سرانجام كميسيون انتخابات مصر روز گذشته نامزد اخوانالمسلمين را پيروز دور دوم انتخابات رياستجمهوري اين كشور معرفي كرد. فاروق سلطان، رئيس كميته عالي انتخابات مصر روز گذشته در نشستي خبري و در حالي كه هزاران مصري در ميدان التحريرتجمع كرده بودند، اعلام كرد كه محمد مرسي، نامزد اخوانالمسلمين با كسب 13 ميليون و 230 هزار و 131 راي و 51.73 درصد آرا احمد شفيق، آخرين نخستوزير نظام سابق مصر را پشت سر گذاشت و اولين رئيسجمهور پس از سقوط مبارك شد.
احمد شفيق با 12 ميليون و 347 هزار و 380 راي، 48.27 درصد آرا از رسيدن به پست رياست جمهوري مصر بازماند. 25 ميليون و 577 هزار و 511 شهروند مصري در دور دوم انتخابات رياستجمهوري شركت كردهاند كه اين تعداد بيش از 50 درصد از مجموع واجدان شرايط شركت در انتخابات را تشكيل ميدهند.
در دور اول انتخابات رياستجمهوري مصر كه با رقابت 13 نامزد برگزار شد، هيچ يك از نامزدها نتوانستند 50 درصد از آرا را به خود اختصاص دهند و مرسي و شفيق با كسب اكثريت آرا به دور دوم انتخابات راه يافتند.
محمد المُرسي كيست؟
محمد مرسي عيسي العياط، نامزد جماعت اخوان المسلمين مصر در انتخابات جاري بود. وي پس از انقلاب ۲۰۱۱ اين كشور رييس حزب آزادي و عدالت وابسته به اخوانالمسلمين شد. وي در فاصله سالهاي ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ نماينده مستقل پارلمان مصر بود.
مرسي ليسانس و فوقليسانس خود را از دانشگاه قاهره و دكتراي خود را در مهندسي از دانشگاه كاليفرنياي جنوبي به ترتيب در سالهاي ۱۹۷۵، ۱۹۷۸ و ۱۹۸۲ گرفت. او از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۵ استاديار دانشگاه ايالتي كاليفرنيا در «نورتريج» بود و نهايتا استاد دانشگاه «زقازيق» مصر شد. فرزندان رئيسجمهوري منتخب مصر متولد كاليفرنيا و شهروند آمريكا هستند.
اعلام آمادگي نخست وزير انتقالي مصر براي كناره گيري از قدرت
نخست وزير پيشبرد امور مصر ساعاتي پيش از اعلام نتايج انتخابات اعلام كرد كه استعفايش را پس از اعلام نام رئيس جمهور جديد تقديم مي كند. به گزارش فارس، "كمال جنزوري" گفت: «دولت بر اساس قانون اساسي و در پي اعلام نتيجه انتخابات دور دوم انتخابات رياست جمهوري و مشخص شدن نام رئيس جمهور آينده استعفا مي دهد.» جنزوري در ادامه اعلام كرد كه از وزرا خواسته تا سندهايي را آماده كنند كه دربردارنده پيشنهاداتي براي حكومت آينده باشد. نخست وزير شوراي نظامي حاكم تاكيد كرد كه از يك هفته قبل به وزرا كابينه دستور تهيه يك سند كاري را داده كه در آن ديدگاههايشان در مورد حوزه وزارت در وضعيت جاري و ديدگاهشان در مورد مشكلات آينده را بيان كنند تا در اختيار رئيس جمهور و دولت جديد قرار گيرد.
آماده باش نيروهاي نظامي همزمان با افزايش حضور مردم در ميدان التحرير
در آستانه اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري مصر، مردم بار ديگر عازم ميدان التحرير شدند و نيروهاي امنيتي مصر نيز ساختمان هاي كليدي را محاصره كردند. در اين ميان نيروهاي امنيتي خيابان شوراي وزيران را بستند و نيروهاي امنيتي مركزي نيز استقرار خود در اين منطقه را تقويت كردند. علاوه بر اين ساختمان، تعداد زيادي از نيروها نيز پشت ديوارهاي مجلس ملي مستقر شده بودند. نيروهاي امنيتي مصري فرودگاه بين المللي اين كشور را نيز تحت محاصره خود گرفتند. مردم در قاهره نيز با نزديك شدن به زمان اعلام نتايج انتخابات بار ديگر به ميدان التحرير روي آوردند و با سردادن شعارهايي تاكيد دارند كه محمد مرسي به كاخ رياست جمهوري خواهد رفت. تظاهرات كنندگان همچنين ميدان التحرير را به روي خودروها بستند.
خيرت الشاطر: شوراي نظامي قصد واگذاري قدرت را ندارد
محمد المرسي درحالي رئيس جمهور جديد مصر شده است كه قانون اساسي جديد اين كشور هنوز تدوين نشده است. بنابراين حوزه اختيارات و حتي بازه رياست جمهوري رئيس جمهور جديد مشخص نيست. خيرت الشاطر، عضو ارشد اخوان المسلمين و اولين نامزد اين جماعت در انتخابات كه توسط كميته انتخابات رد صلاحيت شد، پيش از اعلام نتايج انتخابات در گفت و گو با "وال استريت ژورنال" به بيان استراتژي "اخوان" جهت در دست گرفتن قدرت از ارتش مصر پرداخت. پيش بيني مي شود كه محمد المرسي وي را به عنوان نخست وزير خود معرفي كند. وي گفت: «شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر بايد پارلمان منحل شده كشور كه اخوان المسلمين بر آن تسلط دارد را احيا كند. ارتش قدرت نامحدود از جمله امكان نگارش قانون اساسي جديد را از ژنرال ها بگيرد و زمام امور را به دست رئيس جمهوري جديد كشور مصر بدهد.» به گزارش فارس الشاطر با بيان اين فهرست از مطالبات خود، لحن تندتري در مقايسه با گذشته در برابر ژنرال هاي ارتش مصر گرفت و گفت كه ارتش به آنها خيانت كرده است. وي افزود: «ما خواستيم تا درباره شوراي حاكم نظامي به طور مثبت فكر كنيم و وعده هاي اين شورا براي مشاركت در قدرت را بپذيريم اما آن وعده ها محقق نشدند و اين شورا قصد ندارد كه قدرت واقعي را واگذار كند.» الشاطر با تكرار اينكه "آنها خواهان درگيري با رژيم نيستند" اعلام كرد كه مصر تنها مي تواند به صورت تدريجي تغيير كند و اين تغيير 2، 3، 4 و 5 سال طول خواهد كشيد.