واحدمرکزیخبر- کارشناسان درباره تکرار بحران انسانی سومالی در یمن به علت گرسنگی و فقر هشدار می دهند.
به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، موج تغییرات سراسر یمن را فراگرفته است اما یک مساله درباره این کشور تغییر نکرده است و آن اینکه یمن در میان همه کشورهای عربی ، فقیرترین کشور به شمار می رود. یمن به علت همین فقر گسترده با بحران انسانی بی سابقه مواجه است. کارشناسان اقتصادی می گویند بیش از نیمی از جمعیت یمن، زیر خط فقر زندگی می کنند. شمار قابل توجهی از مردم یمن از مناطق جنگ زده فرار کرده و به صنعاء(پایتخت)آمده اند تا زندگی بهتری را برای خودشان و خانواده هایشان رقم بزنند. عده ای از این افراد در درگیری های نیروهای دولتی یمن با شبه نظامیانی که گفته می شود از اعضای القاعده بوده اند خانه های خودشان را نیز از دست داده اند اما وضع این آوارگان یمنی بسیار بد است و روز به روز بدتر هم می شود.
عبدالرحمان عبدالله یکی از این آوارگان یمنی است که می گوید:« حملات موشکی سبب شد خانه من ویران شود. من همه چیزم را از دست دادم. برای نجات دادن خودم و خانواده ام از آن منطقه فرار کردیم اما اینجا هم در فقر به سرمی بریم. در حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در یمن، در اکثر مواقع ، افراد بیگناه کشته می شوند زیرا این هواپیماها در عملیات خود میان غیرنظامیان و شبه نظامیان مسلح تمایزی قائل نمی شوند.»
دکتر عبدالغنی الریانی، تحلیلگر سیاسی در این خصوص
گفت:« دولت یمن باید از جامعه بین المللی درخواست کمک بشردوستانه بکند. اما دولت یمن حاضر نیست چنین درخواستی را مطرح کند. دولت گذشته یمن فکر می کرد شان و جایگاه رهبری سابق بسیار مهمتر از آن است که چنین درخواستی مطرح شود حال حتی اگر این وضع سبب به خطر افتادن زندگی دهها هزار نفر از مردم گرسنه یمن شود.»
کارشناسان یمنی می گویند کمکهایی که تاکنون کشورهای همسایه به یمن داده اند آنهم در شرایطی که این کشور در بدترین بحران اقتصادی قرار دارد، برای خروج یمن از مشکلات کنونی کافی نیست و گرسنگی و فقر مردم یمن را آزار می دهد. بیکاری در یمن بیش از پنجاه درصد است. چهل و دو درصد مردم یمن با درامد روزانه کمتر از دو دلار زندگی می کنند. بااین اوصاف، اگر کشورهای دیگر در جامعه بین المللی هرچه سریعتر به فریاد یمن نرسند و به آن کمک نکنند، یمن نیز احتمالا در آینده ای نزدیک به سرنوشتی همانند سومالی مبتلا خواهد شد. درگیری های داخلی در یمن سبب شده است بسیاری از خانه ها و مزارع کشاورزی مردم نابود شود و درنتیجه آنها آواره و فقیر شوند. در این شرایط، قیمت مواد غذایی نیز در یمن به علت افزایش بهای سوخت ، افزایش یافته است. یونیسف اعلام کرده است اگر این روند ادامه پیدا کند تا پایان سال جاری پانصد هزار کودک یمنی به علت سوء تغذیه شدید در معرض خطر مرگ قرار خواهند داشت مگراینکه کمکهای بین المللی به سرعت به مردم یمن برسد.
عبدالغنی الریانی گفت:« یمن از نظر گرسنگی و سوء تغذیه شدید کودکان در وضع بسیار بدی قرار دارد. سوء تغذیه کودکان یمنی به حدی شدید است که مانع از رشد آنها می شود. باید برنامه گسترده بین المللی برای حل این مشکل اجرا شود. دولت یمن به تنهایی نمی تواند این مشکل را حل کند.»
مقامات دولتی یمن می گویند کسری بودجه امسال یمن به حدود دو و نیم میلیارد دلار خواهد رسید. منابع مالی ناشی از صادرات محدود نفتی یمن نیز به علت حملات مکرر شبه نظامیان مسلح به خطوط انتقال نفت این کشور در معرض خطر قرار دارد. کارشناسان می گویند اگر بخش اندکی ازپولی که دولت یمن و آمریکا برای حمایت از آن در مسیر مبارزه با القاعده هزینه می کند ، برای ریشه کن کردن فقر در یمن هزینه می شد، جریان به اصطلاح تروریستی نمی توانست وارد جامعه یمن شود.
عبدالغنی الریانی گفت:« بخش اندکی از بودجه ای که برای جنگ در یمن هزینه می شود می تواند زندگی صدها هزار کودک یمنی را نجات بدهد و مانع از آن شود که این کودکان به علت گرسنگی جانشان را از دست بدهند.»
ادامه وضع کنونی در یمن می تواند سبب از هم پاشیده شدن روند سیاسی شود که با میانجیگری های خارجی در یمن آغاز شده است.