واحدمرکزیخبر- روزنامه نگار آمریکایی تصریح کرد نتیجه انتخابات ریاست جمهوری مصر بر قانون اساسی این کشور تاثیر بسیار خواهد گذاشت.
به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی، دکتر کان هالینان سردبیر نشریه اینترنتی فارین پالیسی در آمریکا گفت: «مصر بار دیگر ملتهب شده است. رقابتهای انتخاباتی مصر نیز این فضا را ملتهب تر کرده است. حدود شصت و پنج درصد از شرکت کنندگان در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری به یکی از نامزدهای اسلام خواه این کشور رای دادند. محمد مرسی هم یکی از این نامزدها بود که نگرشهای محافظه کارانه تری در مقایسه با نامزدهای اسلام خواه میانه روتر دارد. در نهایت محمد مرسی توانست به دور دوم انتخابات مصر راه پیدا کند. نکته مهم این است که شصت و پنج درصد مردم مصر با شرکت در انتخابات به نوعی ضد رژیم گذشته رای دادند. تظاهرات مردمی که بار دیگر در مصر به راه افتاده از چند جهت مهم است. نکته نخست اینکه این تظاهرات در اعتراض به تصمیمی است که دادگاه درباره حکم حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر و دیگر مقامات سابق این کشور گرفته است. اما نکته دیگر این تظاهرات این است که مردم مصر ناراحت هستند. حدود پنجاه درصد از مردم مصر در دور نخست انتخابات در پای صندوقهای رای حاضر نشدند و به هیچ از یک دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات یعنی محمد مرسی و احمد شفیق رای ندادند. اما این افراد که در دور نخست رای ندادند، در دور دوم انتخابات، هیچ گزینه ای برای انتخاب کردن ندارند و در نتیجه ناراحت هستند. حضور آنها در تظاهرات جاری در مصر نیز برای همین منظور است.»
کان هالینان در ادامه افزود: «محمد مرسی و شمار دیگری از فعالان سیاسی در مصر تلاشهای زیادی صورت دادند تا نام احمد شفیق را از فهرست نامزدهای انتخابات این کشور حذف کنند اما نتوانستند به این هدف برسند. دادگاه قانون اساسی مصر حضور احمد شفیق را در انتخابات بلامانع تشخیص داد. حالا اسلام خواهان می خواهند از فضای جدید بهره برداری کنند. در این میان باید به نقش و جایگاه شورای نظامی حاکم بر مصر نیز توجه داشت. شورای نظامی حاکم پس از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در مصر نیز همچنان در عرصه سیاسی این کشور فعال خواهد بود. اما مشخص نیست که پس از انتخابات، این شورا در چه موقعیت و قدرتی قرار خواهد داشت. تا حدودی میزان حضور مردم در عرصه سیاسی مصر در این زمینه تعیین کننده خواهد بود. باید توجه داشت که تظاهرات مردم مصر برای دموکراسی نبود. این تظاهرات برای رسیدگی به مسائل اقتصادی و بیکاری و فقر بوده است. همین مشکلات همچنان در جامعه مصر به قدرت خود باقی است. معلوم نیست که فضای انتخاباتی مصر تا چه حد خواهد توانست این مشکلات را حل کند و سبب شود این دغدغه های مردم مصر از بین برود.»
کان هالینان در ادامه گفت: «بی تردید نتایج انتخابات ریاست جمهوری مصر بر روند تدوین قانون اساسی این کشور تاثیر خواهد گذاشت. هرفردی که رئیس جمهور مصر شود بر این روند نفوذ زیادی خواهد داشت. به همین علت، رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری مصر بسیار شدید و فشرده است. اگر محمد مرسی رئیس جمهور مصر شود، رنگ و بوی اسلام خواهانه در قانون اساسی جدید این کشور بسیار زیاد خواهد بود. اما اگر احمد شفیق رئیس جمهور شود اوضاع به صورت دیگری خواهد بود زیرا دیکتاتوری نظامی در این کشور قدرت خواهد گرفت. بروز این تحول در مصر، ضربه سهمگینی به دموکراسی در این کشور وارد خواهد کرد و در این صورت مصر به سمت هدفی کاملا متفاوت خواهد رفت.»