جام جم آنلاين: به تازگي شمار بسياري از مردم تونس به ويژه در شهرهاي جنوبي اين كشور مانند قابس و قبلي به مذهب تشيع گرويدهاند.
مجموعهاي تونسي از وزارت امور ديني تونس خواسته است كه اجاره فعاليت براي تاسيس يك جمعيت فرهنگي شيعي با هدف احياي ميراث شيعي تونس را بدهد. اين مجموعه نام "مودت فرهنگ شيعي" بر خود دارد و مقر آن در تونس پايتخت اين كشور است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي ميدلايست آنلاين، بنا به گزارشها اين مجموعه هنوز اجازه فعاليت دريافت نكرده است اما برخي گزارشها حاكي از آن است كه به آن اجازه فعاليتهاي عادي مثل توزيع كتب و ايجاد مركزي براي تجمع طرفدارانش داده شده است.
اين نخستين نهاد فرهنگي رسمي شيعي است كه در تونس اعلام موجوديت ميكند و قرار است براي ترويج فرهنگ تشيع و عقايد آن فعاليت داشته باشد. علاوه بر آن ميتواند فعاليت سياسي خود را نيز آغاز كرده و با اعمال نفوذ در ميان جمعيتها و احزاب سياسي از نامزد مورد حمايت خود همهگونه پشتيباني داشته باشد.
مذهب تشيع در تونس مذهب غريبي نيست. افرادي نظير التيجاني السماوي و عماد الدين الحمروني از جمله كساني هستند كه از تونس برخاستهاند و براي ترويج و تبليغ مذهب تشيع فعاليتهاي گستردهاي داشتهاند. آنها بارها به ايران سفر كردهاند و با مقامهاي ارشد ايراني ديدارهاي مكرر و متعددي انجام دادهاند. به اعتقاد بسياري از كارشناسان اين دو چهره بارز شيعي مرجعيت معنوي بسياري از تونسيها براي گرويدن به مذهب تشيع محسوب ميشوند. به تازگي شمار بسياري از مردم تونس به ويژه در شهرهاي جنوبي اين كشور مانند قابس و قبلي به مذهب تشيع گرويدهاند.
عبد الحفيظ البناني، يكي از تونسيهاي تازه شيعه شده در اين باره ميگويد: «پس از مطالعات بسيار و به شدت عميق و تلاش براي يافتن بسياري از پرسشهايم به اين نتيجه رسيدم كه شيعه شوم و به اين مذهب بگروم. من در اين مذهب با گرايشهاي تاريخياي كه در آن جستجو كردم دريافتم بسياري از اوهام و خرافاتي كه در مذاهب ديگر وجود دارد در اين مذهب وجود ندارد.»
وي در ادامه ميافزايد: «مذهب شيعي را اسلام حقيقي صاف و خالص يافتم و دريافتم هيچ مذهبي در اسلام همانند تشيع ذات حقيقي اسلام را نشان نميدهد. ما بقي مذاهب تنها با درصدي معين بازگوكننده اسلام حقيقي هستند. مثلا مذهب مالكي تنها 20 درصد اسلام حقيقي را نشان ميدهد.»
در حال حاضر هزاران نفر در تونس به مذهب تشيع گرويدهاند و شمار پيروان اين مذهب روز به روز در حال افزايش است. اين مساله باعث نگراني برخي افراد سني نيز شده است.
البناني در اين باره ميگويد: «اخيرا يك نهاد تونسي سني براي مبارزه با گسترش تشيع آغاز به كار كرده است، آنها از گرايش شديد مردم به مذهب تشيع احساس نگراني ميكنند و فعاليتهاي تازهاي را عليه آن آغاز كردهاند ولي تا كنون نتوانستهاند كاري از پيش ببرند.»
اكثريت جمعيت تونس را سنيهاي فرقه مالكي تشكيل ميدهند كه ظهور شيعيان در برابر آنها موجوديتشان را به خطر انداخته است. از اين رو در اين باره اغراق ميكنند و شيعيان را با اتهامات واهي متهم ميكنند كه مزدور ايران هستند و در صدد گسترش فتنه در كشورند.
احمد بن حسانه موسس نهاد تونسي مبارزه با تشيع بدون اشاره به سندي قابل اعتماد مدعي ميشود: «در 23 آوريل سال گذشته همزمان با سفر وزير امور خارجه ايران به تونس و افتتاح هفته سينمايي ايران نهاد خود را تاسيس كرديم. ما با اين كار خواستيم مخالفت خود را با ايران كه متهم است در گسترش مذهب تشيع در كشورهاي عربي سني از جمله تونس تلاش ميكند، نشان دهيم. آنها براي تبليغ مذهب تشيع اموال بسياري صرف ميكنند و افراد بسياري را استخدام كردهاند.»
عبدالحفيظ البناني ادعاهاي احمد بن حسانه را كاملاً رد ميكند و ميگويد: «اين اتهامات همگي باطل هستند و براي توهين به مذهب تشيع و پيروان آن زده ميشوند. اين اتهامات، اتهامات قديمياي است كه برخي رايگان بر زبان نميآورند. روابط ما با ايران همانند روابطمان با ديگر كشورهاي دنيا است كه به مذهب تشيع گرايش دارند. ما با بردارنمان در ايران تنها روابط روحي و معنوي داريم.»
بر اساس بند نخست قانون اساسي تونس، اين كشور كشوري مستقل به زبان عربي است و دين رسمي آن اسلام است و به هيچ به مذهب خاصي از اسلام اشاره نشده است. در هيچ كجا از قانون اساسي تونس اشاره نشده كه مذهب سني كه اكثريت جمعيت اين كشور به آن گرايش دارند تنها مذهب اين كشور است بلكه بر عكس بر آزادي عقيده و عدم تمايز ميان مذاهب و اديان تاكيد شده است.(ديپلماسي ايراني)