مصر

براساس اعلام كميته عالي انتخابات رياست جمهوري مصر پس از شمارش آرا مشخص شد كه محمد مرسي نامزد اسلامگرا 51.73 درصد آرا و احمد شفيق آخرين نخست وزير حسني مبارك 48.27 درصد آرا را كسب كرده‌اند تا به اين ترتيب مرسي اولين رئيس جمهور اسلامگرا پس از دوره مبارك باشد.

به گزارش فارس، فاروق سلطان رئيس كميسيون عالي انتخابات رياست جمهوري مصر ضمن تشريح روند برگزاري انتخابات و با تاكيد بر شفافيت برگزاري انتخابات در جمهوري مصر پس از سرنگوني مبارك، لحظاتي پيش نتايج رسمي دور دوم انتخابات رياست جمهوري اين كشور را اعلام كرد و همان‌گونه كه پيش از اين در نتايج غير رسمي اعلام شده بود، محمد مرسي،‌ نامزد اسلامگراي مصر پيروز اين انتخابات اعلام شد.

محمد مرسي كيست؟

محمد مرسي، نامزد حزب آزادي و عدالت شاخه سياسي جماعت اخوان المسلمون مصر و رئيس اين حزب، عضو سابق دفتر ارشاد جماعت اخوان است كه طي سال‌هاي 2000 و 2005 نماينده پارلمان مصر نيز بود و مبارزاتي عليه رژيم سابق نيز داشت و همين موجب شده بود تا رژيم او و پسرش را تهديد به بازداشت كند.

محمد مرسي گزينه ذخيره جماعت اخوان المسلمون بود كه پس از رد صلاحيت "خيرت شاطر" جايگزين وي شد.

وي متولد 5 آگوست 1951 در روستاي "العدوه" در استان الشرقيه مصر است. محمد مرسي در خانواده‌اي فقير و كشاورز به دنيا آمد و داراي سه برادر و دو خواهر است وي داراي پنج فرزند و 3 نواده است.

محمد مرسي داراي مدرك كارشناسي ارشد مهندسي فلزات در سال 1978 از دانشگاه قاهره و داراي مدرك دكتراي محافظت از موتورهاي فضاپيما از دانشگاه كاليفرنياي جنوبي آمريكاست كه پس از فراغت از التحصيل در اين دانشگاه نيز به تدريس مشغول شد.

فعاليت‌هاي سياسي و اجتماعي

مهمترين فعاليت‌هاي سياسي و اجتماعي محمد مرسي را مي‌توان در موارد زير ملاحظه كرد:

- رئيس حزب آزادي و عدالت و عضو سابق دفتر ارشاد جماعت اخوان المسلمون و از رهبران سياسي اين گروه

- نماينده پارلمان الشعب مصر در دوره 2000 - 2005 ميلادي

- رئيس بخش مواد شناسي دانشكده مهندسي "الزقازيق"

- دانش آموخته دوره كارشناسي مهندسي دانشگاه قاهره در سال 1975 ميلادي و كارشناسي ارشد مهندسي فلزات از دانشگاه قاهره در سال 1978 ميلادي و دكتراي مهندسي از دانشگاه جنوب كاليفرنيا در سال 1982 ميلادي.

- استاديار دانشكده مهندسي دانشگاه قاهره، استاديار دانشگاه جنوب كاليفرنيا و استاديار دانشگاه نورس ريج كاليفرنيا در سال‌هاي 1982 - 1985

- استاد و رئيس بخش مهندسي مواد در دانشكده مهندسي "الزقازيق" در سال 1985 تا 2010 ميلادي

- عضو كميته مقاومت در برابر صهيونيسم در استان الشرقيه

- عضو كنگره بين المللي احزاب و گروه هاي سياسي و سنديكاهاي صنفي

- عضو مؤسس كميته مصري "مقاومت در برابر پروژه صهيونيسم"

- منتخب شوراي جماعت اخوان المسلمون در سي ام آوريل 2011 به عنوان رئيس حزب آزادي و عدالت

وفاداري بي‌مثال سازماني وي و حفظ اسرار جماعت اخوان المسلمون و قدرت بيان رساي او توانايي گفتاريش كه طرف مقابل را به سرعت شيفته خود مي‌سازد، موجب شد تا با پيوستن به جماعت در سال 1985 پله‌هاي ترقي و پيشرفت را طي كند.

مرسي در زمان حاكميت مبارك بارها با دستگاه‌هاي امنيتي مصر و شوراي عالي نظامي حاكم بر مصر پس از انقلاب 25 ژانويه مذاكره و گفتگو كرد و در تمام آنها توانست طرف مقابل را قانع كند، به همين دليل جماعت، پس از مطرح شدن احتمال رد صلاحيت الشاطر، وي را نامزد ذخيره معرفي كرد.

آغاز فعاليت‌هاي سياسي مرسي

تاريخ آغاز فعاليت‌هاي سياسي مرسي به سال 2000 ميلادي بازمي‌گردد كه طي آن وارد كارزار انتخابات پارلماني الشعب مصر از استان الشرقيه شد و توانست با فاصله بسيار از ديگر نامزدهاي جماعت پيشي گرفته و وارد پارلمان شود و اين موفقيت را تا حدود بسيار زيادي مديون سخن‌وري و توانايي گفتاريش بود.

موفقيت چشمگير مرسي در جذب آرا موجب شد تا دفتر ارشاد جماعت اخوان المسلمون وي را به نماينده فراكسيون اخوان در پارلمان انتخاب كند كه 17 نماينده را در برمي‌گرفت و همين عاملي شد تا وي بيش از پيش به اعضاي دفتر ارشاد جماعت نزديك شود، به ويژه آنكه جماعت دريافته بود كه توانايي بسيار مرسي در قانع كردن طرف مقابل مي‌تواند، سپري در برابر تجاوزات و تعدي‌هاي رژيم مبارك عليه اخوان المسلمون به وجود آورد.

روابط تنگاتنگ مرسي با دفتر ارشاد عاملي شد تا وي مسؤوليت تبليغات و اطلاع رساني دفتر ارشاد در انتخابات پارلماني 2010 را برعهده گيرد و به اين ترتيب تمام فعاليت‌ها و امور تبليغاتي جماعت به وي سپرده شد.

به دست گرفتن رهبري حزب آزادي و عدالت

با تأسيس حزب "آزادي و عدالت" نخستين حزب سياسي جماعت اخوان المسلمون، مجلس شوراي جماعت "مرسي" را به رياست آن انتخاب كرد.

شايد در همين راستا بود كه مرسي به عنوان نامزد انتخابات رياست جمهوري مصر از سوي اخوان المسلمون معرفي شد تا شايد همچون 12 سال پيش كه موجب پاي گذاشتن اخواني‌ها به پارلمان مصر شد، اين‌بار نخستين اخواني باشد كه به رياست جمهوري مصر برسد.

به همين دليل و پس از تصميم جماعت مبني بر معرفي وي به عنوان نامزد اخوان المسلمون در انتخابات رياست جمهوري مصر او ساعتي پيش از اتمام مهلت نام‌نويسي در انتخابات رياست جمهوري در كميته عالي انتخابات مصر حاضر و با ارئه مدارك خود در اين اتتخابات سرنوشت ساز نام‌نويسي مي‌كند.

نگاهي مرسي درباره رابطه با ايران

"محمد مرسي"، رئيس جمهور منتخب مصر درباره سياست خارجي اين كشور و نگاه آن به ايران گفت: اين سياست به برقراري رابطه با تمام كشورها از جمله كشورهاي منطقه و به خصوص جمهوري اسلامي ايران استوار است.

وي تاكيد مي‌كند كه روابط ايران و مصر در دوران حاكميت سه دهه‌اي حسني مبارك، رئيس مخلوع مصر دچار بحران و مشكل شد اما به اعتقاد من اين روابط و به ويژه روابط ديپلماتيك و استراتژيك با ايران و تمام كشورهاي اسلامي در سراسر جهان بايد دوباره از سرگرفته شود.

به اعتقاد مرسي، سياست خارجي مصر دوران مبارك سياست بيمارگونه‌اي بوده است كه برپايه تامين منافع اسرائيل و آمريكا متمركز بوده است، به همين منظور تاكيد دارد كه بايد در روابط خارجي و سياست خارجي مصر پس از انقلاب به طوركلي تجديد نظر كرد.

وي احتمال اجراب سناريوي حمله نظامي به ايران و سوريه توسط آمريكا، انگليس و اسرائيل را با توجه به شرايط حساسي كه منطقه با آن مواجه است را بعيد دانسته و تاكيد مي‌كند كه ايران كشور قدرتمندي است كه در برابر اين اقدامات دست بسته نخواهد بود و همين موجب مي‌شود تا غرب در عملي كردن اين سناريو تامل بسيار داشته باشند.

مرسي با بيان اينكه خواهان روابط گسترده و متمايزي با ايران است، مي‌گويد: در اين راه تلاش مي‌كنيم، روابط خوبي با ايران و كشورهاي عرب حوزه خليج فارس نيز داشته باشيم.

مرسي و قضيه فلسطيني

"محمد مرسي " با اشاره به اينكه قضيه فلسطين، قضيه‌‌اي محوري براي رئيس جمهور آينده مصر خواهد بود، ‌تاكيد كرد كه در هيچ شرايطي نه به اسرائيل سفر مي‌كند و نه از مقام اسرائيلي در مصر استقبال مي‌كند.

از ديد وي قضيه فلسطيني يكي از مهمترين قضايايي است كه رئيس جمهوري آينده مصر بايد بر آن تمركز كند.

مرسي و معاهده كمپ ديويد

وي درباره پيمان "كمپ ديويد" معتقد است كه هيچ‌گاه دست اسرائيل را در زير پاگذاشتن بندها و مواد اين توافقنامه باز نخواهد گذاشت.

مرسي تاكيد مي‌كند كه پس از تبديل شدن اين توافقنامه به پيمان تسليم مصر و خفت و خواري مردم اين كشور، وي در اجراي بندهاي آن به گونه‌اي تجديد نظر خواهد كرد كه بندهاي دقيق و آنگونه كه در اين پيمان ذكر شده به اجرا درآيند.

نگاه مرسي به اسرائيل

وي همچنين با سفر به سرزمين‌هاي اشغالي در هر شرايطي در آينده چه رئيس جمهور باشد چه نباشد، مخالفت كرد و در همين راستا تاكيد مي‌كند كه با دعوت از هر مقام مسئول اسرائيلي به مصر به شدت مخالف است.

محمد مرسي اقدامات كنوني اسرائيل در تهديد مرزها و كشتن نظاميان مصري و تهديد مداوم مصر به جنگ را رد و تاكيد كرد كه ما اصلا نمي‌توانيم بپذيريم ملتي 5 ميليون نفري ملتي 95 ميليوني را تهديد كند.

وي با تاكيد بر اينكه سينا خط قرمز ما در برابر هر غير مصري است، درباره گذرگاه رفح گفت كه اين گذرگاه در همه وقت در برابر فلسطينيان باز خواهد بود.

مرسي و رابطه با آمريكا

نامزد اسلامگرا در انتخابات رياست جمهوري در عرصه سياست خارجي تاكيد مي‌كند كه منافع ملت مصر را در نظر بگيرد و هيچ‌گاه از سياست‌هايي تبعيت نكند كه وابستگي و دنباله‌روي مصر از كشورهاي بيگانه را به دنبال داشته باشد و اين موضوع را به شكلي ويژه در روابط آينده مصر با آمريكا مد نظر قرار خواهد داد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران