاده كرد .
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت : برتري مرسي در درجه اول به دليل مكانيزم هاي انتخاباتي و سازماندهي شده و قوي او در اخوان المسلمين بود و به اين دليل احمد شفيق آرا زيادي به دست آورد كه شمار زيادي از مردم علاقه اي به نامزدهاي دين گرا نداشتند.
دكتر رفعت سيد احمد استاد علوم سياسي و مدير مركز مطالعات عربي در خصوص نتايج اخير انتخابات گفت: عقب افتادن ابوالفتوح و موسي در كسب آرا ، يك حادثه غافلگير كننده بود به ويژه اينكه نظر سنجي ها و تحليل هاي مراكز علمي حاكي از آن بود كه اين دو شانس زيادي براي موفقيت دارند و علت اينكه اين دو موفق به كسب آرا بيشتري نشدند اين بود كه ستاد هاي انتخاباتي آن ها سازماندهي نيرومندي نداشت و كارها را به خوبي اداره نكردند و به جاي اينكه بيشتر با مردم در جهان واقع ارتباط داشته باشند خود را به برنامه هاي تاك شو در فضاي مجازي مشغول كردند.
وي افزود ، علاوه بر اين ، اخوان المسلمين نيز حملات سختي به ابوالفتوح مي كرد و آنان سعي در اين داشتند كه عبدالمنعم را در دور اول كنار بگذارند و رقيبشان در دور دوم ، شفيق باشد و اما سخنان عمرو موسي نيز براي مردم قانع كننده نبود .
وي نيز علت موفقيت نامزد اخوان المسلمين را سازماندهي مناسب و حسن اداره امور طي اين مدت دانست و تاكيد كرد كه شفيق از طريق دستگاه اداري حكومت و نظامي هاي كهنه كار و بازنشسته حمايت مي شد.
وي در خصوص آرا صباحي حمدين نيز گفت : كساني كه مخالف ديكتاتوري ديني و نظامي بودند ، به حمدين راي دادند تا بدين وسيله مخالفت خود را با اين دو اردوگاه اعلام نمايند و البته نبايد غافل شد كه مشي انقلابي و ميانه رو او نيز باعث افزايش محبوبيت وي در ميان مردم عامي شد .
از سوي ديگر دكتر جمال زهران استاد علوم سياسي دانشگاه كانال سوئز گفت : نتايج اوليه انتخابات بسيار شبيه به نوعي توطئه ضد انقلاب به نظر مي رسد و تاكيد كرد كه اگر دور دوم انتخابات مرسي و شفيق با هم به رقابت بپردازند ، مصر شاهد يك فاجعه بزرگ خواهد بود و به ويژه اينكه همه نيروهاي انقلابي از مشاركت در دور دوم انتخابات خودداري مي كند زيرا مردم به دليل اينكه مرسي نامزد اخواني ها است ، تمايلي به راي دادن به وي ندارند و از سوي ديگر شفيق را از بازمانده هاي نظام سابق مي دانند و علاقه اي به بازگشت نظام سابق ندارند .
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت : در روزهاي اخير تبليغات زيادي از دو سو انجام مي گرفت كه سعي داشت مردم را از يك سو به سوي دو اردوگاه نيرومند اخواني ها و نظام سابق از سوي ديگر بكشاند و علت حوادث اخير مصر اين است كه شوراي نظامي با بازي كردن با مصري ها در حوادث سياسي نقش آفريني مي كند .
وي در ادامه در خصوص ناكامي موسي و ابوالفتوح گفت : اين به دليل مناظره هاي رسانه اي آنان است كه باعث شد راي دهندگان به هيچ يك از آنان راي ندهند بلكه به سراغ نامزدهاي ديگري بروند .