مصر

خبرگزاري فارس: مدير گروه مطالعات خاورميانه دانشگاه تهران احتمال دستكاري در نتايج انتخابات مصر را بعيد ندانست و گفت: انقلاب مصر راه طولاني در پيش دارد و شوراي نظامي حاكم نمي‌تواند جلوي انقلاب مصر را بگيرد.

"احمد دوست محمدي" مدير گروه مطالعات منطقه‌اي دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار بين الملل فارس در پاسخ به سوالي درباره اقدام شوراي نظامي در خصوص انحلال پارلمان گفت: انحلال پارلمان مصر، آنهم در آستانه برگزاري و اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري اين كشور، حاكي از اين است كه شوراي نظامي حاكم بر مصر، كه مبارك بر جاي گذاشت و بر مقدرات مردم حاكم كرد، نمي‌خواهد انقلاب مصر به ثمر برسد و مايل است همچنان در قدرت باقي بماند.

شوراي نظامي مايل به واگذاري قدرت نيست

وي افزود: اين امر، يعني حكومت نظاميان، متاسفانه در قريب به نيم قرن اخير، در بسياري از كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا، سابقه دارد. در اين كشورها معمولا نظاميان حرف آخر را مي‌زنند و هرجا هم لازم ديده‌اند، به راحتي دست به كودتا زده‌اند و نكته جالب‌تر اينكه آمريكا، اروپا و صهيونيست‌ها هم از آنها حمايت مي‌كنند و امكانات نظامي، ابزار سركوب و كمك‌هاي كلان مالي در اختيارشان قرار مي‌دهند و با برخورداري از سلطه رسانه‌اي و تبليغاتي، چهره قابل توجيهي هم از آنان نزد افكار عمومي جهان به تصوير مي‌كشند.

كمك آمريكا به مصر مبارك براي تامين امنيت اسرائيل

استاد دانشگاه تهران با اشاره به تحولات اخير در مصر گفت: در مصر هم همين‌طور است. آمريكا، از ده‌ها سال پيش، با هدف تأمين امنيت اسرائيل، بيشترين كمك مالي را، بعد از رژيم صهيونيستي اسرائيل، در اختيار دولت مصر قرار داده و هنوز هم اين كمك‌ها ادامه دارد. به ويژه اينكه امروز دلار نفتي آل سعود هم به اين حاتم بخشي‌ها افزوده شده و جالب اينكه بخش اعظم اين كمك‌ها، فكر مي‌كنم چيزي حدود 80 درصد آن، هم در اختيار ارتش و نظاميان حاكم قرار گرفته است.

وي با تاكيد بر اينكه غرب و رژيم صهيونيستي تمايل ندارند كه ملت مصر آزاد باشند، تصريح كرد، طبيعي است كه قدرت‌هاي صهيونيستي، اروپا و آمريكا و خود رژيم جعلي اسرائيل، كه سال‌ها چنگال خود را در حلقوم ملت مصر فرو برده بودند، نمي‌خواهند شاهد به هدر رفتن سرمايه‌گذاريشان باشند. آنها نمي‌خواهد اين ملت آزاد شود. اين واقعيتي است كه امروز براي همه ناظران و تحليل‌گران تحولات منطقه به روشني آشكار است.

كارزار واقعي بين اسلامگراها و بازمانده‌هاي مبارك

دوست محمدي درباره اقدام شوراي نظامي و تاثيران آن بر انقلاب مصر، گفت: انقلاب مصر هنوز در آغاز كار بزرگي است كه ژانويه 2011 شروع كرده و راه طولاني در پيش دارد. امروز در مصر يك جنگ واقعي بين انقلابيون و اسلام‌گراها، كه طيف‌ها و سلايق متفاوتي از اسلام‌گرايان را در بر مي‌گيرد، از يك سو و ساختار سياسي به جاي مانده از زمان رژيم مبارك و نظامياني كه بيش از نيم قرن است بر همه اركان حكومت و جامعه‌ حاكم بوده‌اند، از سوي ديگر، در جريان است. معلوم است كه آنها حاضر نيستند به سادگي از قدرت دست بكشند. اما اين بار اوضاع با گذشته فرق مي‌كند.

وي شرايط كنوني مصر را با گذشته متفاوت دانست و اظهار داشت: امروز، برخلاف گذشته، مردم مصر در صحنه هستند و به بركت شبكه‌هاي اجتماعي و فضاهاي مجازي، به سرعت از تصميم‌گيري‌ها و تحولات سرنوشت‌ساز كشور آگاه مي‌شوند و آنها را رصد مي‌كنند. اين مردم بيدار شده‌اند و به چشم خود ديدند كه مي‌شود بر استبداد فائق آمد، همان‌طور رأس هرم فرعوني قدرت يعني مبارك را به زير كشيدند.

انقلاب مصر هنوز در آغاز راه است

وي اقدام شوراي نظامي را كودتا خواند و افزود: همان طور كه اين روزها شاهد هستيد، در پي سنگ‌اندازي‌ها و دستكاري‌هاي نظاميان حاكم در روند انتخابات رياست جمهوري كه به نظر من، به نوعي، يك كودتاي نظامي است، مردم مصر انقلاب را از سر گرفته‌اند و با حضور آگاهانه، مسئولانه و ميليوني خود در شهرهاي مختلف مصر، به ويژه، در ميدان التحرير قاهره، به عنوان نماد انقلاب پيروز مصر، به صحنه آمده‌اند.

اين استاد دانشگاه تهران با اشاره به موانع موجود در مسير انقلاب مصر، تصريح كرد، شوراي نظامي حاكم نمي‌تواند جلوي انقلاب مصر را بگيرد، اما همانطور كه رهبر معظم انقلاب در روز عيد سعيد مبعث فرمودند، مردم مصر بايد بدانند كه «پيروزي بدون مجاهدت و خطرپذيري امكان‌پذير نيست». فراموش نكنيد كه مردم مصر كار بزرگ و بي‌سابقه‌اي را در كشورشان شروع كرده‌اند؛ تحولات در مصر با تحولات در سايه كشورهاي عربي متفاوت است.

جايگاه و رهبري مصر در ميان اعراب و اهل تسنن

وي با تاكيد بر اينكه "مصر در ميان اعراب و فراتر از آن در ميان اهل سنت، همواره از جايگاه رهبري و پيشتازي برخوردار بوده است" گفت: مصر در ميان اهل سنت همان جايگاهي را دارد كه جمهوري اسلامي ايران در ميان شيعيان. بنابراين موانع بر سر راه انقلاب مصر زياد است. صهيونيسم جهاني همان برخوردي را با انقلاب مصر دارد كه با انقلاب اسلامي ايران داشته و دارد. هر تحولي در مصر به سرعت به كشور ديگر اهل سنت سرايت مي‌كند. ملت بزرگ مصر نياز به صبر و مقاومت، همراه با هوشياري و مبارزه، دارد.

شوراي نظامي نمي‌تواند جلوي انقلاب را بگيرد

وي در پاسخ به سوال ديگري در خصوص طرح مكمل قانون اساسي شوراي نظامي كه اختيارات رئيس جمهور جديد را محدود مي‌كند، تاكيد كرد: دست‌كاري در قانون اساسي و انحلال پارلمان، آنهم در شرايطي كه اسلامگراها، در يك انتخابات تحت كنترل و نظارت خود نظاميان، در آن از اكثريت قاطع برخوردار شدند، ترفندهاي جديد شوراي نظامي حاكم بر ايجاد اختلال در روند پيشرفت انقلاب مردم مصر است.

به عقيده اين استاد دانشگاه، اين گونه اقدامات تنها مي‌تواند سرعت حركت انقلاب مصر را كُند كند، اما شكي نيست كه نمي‌تواند جلوي پيشرفت انقلاب را بگيرد. من خودم شخصا در اين زمينه ترديد ندارم. اما اين را هم بايد اضافه كنم نخبگان و رهبران انقلاب مصر، جوانان مصري و به طور كلي، همه اقشار مردم مصر، بايد هوشيار و مراقب اوضاع باشند، براي خنثي كردن ترفندهاي دشمنان خارجي و وابستگاه داخلي آنها، در صحنه باقي بمانند و دست از مقاومت نكشند.

كميته انتخابات به بهانه رسيدگي به اعتراضات اعلام نتايج را به تعويق انداخت

دوست محمدي در پاسخ به اين پرسش كه آيا ممكن است شوراي نظامي "احمد شفيق" آخرين نخست وزير مبارك را به رياست جمهوري انتخاب كند، آن را منتفي ندانست و گفت: اتفاقا چنين شبهه‌اي وجود دارد. در حالي كه نتايج انتخابات تقريبا براي همه مردم مصر و همه دست‌اندركاران و ناظران داخلي و خارجي انتخابات روشن بود، كميته انتخابات رياست جمهوري، به بهانه رسيدگي برخي اعتراضات و شكايت‌ها نسبت به روند برگزاري انتخابات از سوي دو نامزد رقيب، اعلام نتايج قطعي انتخابات را به تاخير انداخته و معلوم هم نيست كه اين وضع تا كي ادامه پيدا خواهد كرد.

احتمال دستكاري در نتايج انتخابات مصر وجود دارد

وي احتمال دستكاري در نتايج انتخابات را بعيد ندانست و گفت: از نظاميان حاكم بر مصر، كه سلطه تقريبا كاملي بر فرايند برگزاري انتخابات داشته و دارند، هيچ بعيد نيست كه در نتايج انتخابات دست ببرند. اما انقلاب مردم مصر هنوز در آغاز راه است؛ اين تازه آغاز مبارزه است؛ انقلاب مصر تمام نشده؛ مصر امروز با مصر قبل از ژانويه 2011 كه انقلاب آغاز شد، متفاوت است، مردم مصر بيدار شده‌اند؛ اين مردم را نمي‌توان به خانه‌هايشان باز گرداند؛ موج بيداري اسلامي بوجود آمده، در منطقه، به ويژه در مصر، برگشت‌ناپذير است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران