واحد مرکزی خبر- با پیروزی انقلاب مردم مصر و انتخاب یک نامزد اسلامخواه به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم مصر، کشورهای عربی خلیج فارس از چشم انداز بهبود روابط قاهره - تهران هراس و نگرانی دارند.
روزنامه القدس العربی چاپ لندن در سرمقاله نسخه اینترنتی امروز خود نوشت: دشمنی با مصر به نفع کشورهای خلیج فارس نیست، زیرا ممکن است قاهره در واکنش به آنها روابط خود را با ایران توسعه دهد.
کشورهای خلیج فارس از انقلاب های مردمی در کشورهای عربی که خواستار تغییر دمکراتیک و اصلاحات سیاسی و اجتماعی هستند، بسیار نگرانند. این نگرانی در کمک این کشورها به نظام حسنی مبارک و تلاش های سیاسی بسیار برای جلوگیری از سرنگونی وی، مشاهده شد. اما با پیروزی انقلاب مصر، برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری شفاف و آزاد و تسلط اخوان المسلمین بر قوه مجریه و مقننه این نگرانی افزایش یافت.
کشورهای خلیج فارس سه واکنش به تحولات دمکراتیک مصر نشان دادند:
واکنش نخست امتناع از کمک مالی به اقتصاد مصر یا سرمایه گذاری در این بخش بود که در آستانه فروپاشی قرار داد. عربستان پیشتاز این سیاست بود و سایر کشورهای خلیج فارس از جمله امارات و کویت و تاحدی قطر نیز، از این شیوه پیروی کردند.
واکنش دوم سخنان غیر دوستانه بر ضد اخوان المسلمین، اعلام نوعی دشمنی بر ضد آن و استقبال از دشمنان آن بود. امارات در این خصوص پیشتاز بود و موضع آن در میزبانی از دشمنان بارز اخوان المسلمین از جمله عمرسلیمان، احمد شفیق و رشید محمد رشید، نمایان میشود.
واکنش سوم سکوت و پیگیری مواضع از راه دور و عدم موضعگیری آشکار به نفع این اردوگاه یا آن اردوگاه است. عمان در این خصوص پیشتاز بود و بعد از آن کویت و بحرین این شیوه را در پیش گرفتند.
در ادامه این مقاله با اشاره به سخنان ضاحی خلفان، رئیس پلیس دبی بر ضد اخوان المسلمین و محمد مرسی، آمده است: پیشگویی درباره تاثیر این بحران بر روابط آینده مصر و کشورهای خلیج فارس سخت است.اما آنچه میتوان گفت این است که این روابط چالشی برای رئیس جمهور جدید مصر به وجود خواهد آورد، رئیس جمهوری که برای رویارویی با بحران اقتصادی در کشورش، به حمایت مالی کشورهای خلیج فارس نیاز دارد. کشورهای خلیج فارس معتقدند برنامه هسته ای ایران، بزرگترین خطر برای آنها به شمار میرود. به همین علت این کشورها در این مورد به حمایت سیاسی مصر و شاید امنیتی و نظامی آن نیاز داشته باشند . باید گفت در اوضاع کنونی خویشتنداری و تلاش برای مهار کردن این بحران، شاید بهترین گزینه باشد؛ چرا که دشمنی با مصر و دادن بهانه به دست جریانی که با توسعه روابط با ایران، به کشورهای خلیج فارس واکنش نشان میدهد، به نفع های این کشورها نیست.