خبرگزاري فارس: سردبير روزنامه القدس العربي با اشاره به تاريخي بودن اعلام پيروزي محمد مرسي در انتخابات، تاكيد كرد كه چرخ تغيير سريعتر از گذشته به راه خود ادامه مي دهد و به مرزهاي مصر نيز محدود نخواهد شد.
به گزارش فارس، عبدالباري عطوان سردبير روزنامه القدس العربي در سرمقاله امروز اين روزنامه به فضاي دوگانه حاكم بر ميدان التحرير قاهره، قبل و بعد از اعلام نتايج قطعي انتخابات رياست جمهوري مصر اشاره كرد و مي نويسد: تا پيش از اعلام نتايج، ميدان التحرير سرتاسر خشم و اعتراض بود اما پس از اعلام نتايج، غرق شادي و سرور شد و احياي انقلاب و لبخند رضايت ميليونها طرفدار انقلاب را به چشم خود مشاهده كرد.
اين نويسنده مي افزايد: كشورهاي اندكي مي توانند تاريخ ساز باشند و مصر قطعاً يكي از بارزترين اين كشورهاست، آنچه ديروز اتفاق افتاد يك لحظه تاريخي و فصلي نوين در تاريخ مصر و همه منطقه بود چرا كه دكتر محمد مرسي نامزد اخوان المسلمين به عنوان نخستين رئيس جمهور حقيقتاً منتخب مصر برگزيده شد.
متمّم قانون اساس دست رئيس جمهور را ميبندد
وي مي افزايد: از پشت پرده روزهاي پيش از اعلام نتايج، خبر نداريم و نمي دانيم كه چه فشارهايي از داخل و خارج مصر متوجه شوراي نظامي شد، اما مسلّم است كه متمّم قانون اساسي و انحلال پارلمان مصر به عنوان دو اقدام پيش دستانه، بيشتر اختيارات رئيس جمهور جديد را سلب كرده است به گونه اي كه كارآمدي رئيس جمهور را از وي سلب مي كند و توان اتخاذ تصميمات بزرگ را از او مي گيرد.
دشمني غرب، مهمترين چالش پيش روي رئيس جمهور منتخب
مرسي در حالي رئيس جمهور شده كه مردم مصر دچار چند دستگي شده، خزانه خالي است، بيكاري بيداد مي كند و مهمتر از همه اينكه با دشمني آشكار غرب نيز دست و پنجه نرم مي كند. مرسي در يك ميدان بزرگ مين قدم بر مي دارد و بايد با كمترين خسارت ممكن از آن عبور كند.
اين يك مأموريت بسيار دشوار است زيرا يكپارچه كردن مردم متفرّق مصر حول محور يكي از رهبران اخوان المسلمين چالش كوچكي نيست، اما غيرممكن هم به نظر نمي رسد؛ به شرط اينكه دكتر مرسي و جنبش اخوان المسلمين به سرعت از اشتباهات گذشته خود درس بگيرند. مقصود ما از اشتباهات، تلاشهاي اخوان المسلمين براي اختصاص همه پستهاي كليدي به خود است، زيرا آنها تلاش كردند رياست پارلمان، رياست مجلس مشورتي، رياست كميته مؤسسان قانون اساسي و رياست جمهوري، همه و همه را به انحصار خود درآورند.
هنگامي كه انتقادها عليه انحصارطلبي اخوان المسلمون و هشدارها نسبت به عواقب خطرناك اين امر بالا گرفت، برخي سخنگويان اخوان المسلمون به شدت واكنش نشان دادند و برخي مدعي شدند كه حزب عدالت و توسعه تركيه نيز پس از پيروزي قاطع در انتخابات همين روال را دنبال كرد، اما اينان غافل از اين بودند كه حزب اسلامي تركيه در سه انتخابات پياپي به پيروزي رسيد و دستاوردهاي بزرگ اقتصادي، تسامح با گروههاي مردمي مخالف و پاسداشت ميراث اجتماعي آتاتورك – با وجود مخالفت حزب عدالت و توسعه با آن - در اين موفقيت، نقش بسزايي داشت.
تعهدات مرسي، اميدوار كننده است
دكتر مرسي در آخرين كنفرانس مطبوعاتي خود پيش از اعلام نتايج قطعي آرا، اعلام كرد كه نخست وزير و دو معاونش از اسلامگرايان نخواهند بود و تعهد كرد كه حافظ حقوق زنان و اقليت قبطي مصر خواهد بود، كه اين تعهدات از اهميت بسيار بالايي برخوردار است.
نيات سوء شوراي نظامي
موفقيت دكتر مرسي در وهله اول، منوط به ماهيت رابطه وي با شوراي نظامي حاكم است كه هم اكنون اكثر اختيارات قانونگذاري، اجرايي، قضايي و حتي رسانه اي را در اختيار دارد. نگراني اصلي ما اين است كه شوراي نظامي، به تحريك مرسي پرداخته، محاصره وي را تنگ تر كرده و به يك مترسك سياسي تبديل كند، انتخاب رئيس دفتر مرسي از سوي شوراي نظامي، اتفاق خوش يمني نيست و سلب تصميم صلح و جنگ از وي، نشانه سوء نيّت شوراي نظامي است، همچنين انحلال پارلمان كه در سيطره جنبش اسلامي بود و مي توانست ياور و منشأ قدرت رئيس جمهور باشد نشان از نيّات سوء شوراي نظامي دارد.
شوراي نظامي حق صدور مكمل قانون اساسي را ندارد
شوراي نظامي بايد حامي حقيقي انقلاب و دموكراسي نوپاي آن باشد، نسبت به همه احزاب و گروهها موضع يكساني اتخاذ كند و به عنوان حَكَم و نه حاكم رفتار نمايد. در اين صورت مي توان شوراي نظامي را خادم كشور و پاسدار ثبات، وحدت ملّي و همزيستي همه اديان، مذاهب و گروههاي سياسي و اجتماعي مصر دانست. صدور متمم قانون اساسي، حق شوراي نظامي نيست و اين شورا نمي تواند با وضع قانون، دست و پاي رئيس جمهور را ببندد زيرا رياست جمهوري يك پست نظامي نيست و به هيچ وجه تحت سيطره ستاد كل ارتش قرار نمي گيرد، حال اگر شوراي نظامي خواستار متمم قانون اساسي است بايد آن را به همه پرسي گذاشته تا مردم مصر كه منبع همه قوا هستند در اين مورد تصميم بگيرند.
كشوررهاي عربي به حمايت از مرسي برخيزند
دكتر مرسي، بر اساس شهادت كساني كه او را مي شناسند، انسان باهوشي است زيرا در نوجواني، جزء ده نفر برتر فارغ التحصيلان دبيرستان بود و در قالب يك هيأت دانشجويي از طرف دولت به آمريكا فرستاده شد تا در آنجا به تحصيل مهندسي مشغول شود، وي كه دكتراي مهندسي خود را از قديمي ترين دانشگاههاي آمريكا اخذ كرده، كشاورز زاده است و پدرش فقط پنج جريب زمين دارد، بنابراين از دل روستا برآمده و وابسته به طبقه زحمتكش مصر است. پيروزي مرسي در انتخابات، پيروزي همه اعراب و تحكيم پايه هاي انقلابهاي عربيِ خواهان دموكراسي، حقوق بشر و احياي كرامت ملي است، به همين خاطر همه كشورهاي عربي به ويژه كشورهاي ثروتمند عربي بايد به حمايت او برخيزند تا بتواند مصر و اقتصادش را احيا كند، زيرا شكست مرسي پيش از مصر، ساير كشورهاي عربي را با مشكل مواجه خواهد كرد.
اسرائيل، بازنده اصلي پيروزي مرسي
شكي نيست كه پيروزي مرسي لرزه بر اندام اسرائيلي ها انداخته، زيرا از اين به بعد با رئيس جمهوري طرف هستند كه در مقابل آنها ذليل نيست، تعظيم نميكند و همه خواسته هايشان را بي چون و چرا اجرا نمي نمايد و از همه جنگهايشان حمايت نمي كند. مصر در حال تغيير است، چرخ تغيير سريعتر از گذشته به راه خود ادامه مي دهد و اين تغيير به مرزهاي مصر محدود نخواهد شد بلكه به مرزهاي ساير كشورها نيز سري خواهد زد.